You are here

Στη μέγγενη της ΕΚΤ οι προσδοκίες τραπεζών για ΜΕΔ

27/01/2020 07:04

Σε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων τους δανείων προσβλέπουν η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των στόχων που είναι υποχρεωμένες να θέσουν προς τις εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης για την τριετία που λήγει το 2022.

Η ΕΚΤ έχει ήδη αναθεωρήσει το στρατηγικό της πλάνο για τη μείωση των κόκκινων δανείων των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης, καθορίζοντας ως τελικό στόχο το ποσοστό των ΜΕΔ να περιοριστεί κατά μέσον όρο στο 3,5% από 5% που ήταν το 2017, όταν ξεκίνησε η σχετική άσκηση.

Αν και οι εποπτικοί στόχοι είναι πολύ κοντά στα δεδομένα της ευρωζώνης, ο στόχος της ΕΚΤ φαντάζει απόμακρος για την Κύπρο. 

Το σύνολο των €10 δισ. ΜΕΔ που υπάρχουν στο κυπριακό σύστημα αντιστοιχεί με 30% του συνόλου των δανείων και είναι το δεύτερο ψηλότερο στην Ευρώπη.

Ψηλά στις εποπτικές προτεραιότητες βρίσκονται οι δύο μεγάλες τράπεζες. Η ΒΟCH έχει μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις περίπου €4,3 δισ. και η Ελληνική €2,3 δισ.

Η ΕΚΤ στο πλαίσιο του αναθεωρημένου στρατηγικού της πλάνου για τα ΜΕΔ, διαβουλεύεται με την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική αναμένοντας από τις διοικήσεις των δύο συστημικών τραπεζών να καθορίσουν εφικτούς στόχους για την επόμενη τριετία.

Η Φρανκφούρτη, όπως έχει διαρρεύσει, απαιτεί από τις δύο κυπριακές συστημικές τράπεζες να μειώσουν το ποσοστό των χαρτοφυλακίων των ΜΕΔ τους, κάτω του 10%.

Σε ποσοστά, η μεν Τράπεζα Κύπρου έχει περίπου 30% μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και η Ελληνική, σύμφωνα με πρόσφατη επικαιροποίηση των στοιχείων της, κοντά στο 26%.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός(ΕΕΜ), αναμένει μείωση των ΜΕΔ κοντά στο 10%.

Είχε διευκρινίσει ότι ο ΕΕΜ δεν αναμένει σε ένα χρόνο το ποσοστό των ΜΕΔ να υποχωρήσει από το 30% στο 10%, αλλά αναμένει, όπως χαρακτηριστικά είπε, ένα «αξιόπιστο μονοπάτι» μείωσης του.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από τις εποπτικές αρχές αναφέρουν ότι εντός του 2020 και δεδομένων των στόχων που θέτουν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες για πώληση δανείων, αναμένουν από την Ελληνική Τράπεζα να μειώσει το ποσοστό των ΜΕΔ από το 26% σε μονοψήφιο αριθμό εντός του τρέχοντος έτους.

Για να καταστεί εφικτός αυτός ο στόχος, θα πρέπει η ΗΒ να πωλήσει επισφαλή δάνεια ύψους μεταξύ €1 δισ. και €1,2 δισ.

Ο διοικητής της ΚΤ είχε πει την περασμένη βδομάδα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της βουλής, ότι οι δύο εγχώριες συστημικές τράπεζες προτίθενται να πωλήσουν δάνεια συνολικού ύψους περίπου €4 δισ.

Σύμφωνα με τον διοικητή, η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να πωλήσει δάνεια ύψους €2,8 δισ. και η Ελληνική €1,2 δισ.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει προβεί σε πωλήσεις δανείων σε επενδυτικά ταμεία, σε αντίθεση με την Ελληνική Τράπεζα, η οποία είχε δώσει προτεραιότητα στην ενσωμάτωση του καλού χαρτοφυλακίου της πρώην ΣΚΤ, διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Οι πληροφορίες φέρουν την Ελληνική Τράπεζα να βρίσκεται τον τελευταίο καιρό, σε διαβουλεύσεις με επενδυτικά ταμεία (πέραν των τριών) που ενδιαφέρονται να αγοράσουν μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου των ΜΕΔ.

Η δυστοκία έγκειται στο στόχο που έχει θέσει η διεύθυνση της ΗΒ να περιορίσει στο ελάχιστο το κόστος στα κεφάλαια από την πώληση πακέτου κόκκινων δανείων.

Μέρος των κόκκινων δανείων της ΗΒ διαχειρίζεται τα τελευταία τρία χρόνια, η πλατφόρμα APS.

Η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου στρατηγικού της πλάνου για μείωση των ΜΕΔ, αναμένει συγκεκριμένους στόχους από τις συστημικές τράπεζες για όλα τα χαρτοφυλάκια ΜΕΔ που αφορούν στεγαστικά, εταιρικά, καταναλωτικά και φοιτητικά σε συνάρτηση με τα μέτρα δράσης των συστημικών τραπεζών για εξορθολογισμό των εσόδων τους.

Η αξιολόγηση των μέτρων μείωσης του ποσοστού των ΜΕΔ από το σύστημα, δεν περιορίζεται μόνο στις δύο συστημικές τράπεζες.

Παράλληλη αξιολόγηση θα γίνεται και από τον εγχώριο επόπτη την ΚΤ, για τις υπόλοιπες τράπεζες περιλαμβανομένων και των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών, της Eurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής.

Του Λεύκου Χρίστου