You are here

Στα βαθιά Τρ. Κύπρου και Ελληνική

26/08/2019 07:10

Στα βαθιά μπαίνουν οι δύο συστημικές τράπεζες Κύπρου και Ελληνική ενόψει σημαντικών εσωτερικών εξελίξεων και στη γενικότερη προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Μέχρι το τέλος της βδομάδας στις τράπεζες θα υπάρχει νέα διοίκηση που θα κληθεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο εγχώριο σύστημα.

Οι προκλήσεις, που συνεχίζουν να ταλανίζουν την κερδοφορία των δύο συστημικών τραπεζών είναι η μείωση των εσόδων τους, η πλεονάζουσα ρευστότητα, οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, η ανάγκη για μείωση του εργατικού κόστους με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού του προσωπικού στο πλαίσιο νέων σχεδίων εθελούσιας εξόδου, η διαχείριση των ακινήτων που εξασφάλισαν με την ανταλλαγή χρέους και οι αναμενόμενες εξελίξεις σε σχέση με τα νομοθετήματα για τις εκποιήσεις.

Ειδικότερα η βδομάδα που διανύουμε αρχής γενομένης από τη σημερινή συνεδρία του ΔΣ της Τρ. Κύπρου, θα σημαδευτεί από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου της Τράπεζας Κύπρου, και την αποχώρηση του Τζον Χούρικαν καθώς, και από τον καταρτισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής.

Σήμερα συνέρχεται το ΔΣ της BOCH για να εγκρίνει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για το 2019 και αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα στο ΧΑΚ και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε τον Μάιο αυξημένα κέρδη €95 εκ. για το πρώτο τρίμηνο του 2019 έναντι κερδών €43 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2018. 

Η βελτίωση αποδόθηκε στην αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση της τράπεζας και προέκυψε παρά τις ζημιές από το σχέδιο Helix για πώληση προβληματικών δανείων στην Apollo.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διέρρευσαν πληροφορίες για συνέχιση της πώλησης περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας – αυτή τη φορά το Nicosia Mall και τα κεντρικά γραφεία της πρώην Λαϊκής, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα κεφάλαια της Τράπεζας σε σχετικά καλά επίπεδα.

Η Τράπεζα δεν χρειάστηκε νέα κεφάλαια την τελευταία πενταετία παρά τη καταγραφή σημαντικών συσσωρευμένων ζημιών €1,2 δισ. λόγω επισφαλειών.

Φεύγει ο Χούρικαν αναλαμβάνει ο Νικολάου

Η συνεδρίαση του ΔΣ της Τρ. Κύπρου θα είναι η τελευταία για τον ιρλανδό CEO Τζον Χούρικαν, ο οποίος μετά από σχεδόν έξι χρόνια παρουσίας στο τιμόνι του μεγαλύτερου τραπεζικού συγκροτήματος της χώρας, θα παραδώσει επίσημα πλέον τη σκυτάλη σε ένα κύπριο τραπεζίτη, τον Πανίκο Νικολάου.

Το μενού των προκλήσεωνπου θα κληθεί να διαχειριστεί ο κ. Νικολάου είναι εκ των πραγμάτων πολύ βαρύ και οι προσπάθειες για να σταθεροποιηθεί η πορεία ανάκαμψης της Τράπεζας και να μειώσουν σε πρώτο στάδιο τις ζημιές τους όλοι οι μέτοχοι και να καρπωθούν μελλοντικά τις πρώτες αποδόσεις, θα είναι σκληρές και επίμονες.

Προς νέο ΔΣ στην Ελληνική Τράπεζα

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας κατά την οποία θα εκλεγεί το νέο 13μελές ΔΣ του ομίλου.

Τις 13 θέσεις διεκδικούν μέχρι στιγμής 18 προτεινόμενοι σύμβουλοι, οι πλείστοι εκ των οποίων προέρχονται από τους δύο μεγάλους μετόχους, τη Δήμητρα Επενδυτική και τη Wargaming.

Η εκλογική μάχη για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της ΗΒ είναι υπόθεση των δύο αυτών μεγαλομετόχων και το τέλος των εργασιών της συνέλευσης θα καταδείξει και τις συνέργειες που είχαν επιτευχθεί στη διάρκεια του πολύμηνου παρασκηνίου των διαβουλεύσεων που προηγήθηκε.

Σημειώνεται ότι τις δύο από το σύνολο των 13 θέσεων στο ΔΣ θα καταβάλουν οι δύο εκτελεστικοί σύμβουλοι, που είναι επανεκλέξιμοι, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής Ιωάννης Μάτσης και ο οικονομικός διευθυντής Λάρς Κράμερ.

Επομένως η μάχη θα δοθεί για τις υπόλοιπες 11 θέσεις με τους υποψηφίους να προέρχονται από διάφορους τομείς περιλαμβανομένης και της πολιτικής.

Στο ΔΣ της ΗΒ διορίστηκε μέχρι την εκλογική συνέλευση και ο Kristofer Richard Kraus ως μη ανεξάρτητος σύμβουλος, εκπροσωπώντας το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Pimco το οποίο εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων της Ελληνικής Τράπεζας.

Η διοίκηση της ΗΒ δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις επί του θέματος για το οποίο ζήτησε ενημέρωση η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Πάντως, όπως έγραψε η StockWatch, η Pimco φαίνεται να έχει επιδείξει ενδιαφέρον για αγορά πακέτου κόκκινων δανείων από το χαρτοφυλάκιο της Τρ. Κύπρου.

Σημειώνεται ότι οι αναμενόμενες εξελίξεις και τα τεκταινόμενα στο τραπεζικό σύστημα εκτυλίσσονται εν μέσω ενός πολύ δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος καθώς άρχισαν να εμφανίζονται σοβαρές ενδείξεις για παγκόσμια ύφεση.

Παράλληλα, οι εποπτικές αρχές έχουν ήδη δώσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα προς τις τράπεζες για δραστική μείωση των ΜΕΔ μέχρι τέλος του 2020.

Του Λεύκου Χρίστου