You are here

Στεφάνου: Να αντιμετωπιστούν κακές πρακτικές τραπεζών

07/09/2021 18:01

Συνάντηση κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος, θέματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση την κυπριακή οικονομία, είχαν σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου και ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Στεφάνου, τόνισε ότι είναι σημαντικό για την κυπριακή οικονομία να υπάρχει ένα υγιές τραπεζικό σύστημα.

Σε ότι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι τόνισε την ανάγκη η Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της «να δει πως αντιμετωπίζει το θέμα των κακών τραπεζικών πρακτικών, γιατί ακόμα υπάρχουν, να δούμε πως αντιμετωπίζουμε αυθαιρεσίες των τραπεζών, παρανομίες των τραπεζών γιατί πρέπει να προστατεύσουμε την κοινωνία και τους δανειολήπτες».

«Για παράδειγμα για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου προβλήματος όπως είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, ασφαλώς πρέπει να εφαρμόζονται οι διαδικασίες αλλά δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις που όχι μόνο είναι σε βάρος της κοινωνίας και των δανειοληπτών αλλά,  πολλές φορές, είναι και σε βάρος θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών όπως είναι το δικαίωμα στη στέγη σε ένα κράτος δικαίου», σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι το 2018 με πρωτοβουλία της κυβέρνησης υπήρχε διαφοροποίηση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις εκποιήσεις «σε βάρος των πολιτών και των δανειοληπτών», όπως είπε.

«Αυτά τα πράγματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί οι τράπεζες σε πάρα πολλές περιπτώσεις εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση που έχουν για να εφαρμόζουν πολιτικές που τελικά θυματοποιούν πολλούς δανειολήπτες και πολύς κόσμος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του μέσα από μια διαδικασία εκποιήσεων», πρόσθεσε.

«Αυτά τα ζητήματα για μας είναι πρώτης προτεραιότητας, είναι γνωστό ότι για τα θέματα των εκποιήσεων έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή και αναμένουμε, με την έναρξη της νέας Κοινοβουλευτικής Περιόδου ότι αυτά τα ζητήματα θα τα ξαναθέσουμε, να τα συζητήσουμε και ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις», τόνισε.