You are here

Στα πρόθυρα συμφωνίας για εξαγορά του Συνεργατισμού

12/06/2018 06:49

Στα πρόθυρα επίτευξης συμφωνίας για εξαγορά του καλού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού βρίσκεται το υπουργείο οικονομικών και η Ελληνική Τράπεζα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών που ήταν και χθες μαραθώνιες διακόπηκαν λίγο πριν τα μεσάνυκτα, λόγω και του προχωρημένου της ώρας.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης που κλήθηκε από τη StockWatch να σχολιάσει αν υπήρξε κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για εξαγορά του Συνεργατισμού περιορίστηκε να πει ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Oι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από νωρίς το πρωί με στόχο να υπάρξει κατάληξη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από άτομα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, «οι δύο πλευρές βρίσκονται μία ανάσα πριν από το τέρμα των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας».

Η διαπραγματευτική ομάδα της Ελληνικής Τράπεζας αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας καταληκτική αντιπρόταση επί όλων των οικονομικών και επιχειρησιακών ζητημάτων, με βάση τις συγκλίνουσες θέσεις των δύο πλευρών.

Η διοίκηση της Συνεργατικής Τράπεζας απέστειλε χθες και την τυπική ειδοποίηση προς τους μετόχους της (το κράτος και τους παλιούς συνεργατιστές) για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο τη λήψη οριστικών αποφάσεων επί της επικείμενης συμφωνίας.

Ο Χάρης Γεωργιάδης αναμένεται να ενημερώσει αύριο το υπουργικό συμβούλιο για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη παραμένουν ανοικτά τα επίμαχα ζητήματα των κεφαλαιακών αναγκών και της κάλυψης των χρηματοδοτικού κενού (funding gap), η σημερινή μέρα αναμένεται ότι θα είναι καθοριστική σε ότι αφορά τη γεφύρωση των μέχρι σήμερα διαφορών επί των δύο επίμαχων θεμάτων.

Από πλευράς Ελληνικής Τράπεζας διαρρέει ότι υπάρχουν συγκλίνουσες απόψεις με το υπουργείο οικονομικών και την εγχώρια εποπτική αρχή σε ότι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα χρειαστεί για την εξαγορά των θετικών στοιχείων ενεργητικού του Συνεργατισμού και οι οποίες θα είναι περίπου κοντά στα €200 εκ.

Σε ότι αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η εξίσωση αναμένεται να λυθεί στο τραπέζι των σημερινών διαπραγματεύσεων δεδομένου ότι η Ελληνική θα δώσει προς τη διοίκηση του Συνεργατισμού τη δική της αντιπρόταση, επί της σχετικής πρότασης του κράτους.

Το χρηματοδοτικό κενό, όπως έγραψε χθες η StockWatch, θα καλυφθεί με νέα κρατική ενίσχυση, το ύψος της οποίας θα γίνει γνωστό με βάση τις παραμέτρους της συμφωνίας.

Το υπουργείο οικονομικών που ηγείται των διαπραγματεύσεων με την Ελληνική Τράπεζα, προσπαθεί να μετριάσει τον λογαριασμό που θα καταβάλουν εκ νέου οι φορολογούμενοι.

Γι’ αυτό και τις τελευταίες μέρες γίνονται αδιάκοπα ασκήσεις επί χάρτου για να βρεθεί η καλύτερη για το κράτος λύση και η οποία να γίνει αποδεκτή από την ΕΚΤ και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το υπουργείο έχει υπόψιν δύο μηχανισμούς για να καλύψει το χρηματοδοτικό έλλειμμα, το οποίο προκύπτει μεταξύ των καταθέσεων (υποχρεώσεων) που θα παραχωρηθούν στην Ελληνική και των δανείων (στοιχείων ενεργητικού).

Το ένα σενάριο είναι η έκδοση ομολόγου, που θα επηρεάσει άμεσα το δημόσιο χρέος και το άλλο είναι η σύσταση του asset protection scheme, που θα επιδρά στους δημοσιονομικούς δείκτες μόνο μετά την ενεργοποίηση, όταν δηλαδή θα καλύπτει τυχόν απώλειες της Ελληνικής Τράπεζας από επιπρόσθετα δάνεια ή άλλα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού, τα οποία θα περιέλθουν στην κατοχή της.

Το χρηματοδοτικό έλλειμμα ανέρχεται περίπου στα €5,5 δισ. και προκύπτει από τη διαφορά των καταθέσεων που διατηρεί σήμερα ο Συνεργατισμός ύψους περίπου €10 δισ. και των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ύψους €4,5 δισ.

Ένα μεγάλο μέρος του θα καλυφθεί από το σύνολο των κρατικών ομολόγων ύψους €4 δισ. που εκδόθηκαν για στήριξη του Συνεργατισμού.

Η οποιαδήποτε συμφωνία κράτους και Ελληνικής είναι υπό την αίρεση των εποπτικών αρχών της Ευρώπης.

Η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται σήμερα να δώσει λεπτομέρειες για το ποσό που θα καταβάλουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίων και θα δώσει τα ονόματα των εν δυνάμει υποψηφίων επενδυτών που θα συμμετέχουν στη νέα μετοχική δομή της Ελληνικής Τράπεζας.

Ένας εκ των τριών μεγαλομετόχων της ΗΒ, το επενδυτικό ταμείο Third Point που κατέχει το 26%, φαίνεται να αποχωρεί και το ποσοστό του λέγεται ότι θα αγοράσει η εταιρεία Worldview Capital Management LLP.

Στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής ενδέχεται να συμμετέχουν τα επενδυτικά ταμεία Atlas, J.C. Flowers και Pimco.

Του Λεύκου Χρίστου