You are here

Στις 14 Δεκεμβρίου απόφαση για ποινική Τρ. Κύπρου

03/12/2018 18:09

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα ανακοινώσει στις 14 Δεκεμβρίου την απόφαση του επί της προδικαστικής ένστασης που ήγειρε η υπεράσπιση του Ανδρέα Ηλιάδη, εκ των κατηγορουμένων στην 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου. Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η υπεράσπιση του κ. Ηλιάδη αγόρευσε επί της θέσης ότι υπάρχει κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας επειδή ο κ. Ηλιάδης διώκεται για 3η φορά για τα ίδια γεγονότα που είχε διωχθεί και στις δύο προηγούμενες ποινικές υποθέσεις της τράπεζας.

Ο δικηγόρος του κ. Ηλιάδη ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν το κοινό θεμέλιο των γεγονότων και την κοινή ρίζα και των τριών υποθέσεων.

Την αγόρευση της υπεράσπισης του κ. Ηλιάδη περί κατάχρησης της διαδικασίας υιοθέτησε και ο δικηγόρος του Γιάννη Κυπρή, ο οποίος επίσης ήταν κατηγορούμενος και στις άλλες δύο υποθέσεις της τράπεζας και αθωώθηκε. Η υπεράσπιση και των δύο κατηγορουμένων ζήτησαν την αναστολή της δίωξης εναντίον των πελατών τους.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης των κατηγορουμένων με το δικαστήριο να ανακοινώνει την απόφαση του στις 14 Δεκεμβρίου, στις 9 το πρωί.

Ο δικηγόρος του κ. Ηλιάδη επιφύλαξε, επίσης, το δικαίωμα του να εγείρει στο κατάλληλο στάδιο και δύο άλλες ενστάσεις που αφορούσαν στα ζητήματα της καθυστέρησης της καταχώρησης του κατηγορητηρίου και της μολυσμένης μαρτυρίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ηλιάδης είχε κριθεί, μαζί με την Τράπεζα Κύπρου, ένοχος από το Κακουργιοδικείο στην πρώτη υπόθεση της τράπεζας και στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 2,5 ετών. Στις 12/09/2018, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, αθωώνοντας τον κ. Ηλιάδη και την Τράπεζα Κύπρου. Κατηγορούμενος στην πρώτη υπόθεση ήταν και ο Γιάννης Κυπρή, ο οποίος αθωώθηκε ως επίσης και οι άλλοι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση.

Ο Ανδρέας Ηλιάδης και ο Γιάννης Κυπρή ήταν κατηγορούμενοι και στη δεύτερη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, που αφορούσε την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης.

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έχει απαλλάξει όλους τους κατηγορούμενους από αυτή την υπόθεση μετά από σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο αποφάσισε τη διακοπή της δίκης με το αιτιολογικό ότι το κατηγορητήριο της υπόθεσης δεν αποκάλυπτε ποινικό αδίκημα.