You are here

Στο €1,2 δισ. τα δάνεια που «κάηκαν» από το φράγκο

14/09/2018 06:46

Οι κινήσεις των τραπεζών σε σχέση με δάνεια που υπάρχουν σε ελβετικό φράγκο έχουν περιορίσει σημαντικά τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα δανειστικά χαρτοφυλάκια, με τις αλλαγές να είναι πιο διακριτές σε επιχειρήσεις παρά σε νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΚΤ αναφορικά με την πορεία των αναδιαρθρώσεων των δανείων σε ελβετικό φράγκο, η συνολική έκθεση στο ελβετικό νόμισμα περιορίστηκε σε €1.177 εκ. το Μάρτιο του 2018 από €2.052 το Δεκέμβριο του 2015, εκ των οποίων €881 εκ. ήταν δάνεια προς νοικοκυριά και €296 εκ. δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες.

Η συνολική μείωση σε σχέση με το Δεκέμβριο 2015 ανέρχεται στα €875 εκ. και προέρχεται κατά €572 εκ. από τις ΜΧΕ και κατά €303 εκ. από τα νοικοκυριά.

Η μείωση προκύπτει εν μέσω συνεχών πιέσεων από τη βουλή για ευνοϊκό χειρισμό όσων δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο τα προηγούμενα χρόνια για να επωφεληθούν από τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια του ελβετικού νομίσματος.

Τα δάνεια σε φράγκο, που σε πολλές περιπτώσεις προτείνονταν από τις ίδιες τις τράπεζες, διογκώθηκαν όταν η αξία του φράγκου ανέβηκε σημαντικά σε σχέση με το ευρώ, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις να διογκωθούν εν μία νυκτί.

Στην έκθεση που η ΚΤ στέλνει στη βουλή, προστίθεται ότι έχουν διαγραφεί ή έχουν αποπληρωθεί δάνεια σε ελβετικό φράγκο ύψους €250 εκ. ενώ, έχουν μετατραπεί σε ευρώ ή στερλίνα άλλα €356 εκ.

Οι διαγραφές έφτασαν το Μάρτιο του 2018 στα €100 εκ. (€50 εκ. για νοικοκυριά και €50 εκ. για επιχειρήσεις).

Σε ότι αφορά τις αποπληρωμές, €74 εκ. αποπληρώθηκαν από νοικοκυριά (κυρίως από δάνεια άλλης κατοικίας) και €76 εκ. από μη χρηματοδοτικές εταιρείες.

Ο συνολικός δανεισμός σε ελβετικό φράγκο που αφορά την κύρια κατοικία, έχει μειωθεί από €278 εκ. το Δεκέμβριο του 2015 σε €202 εκ. το Μάρτιο του 2018, εκ των οποίων €76 εκ. αφορούν αρχικό ποσό χορήγησης κάτω των €250 χιλ.

Πιο αποτελεσματικές οι αναδιαρθρώσεις για εταιρείες

Σημειώνεται ότι η πτώση στα συνολικά δάνεια των τριών πιστωτικών ιδρυμάτων (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Alpha Bank) οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη εξυπηρέτηση/ αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων και μερικώς σε μετατροπή/ αναδιάρθρωση δανείων από ελβετικό φράγκο σε ευρώ ή στερλίνα.

Σύμφωνα με την ΚΤ, τα πιστωτικά ιδρύματα επιτυγχάνουν να αναδιαρθρώσουν πιο αποτελεσματικά τα δάνεια των ΜΧΕ. Εντούτοις, σημειώνεται ότι έχει παρατηρηθεί επιτάχυνση στο ρυθμό μείωσης των συνολικών ανοιγμάτων των νοικοκυριών σε ελβετικό φράγκο.

Η μείωση του τελευταίου τριμήνου σε ότι αφορά τα νοικοκυριά ανήλθε στα €22 εκ. και για τις ΜΧΕ στα €55 εκ.

Η κυριότερη μέθοδος αναδιάρθρωσης είναι η μετατροπή των δανείων από ελβετικό φράγκο σε ευρώ ή στερλίνα και έχει αυξηθεί κατά €125 εκ., από €231 εκ. το Δεκέμβριο του 2015 σε €356 εκ. το Μάρτιο του 2018, χωρίς ουσιαστική μεταβολή κατά το υπό εξέταση τρίμηνο.

Στην κατηγορία αυτή, αναφέρεται ότι τα δάνεια προς ΜΧΕ αυξήθηκαν κατά €103 εκ. ενώ τα δάνεια προς νοικοκυριά κατά €22 εκ.  

Τα στεγαστικά δάνεια για κύρια κατοικία αυξήθηκαν κατά €20 εκ. ενώ τα δάνεια για άλλη κατοικία μειώθηκαν κατά €10 εκ. σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015.

 Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι δανειολήπτες για κύρια κατοικία, καταλήγουν σε συμφωνία μετατροπής των δανείων σε ευρώ ή στερλίνα, ευκολότερα απ’ ότι οι δανειολήπτες για άλλη κατοικία.

Η ΚΤ αποδίδει το γεγονός στους ελκυστικότερους όρους για δανειολήπτες κύριας κατοικίας σημειώνοντας, ότι είναι πιο δεκτικοί και συνεργάσιμοι για αναδιάρθρωση δανείων γενικότερα αλλά και στο γεγονός ότι η πρωτοβουλία της ΚΤ για αποτελεσματική αναδιάρθρωση δανείων σε ελβετικό φράγκο, είχε πρωταρχικό στόχο αυτή την κατηγορία δανειοληπτών.

Μεγαλύτερη μείωση στα εξυπηρετούμενα δάνεια

Στην ΚΤ αποστέλλονται στοιχεία τόσο για τα εξυπηρετούμενα δάνεια σε ελβετικό φράγκο όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα.

Από τα στοιχεία που συνέλεξε η ΚΤ μέχρι το Μάρτιο 2018, προκύπτει ότι τα εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών έχουν σημειώσει αναλογικά μεγαλύτερη πτώση (55%), ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ελβετικό φράγκο έχουν μειωθεί κατά 39%.

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια προς νοικοκυριά έχουν σμικρυνθεί κατά 55% ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά μόλις 16%, όπως σημειώνει η ΚΤ.

Σε σχέση με τις μη χρηματοδοτικές επιχειρήσεις, αναφέρεται ότι στα εξυπηρετούμενα δάνεια παρουσιάστηκε μείωση 56% ενώ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πτώση 68%.

Τα στοιχεία, όπως αναφέρεται, καταδεικνύουν σημαντική αύξηση στο ποσοστό των εξυπηρετούμενων δανείων όταν αυτά έχουν μετατραπεί από ελβετικό φράγκο σε ευρώ ή στερλίνα, σε σύγκριση με αυτά που παραμένουν σε ελβετικό φράγκο.

Σημειώνεται ότι η αποτελεσματικότητα των εν λόγω αναδιαρθρώσεων θα διαφανεί σε βάθος χρόνου, καθώς πολλές από τις συμφωνίες ενδεχομένως να περιέχουν και περίοδο χάριτος αποπληρωμής κεφαλαίου.

Της Γεωργίας Χαννή