You are here

Στα σκαριά μελέτη για κακή «τράπεζα»

24/11/2020 07:00

Η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά προώθησης και επίσπευσης των διαδικασιών προκήρυξης προσφορών για την επιλογή συμβουλευτικού οίκου, ο οποίος θα κληθεί να ετοιμάσει μελέτη με στόχο τη σύσταση εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management company), γνωστή και ως κακή «τράπεζα».

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch από στελέχη του υπουργείου οικονομικών και της ΚΤ, οι επόπτες στις Βρυξέλλες και στην Φρανκφούρτη, άναψαν πράσινο φώς στα κράτη μέλη, να προχωρήσουν στην υιοθέτηση εργαλείων, που θα στηρίξουν και θα προστατεύσουν την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Οι σχεδιασμοί εστιάζουν στην ετοιμασία μηχανισμών αντιμετώπισης ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων το οποίο ενδέχεται να ξεσπάσει μετά τη λήξη του μορατόριουμ μη αποπληρωμής των δόσεων.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο το ποσοστό δανείων που εμπίπτουν στο μορατόριουμ δόσεων, είναι πέραν του διπλάσιου από ότι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. 

Με βάση την πληροφόρηση των στελεχών του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤ η σύσταση κακής τράπεζας θα είναι η προμετωπίδα των μέτρων που θα προωθηθούν καθώς, οι επόπτες αναμένουν, λόγω της παρατεταμένης πανδημικής κρίσης και της άρσης του μορατόριουμ δόσεων, δημιουργία νέων ΜΕΔ για χώρες όπως είναι η Κύπρος, η Ελλάδα και κράτη μέλη του νότου, των οποίων τα ποσοστά κόκκινων δανείων είναι ήδη πολύ ψηλά.

Στην Κύπρο, με βάση στοιχεία της ΚΤ, έχουν ανασταλεί μέχρι σήμερα δάνεια ύψους €12 δισ. τα οποία αφορούν περίπου 51 χιλ. δανειολήπτες. Τα επιχειρηματικά ανέρχονται κοντά στα €7 δισ. και τα δάνεια των φυσικών προσώπων στα €5 δισ. 

Στο ΥΠΟΙΚ και στην ΚΤ προβλέπεται ότι τα πλείστα νέα ΜΕΔ που θα προκύψουν θα είναι μάλλον δάνεια επιχειρήσεων και ειδικότερα ΜμΕ και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία, των οποίων ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί δραματικά.

Είναι γι’ αυτό που γίνονται έντονες συζητήσεις στην ΕΕ και στην ΕΚΤ, για τη σύσταση «κακής τράπεζας», είτε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ή σε επίπεδο εθνικών εποπτικών αρχών, επισημαίνουν πηγές του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤ.

Στην ΚΤ οι διαδικασίες προκήρυξης προσφορών για επιλογή συμβουλευτικού οίκου που θα ετοιμάσει την έκθεση για ενδεχόμενη σύσταση κακής τράπεζας είναι προς το τέλος.

Τεχνοκράτες στην εποπτική αρχή που έχουν γνώση των διαδικασιών ανέφεραν ότι η σύσταση κακής τράπεζα, όχι μόνο θα απαλλάξει από τους ισολογισμούς των τραπεζών μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων, αλλά την ίδια ώρα θα προσφέρει στις τράπεζες πιο ψηλές τιμές αγοράς των ΜΕΔ σε σχέση με το τι προσφέρουν σήμερα τα επενδυτικά ταμεία.

Κάτι τέτοιο, σημείωσαν, θα περιορίσει το ενδεχόμενο για αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι οι ενδείξεις που δίνουν οι επόπτες σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη είναι πως θα επεκταθούν χρονικά οι εποπτικές χαλαρώσεις.

Πάντως, στο ΥΠΟΙΚ, επικρατεί η άποψη ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο της κακής τράπεζας.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι επόπτες και ειδικά η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ, να άρει τους περιορισμούς που έχει θέσει στην ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία συστάθηκε για να διαχειριστεί μόνο τα ΜΕΔ της πρώην συνεργατικής τράπεζας.

Η άρση των περιορισμών, συνεπάγεται με αλλαγή των νόμων που διέπουν τη σύσταση της ΚΕΔΙΠΕΣ κι αυτό μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να το αποφασίσει. 

Το επιχείρημα του ΥΠΟΙΚ, που ενδεχομένως να θέσει στις Βρυξέλλες είναι ότι η εξ υπαρχής σύσταση μίας κακής τράπεζας συνεπάγεται υψηλό κόστος και δαιδαλώδεις διαδικασίες. Θα χρειαστεί να εξευρεθούν κτηριακές εγκαταστάσεις, να προκηρυχθούν θέσεις εργασίας για στελέχωση της, να γίνουν προφορικές εξετάσεις για τα άτομα της διευθυντικής πυραμίδας και να εξευρεθούν μέλη του ΔΣ. 

Η ΚΕΔΙΠΕΣ, όπως λένε στο ΥΠΟΙΚ, έχει σήμερα όλες τις προδιαγραφές οργανικής δομής για να διαδραματίσει το ρόλο μίας καθολικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, πέραν αυτών της πρώην ΣΚΤ.

Του Λεύκου Χρίστου