You are here

Στην ατζέντα ΔΣ BOCY η αύξηση κεφαλαίου

20/06/2014 11:50
Την πρόταση και τα σενάρια των εξωτερικών συμβούλων της Τράπεζας για αύξηση κεφαλαίου θα εξετάσει την ερχόμενη βδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της BOCY, με στόχο να οριστικοποιήσει τα επόμενα βήματα ενόψει των φθινοπωρινών stress tests των ευρωπαϊκών αρχών.

Το θέμα της έκδοσης κεφαλαίου βρίσκεται ήδη στην ατζέντα της συνεδρίας της ερχόμενης Πέμπτης, 26 Ιουνίου, και μερίδα των διοικητικών συμβούλων ευελπιστεί ότι θα ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Επίσημα, η Τράπεζα ανακοινώνει ότι εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές επιλογές για επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης, «συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής αύξησης κεφαλαίου».

Η επιτυχής έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα το μεγάλο ενδιαφέρον που προκάλεσε η κυπριακή έκδοση, δεν έχουν περάσει απαρατήρητα στα ανώτερα δώματα της τράπεζας, που βρίσκεται ήδη σε επαφές με αρκετά ξένα ταμεία.

Οι εξωτερικοί σύμβουλοι της Τράπεζας αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα να υποβάλουν την τελική τους έκθεση για πιθανή έκδοση κεφαλαίου τουλάχιστον €0,5 δισ., με στόχο την αύξηση των κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων πολύ πιο πάνω από το 10,2% που είναι σήμερα.

Εντός του ΔΣ οι απόψεις εξακολουθούν να διίστανται. Αν και γενικώς αναγνωρίζεται η χρησιμότητα της έκδοσης κεφαλαίου, οι εκπρόσωποι των ανασφάλιστων καταθετών έχουν την άποψη ότι η κυπριακή πολιτεία οφείλει να κάνει περισσότερα για να μπορέσει η Τράπεζα να εισπράξει το λαβείν της.

Σημειώνουν την καθυστέρηση που υπάρχει στην προώθηση νομοθετικών και διοικητικών ρυθμίσεων που να επιτρέπουν στην Τράπεζα να εκποιεί περιουσιακά στοιχεία μεγάλων οφειλετών. Εκτιμούν ότι το νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο ως έχει σήμερα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο dilution των υφιστάμενων μετόχων από ότι θα γίνει, αν οι τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η Τράπεζα επικροτεί την έκδοση εξωτερικού χρέους €750 εκ., που θα βελτιώσει τόσο τη ρευστότητα όσο και την κεφαλαιακή κατάσταση της Τράπεζας.

Η μερική αποπληρωμή του ομολόγου κεφαλαιοποίησης της Λαϊκής, που έχει με έκπτωση στα βιβλία της η BOCY, θα επιφέρει κέρδη και κεφαλαιακό όφελος. Η μείωση της έκθεσης σε κυπριακό χρέος θα έχει επίσης ανάλογη θετική επίδραση στα stress tests, που περιλαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις για ομόλογα του κυπριακού κράτους.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διεργασίες εντός της Τράπεζας για έκδοση κεφαλαίου. Από το προεδρικό διαρρέει ότι το θέμα της έκδοσης είναι «δεδομένο», καθώς έχουν ωριμάσει οι συνθήκες που θα διασφάλιζαν την επιτυχία έκδοσης κεφαλαίου.

Ουπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έχει ήδη δηλώσει επανειλημμένα την αναγκαιότητα άντλησης κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ελληνικές τράπεζες.

Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, που έχουν σημαντική παρουσία και στην Κύπρο, άντλησαν κεφάλαια €8,4 δισ. τους προηγούμενους μήνες, αυξάνοντας τους κεφαλαιακούς τους δείκτες πέραν των εποπτικών ορίων και πέραν του βασικού κεφαλαιακού σεναρίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ΚΤ επίσης παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις, κρατώντας την πρόθεση που εξέφρασε η διοίκηση της BOCY σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, να προχωρήσει σε έκδοση κεφαλαίου.

Σε περίπτωση που η Τράπεζα προχωρήσει σε έκδοση κεφαλαίου, θα πρέπει να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση, κάτι που χρειάζεται τουλάχιστον κάποιες βδομάδες.

Δεδομένης της υποτονικότητας που υπάρχει στις κεφαλαιαγορές τους θερινούς μήνες, εντός της Τράπεζας υπάρχει η προσδοκία ότι μια πιθανή έκδοση κεφαλαίου θα γίνει εντός Ιουλίου.