You are here

Στεγαστικά με δέλεαρ επιτόκιο 2%

23/10/2019 06:15

Εντείνουν τις προσπάθειες τους για αναθέρμανση της αγοράς στεγαστικών δανείων οι τράπεζες προσφέροντας ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, περίοδο χάριτος, χαμηλές δόσεις και μεγάλο διάστημα αποπληρωμής.

Στην προσπάθεια τους να κερδίσουν νέους πελάτες εν μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας και του ευνοϊκού περιβάλλοντος στην αγορά εργασίας, οι τράπεζες λανσάρουν στην αγορά διάφορα σχέδια για την αγορά, ανέγερση, ή ανακαίνιση κατοικίας ή διαμερίσματος.

Οι τράπεζες προσφέρουν επίσης δάνεια για την αγορά οικοπέδου γης για άμεση ανέγερση κατοικίας.

Το ύψος του στεγαστικού δανείου μπορεί να καλύψει μέχρι και το 80% της αγοραστικής αξίας του ακινήτου για απόκτηση πρώτης κατοικίας και μέχρι 70% για απόκτηση δεύτερης.

Στους όρους περιλαμβάνεται η αποπληρωμή με ίσες μηνιαίες δόσεις η οποία μπορεί να διαμορφωθεί και σε κάτω από €300. Στη λήξη του δανείου η ηλικία του πρωτοφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 65-70 χρόνια. Η μέγιστη περίοδος αποπληρωμής είναι 30-40 χρόνια και η ελάχιστη 10-15 χρόνια.

Οι τράπεζες δίνουν περίοδος χάριτος μέχρι και δύο χρόνια από την πρώτη εκταμίευση του δανείου αλλά και δυνατότητα παραχώρησης επιπρόσθετων πιστωτικών διευκολύνσεων για κάλυψη προσωπικών ή καταναλωτικών αναγκών.

Τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες είναι σταθερά για τα πρώτα χρόνια ή κυμαινόμενα από την αρχή και ξεκινούν από 1,7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας μειώθηκε στο 2,33%, σε σύγκριση με 2,63% τον Δεκέμβριο του 2018. Τον Δεκέμβριο του 2012 το επιτόκιο έφθανε το 5,18%.

Παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, η ζήτηση είναι μικρότερη από ότι στο παρελθόν. Επηρεάζεται δυσμενώς από το ότι μεγάλη μερίδα των νοικοκυριών έχει ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις, πολλές από τις οποίες είναι μη εξυπηρετούμενες.

Τα στεγαστικά δάνεια σε κατοίκους Κύπρου ανήλθαν τον Αύγουστο του 2019 στα €8,5 δισ.

Τα νέα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 στα €600 εκ. έναντι €576 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Της Γεωργίας Χαννή