You are here

Στεγαστικά δάνεια €301 εκατ. με επιχορήγηση επιτοκίου

26/01/2021 06:54

Ώθηση στην αγορά στεγαστικών δανείων έχει δώσει το μέτρο της επιδότησης δανείων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τέλος Ιουνίου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με στοιχεία που το υπουργείο Οικονομικών παραχώρησε στη StockWatch, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 ο συνολικός αριθμός των στεγαστικών δανείων που επωφελήθηκαν ανήλθε στα 2,237 και το ποσό σύμβασης στα €301 εκατ. με μέσο επιτόκιο 1.67%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα καθαρά νέα δάνεια για αγορά κατοικίας ανήλθαν την περίοδο Ιουλίου-Νοεμβρίου 2020 στα €375,7 εκατ. από €346,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Τραπεζίτες σημειώνουν ότι το ενδιαφέρον των δανειοληπτών για νέα στεγαστικά δάνεια ήταν αυξημένο μετά την ανακοίνωση του σχεδίου επιδότησης επιτοκίου ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η ίδια τάση και το 2021.

Το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αφορά επιδότηση επιτοκίου μέχρι εξάντλησης προϋπολογισμού συνολικού ποσού μέχρι €45 εκατ. για δάνεια φυσικών προσώπων. Το ποσό δυνητικών δανείων των οποίων το επιτόκιο θα επιδοτείται υπολογίζεται περίπου στα €730 εκατ. το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό των νέων στεγαστικών δανείων για το 2019 (€73 εκατ. ευρώ/μήνα) για τους 10 μήνες του 2020 (Μάρτιος – Δεκέμβριος 2020).

«Το ενδιαφέρον αναμένεται να επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό λόγω του lockdown που περιορίζει τις μετακινήσεις, ωστόσο μετά την άρση των περιορισμών στη διακίνηση θα αυξηθεί και πάλι», ανέφερε στη StockWatch στέλεχος μεγάλης τράπεζας.

Όσον αφορά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν στο 2,10% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με 2,14% το Οκτώβριο.

Τα σχέδιο της κυβέρνησης για επιδότηση καλύπτει στεγαστικά δάνεια που εγκρίθηκαν από 1/3/2020, εντός της Δημοκρατίας, με μέγιστη διάρκεια επιδότησης επιτοκίου τα τέσσερα έτη και ανώτατο επιτόκιο επιδότησης έκαστου έτους τις 150 μονάδες βάσης (1.50%).

Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €300.000. Το σχέδιο καλύπτει μόνο δάνεια για σκοπούς ιδιοκατοίκησης. Ως εκ τούτου καλύπτει την αγορά πρώτης κατοικίας και ανέγερσης πρώτης κατοικίας (περιλαμβανομένου και μέρους του δανείου για την αγορά του οικοπέδου). Δεν καλύπτει ανακαίνιση υφιστάμενης κατοικίας ή την αγορά/ανέγερση εξοχικής κατοικίας. Εξαιρούνται στεγαστικά δάνεια των οποίων το επιτόκιο επιχορηγείται με άλλα ειδικά σχέδια της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τις προσδοκίες των συμμετεχουσών τραπεζών, στην Κύπρο για το τρίτο τρίμηνο του 2020, η καθαρή ζήτηση δανείων από νοικοκυριά αναμενόταν να παραμείνει αμετάβλητη για όλες τις κατηγορίες δανείων.

Τα στεγαστικά δάνεια σε κύπριους ανέρχεται σε €8,6 δισ. από €8,56 δισ. τον Νοέμβριο του 2019.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι διατηρεί τη χαλάρωση των κριτηρίων για χορήγηση νέων βραχυπρόθεσμων πιστωτικών διευκολύνσεων μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, με σκοπό να βοηθήσει τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αποκτήσουν άμεσα τη ρευστότητα που χρειάζονται για να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Της Γεωργίας Χαννή