You are here

Στην «ΑΡΤΕΜΙΣ» τα αρχεία πέντε εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων

24/09/2019 10:52

Στο αρχείο του τραπεζικού συστήματος πληροφοριών «ΑΡΤΕΜΙΣ» βρίσκονται πλέον τα αρχεία δεδομένων και πέντε αδειοδοτημένων, από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, οι οποίες προχώρησαν σε εξαγορά δανείων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ενώ αναμένεται και η εισαγωγή του αρχείου του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ).
 
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της «ΑΡΤΕΜΙΣ» Γιάννης Τομασίδης είπε ότι στο σύστημα, πέραν των αρχείων των τραπεζών, είχαν αρχίσει από τον Οκτώβριο του 2018 να καταχωρούνται και τα δεδομένα των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, μια διαδικασία, όπως είπε, που έχει ήδη ολοκληρωθεί.
 
Πρόσθεσε πως πρώτο αρχείο που καταχωρήθηκε στην «ΑΡΤΕΜΙΣ» ήταν αυτό της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), η οποία είναι θυγατρική της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ) και ακολούθησαν τα αρχεία της CAC CORAL Ltd, της B2KAPITAL Cyprus Ltd, της Gordian Holdings Ltd και της APS Loan Management Ltd.

Υπενθυμίζεται ότι η APS αγόρασε από την Τράπεζα Κύπρου χαρτοφυλάκιο ανεξασφάλιστων μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθαρής αξίας €33,7 εκατομμυρίων, ενώ η Β2KAPITAL Cyprus Ltd, 100% θυγατρική της Νορβηγικής Β2Holding ASA, εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ ύψους €144 εκατ. από την Ελληνική Τράπεζα. Στην θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, CAC CORAL Ltd, έχουν μεταφερθεί τα ΜΕΔ της Εθνικής Τράπεζας, ενώ στην Gordian Holdings (πρώην CYMC I LIMITED) που είναι εταιρεία της Τράπεζας Κύπρου, έχουν μεταφερθεί τα ΜΕΔ του Σχεδίου Helix της τράπεζας.
 
Στην πορεία του χρόνου διατηρήθηκε η πληρότητα των δεδομένων (100%) των πιστωτικών διευκολύνσεων στο σύστημα είτε ανήκουν σε τράπεζες είτε σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, σημείωσε.
 
Στην «ΑΡΤΕΜΙΣ» εργαλείο για πρόβλεψη αφερεγγυότητας δανειοληπτών

Ανέφερε επίσης ότι η «ΑΡΤΕΜΙΣ» λειτουργεί στο πλαίσιο της οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για το αρχείο δανειοληπτών, η οποία δεν προβλέπει την ύπαρξη του μηχανισμού Συμπεριφορικής Πιστοληπτικής Βαθμολόγησης (Behavioral Credit Scoring) για δανειολήπτες. «Θα πρέπει να γίνουν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιτραπεί η εισαγωγή της συγκεκριμένης υπηρεσίας», υπογράμμισε.
 
Εξηγώντας τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ο κ. Τομασίδης είπε ότι «στην ουσία η Συμπεριφορική Πιστοληπτικής Βαθμολόγησης αξιολογεί την πιστοληπτική συμπεριφορά του δανειολήπτη τα προηγούμενα τρία χρόνια με σκοπό να προβλέψει την πιστοληπτική του ικανότητα και συγκεκριμένα την πιθανότητα να καταστεί κακοπληρωτής το επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο συνήθως ανέρχεται στους 12 μήνες».
 
«Είναι ένα προϊόν ή ένα εργαλείο που συμπληρώνει τα δεδομένα που παρέχει σήμερα η ΑΡΤΕΜΙΣ μέσω της κατάστασης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς (credit report) και αποσαφηνίζει ακόμη περισσότερο την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη και πόσο φερέγγυος αναμένεται να είναι», υπογράμμισε.
 
Σημείωσε ότι «όσο πιο ψηλό είναι το σκορ κάποιου τόσο μικρότερος είναι ο πιστωτικός κίνδυνος που αναλαμβάνει η τράπεζα που θα του παραχωρήσει μια πιστωτική διευκόλυνση».
 
Ανέφερε, ωστόσο, πως ο ρόλος της ΑΡΤΕΜΙΣ είναι επικουρικός όσον αφορά την απόφαση που λαμβάνει ένα πιστωτικό ίδρυμα για την παραχώρηση πιστωτικής διευκόλυνσης σε πελάτη του.
 
Ο ΓΔ της «ΑΡΤΕΜΙΣ» είπε ακόμη ότι αναμένονται αλλαγές που θα διασφαλίζουν τις πλήρεις λειτουργίες ενός Γραφείου Πίστης, το οποίο έχει ανάγκη αυτά ιστορικά δεδομένα, την πιστοληπτική βαθμολόγηση και οτιδήποτε άλλο καλύπτει την λειτουργία του Γραφείου Πίστης στα πρότυπα των Γραφείων Πίστης διεθνώς.
 
Και το αρχείο του ΟΧΣ σύντομα στην «ΑΡΤΕΜΙΣ»

Αναφορικά με τα δάνεια του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), ο κ. Τομασίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι είναι ο μοναδικός οργανισμός του οποίου τα δεδομένα έρχονται μέσω του μηχανισμού ανταλλαγής δεδομένων «ΑΙΑΝΤΑ», ο οποίος είχε δημιουργηθεί για να επεξεργάζεται τα αντίστοιχα δεδομένα του πρώην Συνεργατισμού και του ΟΧΣ.
 
Πρόσθεσε ότι αναμένεται να γίνει νομοθετική ρύθμιση στον περί τραπεζικών εργασιών νόμο που θα καταργεί τον «ΑΙΑΝΤΑ», ως μηχανισμό ανταλλαγής δεδομένων, με αποτέλεσμα και ο ΟΧΣ να στέλνει τα δεδομένα του στην «ΑΡΤΕΜΙΣ».