You are here

Στο €1,5 δισ. τα ακίνητα της Τρ. Κύπρου

22/11/2017 11:33
Το €1,5 δισ. έχουν φτάσει οι αξίες των ακινήτων που έχει στον ισολογισμό της η Τρ. Κύπρου, με τις αποκτήσεις νέων ακινήτων να ξεπερνούν κατά πολύ τις πωλήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε χθες η Τράπεζα, η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων (ΔΔΑ) της BOCH ανέλαβε το εννεάμηνο του 2017 ακίνητα ύψους €356 εκ., μέσω συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα το εννεάμηνο του 2017 και πώλησε €204 εκ.

Από τη μέρα της σύστασης της, η μονάδα της BOCH πώλησε ακίνητα €380 εκ. ενώ αυτήν τη στιγμή έχει στην κατοχή της ακίνητα €1548 εκ.

Η ΔΔΑ της BOCH κατέγραψε κέρδη €24 εκ. το εννεάμηνο του 2017 καθώς αρκετές πωλήσεις γίνονται σε τιμές πάνω από τη λογιστική αξία των ακινήτων.

Συνολικά, η τράπεζα έχει σήμερα στον ισολογισμό της γύρω στα 1500 ακίνητα.

Περίπου τα μισά είναι αγροτικά τεμάχια, άλλα 350 είναι εμπορικά ακίνητα ενώ στην κατοχή της τράπεζας έχουν περάσει και 66 ξενοδοχεία.

Η τράπεζα άρχισε χθες να ξεδιπλώνει τη νέα της στρατηγική για αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας που αποκτά έναντι χρέους.

Ανακοίνωσε τη σύσταση επενδυτικού ταμείου με μικρό αριθμό ακινήτων που έχουν εισοδήματα, δίνοντας την ευκαιρία σε θεσμικούς και επαγγελματίες επενδυτές να αγοράσουν μετοχές στο ταμείο.

Το CYREIT Variable Capital Investment Company Plc θα έχει αναμενόμενο ενεργητικό €190 εκ. και θα εισαχθεί στο ΧΑΚ, έχοντας στο χαρτοφυλάκιο του ακίνητα με σταθερές μακροχρόνιες μισθώσεις, σε όλη την Κύπρο.

Η μεικτή συνολική μέση απόδοση των ενοικίων των συγκεκριμένων ακινήτων, σε ορίζοντα 5 έως 10 ετών, αναμένεται να ξεπερνά το 6% σε ετήσια βάση. Το επενδυτικό ταμείο θα διανέμει ετησίως, υπό μορφή μερισμάτων σε μετρητά, τουλάχιστον το 80% του συνόλου των διανεμητέων καθαρών εσόδων.

Το ταμείο εναλλακτικών επενδύσεων αφορά περίπου 20 συνολικά ακίνητα, τα οποία είναι ενοικιασμένα σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Η BOCY ανακοίνωσε χθες ζημιές €553 εκ. για το εννεάμηνο του 2017 έναντι κερδών €62 εκ. το εννεάμηνο του 2016.

Της Γεωργίας Χαννή