You are here

Στην τελική ευθεία για το ΔΣ BOCY

02/09/2013 06:48
Στην τελική ευθεία εισέρχονται τα επόμενα 24ωρα οι διεργασίες για την κατάρτιση της νέας διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, με το πεδίο να παραμένει θολό μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε νομοθετικό και δικαστικό επίπεδο.

Την Τρίτη αναμένεται η απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου στο αίτημα ομάδας παλαιών κυρίως μετόχων, της οποίας ηγείται η κυπριακή εκκλησία, για αναστολή του δικαιώματος ψήφου της «κακής» Λαϊκής, λόγω ανακριβειών στον υπολογισμό του ποσοστού της. Οι παλιοί μέτοχοι υποστηρίζουν πως πρέπει να έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το 0,7% που τους δόθηκε μετά το bail-in των καταθετών και των ομολογιούχων.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις 10:30πμ και θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο το 18% που κατέχει η Λαϊκή στο μετοχικό κεφάλαιο της Τρ. Κύπρου θα είναι σε θέση να καθορίσει τις εξελίξεις.

Μετά την αλλαγή στο νόμο για την αρχή εξυγίανσης που ψήφισε την Πέμπτη η βουλή, οι κινήσεις της διαχειρίστριας της Λαϊκής υπόκεινται πλέον όχι μόνο στον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και σε αυτόν του υπουργού οικονομικών και της προέδρου της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Είναι άγνωστο προς το παρόν πως θα ενεργήσουν οι άλλες δύο αρχές σε σχέση με την επικείμενη γενική συνέλευση. Με βάση το νέο νόμο, οι αποφάσεις της αρχής εξυγίανσης λαμβάνονται κατά πλειοψηφία.

Άγνωστη είναι και η στάση των πιστωτών που δείχνουν αποφασισμένοι να θέσουν το θέμα της αλλαγής του νόμου στους πολιτικούς τους προϊστάμενους, στο επόμενο Eurogroup, όταν θα συζητηθεί η επόμενη δόση για την Κύπρο.

Αρκετά θα εξαρτηθούν και από την επόμενη συνάντηση της ΚΤ, την ερχόμενη Τρίτη, με το σύνδεσμο καταθετών της Λαϊκής και με την ομάδα δικηγόρων που υποστηρίζουν ότι κατέχουν πληρεξούσια για το 12-15% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Εάν δεν προκύψουν νέα ζητήματα, τα ονόματα των υποψηφίων για το ΔΣ αναμένεται να ανακοινωθούν στις 5 Σεπτεμβρίου, μαζί με τα βιογραφικά τους.

Το νέο ΔΣ θα οριστικοποιήσει το πλάνο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, που φαίνεται να παρουσιάζει κάποιες καθυστερήσεις.

Θα πρέπει να λάβουν σημαντικές αποφάσεις όπως ο διαχωρισμός ή μη της Τράπεζας σε εμπορική και κτηματική, με τη μεταφορά μέρους του κακού ενεργητικού στη δεύτερη.