You are here

Στο κόκκινο η αγωνία τραπεζών για τα ΜΕΔ

14/09/2020 06:33

Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνονται από στελέχη της ΚΤ και εγχώριων τραπεζών, κατά πόσο η Φρανκφούρτη θα παρατείνει ή όχι το άτυπο χρονικό διάστημα που έχει δώσει στο τραπεζικό σύστημα των κρατών μελών της Ευρωζώνης για τυχόν αυξημένες προβλέψεις, παρά το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, σε παρεμβάσεις της άφησε κάποιες ενδείξεις ότι θα συνεχίσει η χαλάρωση των εποπτικών μέτρων.  

Οι κεφαλαιακές και ρευστοτικές χαλαρώσεις που παραχώρησε η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες φαίνεται να ισχύουν μέχρι τον Μάρτιο 2021. 

Οι εγχώριες τράπεζες προβληματίζονται για την επόμενη μέρα, γνωρίζοντας ότι ο μεγάλος όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων που είχαν πριν την πανδημική κρίση, τις καθιστά ευάλωτες στην επαναφορά των αυστηρών εποπτικών απαιτήσεων που ίσχυαν πριν τον κορωνοϊό.

Η κ. Λαγκάρντ κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να μοιραστούν το βάρος μέσω δημόσιων δαπανών και επενδύσεων έως ότου, όπως είπε, «η οικονομική ανάκαμψη γίνει πιο ισχυρή». 

Την περασμένη Πέμπτη, η κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για τεράστια και πολυεπίπεδη αβεβαιότητα.  Οι δηλώσεις Λαγκάρντ ήρθαν ευθύς μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και τις δηλώσεις του πρόεδρου του σώματος, Πασκάλ Ντόναχου, ο οποίος τόνισε ότι η ευρωζώνη θα διατηρήσει την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και τη ρήτρα αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων και μεγεθών και για το 2021, καθώς, όπως σημείωσε, «η ώρα για την επιστροφή στη δημοσιονομική κανονικότητα δεν έχει έρθει ακόμα».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα απελευθερώσει περισσότερα νομισματικά κίνητρα πριν το τέλος του έτους, πιθανώς μέσω της επέκτασης ή της αύξησης του προγράμματος έκτακτης ανάγκης αγοράς ομολόγων.  Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επέκταση του προγράμματος μέχρι τον Ιούνιο 2021.

Ανεξάρτητα όλων αυτών κύπριοι τραπεζίτες μιλώντας στη StockWatch, επεσήμαναν ότι μέχρι σήμερα η ΕΚΤ δεν έχει προβεί σε μία τόση ξεκάθαρη δήλωση, όπως αυτή που διατύπωσε το Eurogroup σε σχέση με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης. 

Αναφέρθηκαν στις ανησυχίες που έθεσαν προς την ΚΤ από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι η οικονομία της χώρας, όπως ανέφεραν, είχε μπει σε μεγάλη ύφεση και ότι οι επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση θα αντανακλούσαν σε όλο το τραπεζικό σύστημα της χώρας. 

Οι εγχώριες τράπεζες εκτιμούν ότι χωρίς συγκεκριμένες κατευθύνσεις από την ΕΚΤ και χωρίς σαφείς διαβεβαιώσεις ότι θα τους δοθεί χρονική ανάσα μέχρι να αρθεί η υγειονομική κρίση, ο κίνδυνος να επανέλθει η Φρανκφούρτη και να ζητήσει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυξημένες προβλέψεις παραμένει.

Αυτό άλλωστε δήλωσε πρόσφατα και ο κεντρικός τραπεζίτης στη βουλή προειδοποιώντας για νέο κύμα ΜΕΔ.

Οι εγχώριοι τραπεζίτες σημειώνουν ότι η Κύπρος από το 2013 βρίσκεται αδιάλειπτα στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών καθώς, όπως τόνισαν, το τραπεζικό της σύστημα ταλανίζεται από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Η πανδημία ανάγκασε την κυβέρνηση να αξιώσει από τις τράπεζες να αποδεχθούν μορατόριουμ μη αποπληρωμής δόσεων μέχρι το τέλος του έτους όταν τα ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα της χώρας ανέρχονται κοντά στα €9,5 δισ. και είναι από τα πιο υψηλά στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι το επίμαχο θέμα των κόκκινων δανείων, θα κυριαρχήσει, όπως έγραψε η StockWatch στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει σήμερα και αύριο το κλιμάκιο των διεθνών πιστωτών με το υπουργείο οικονομικών, την ΚΤ και τις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία, στα δημόσια οικονομικά αλλά και στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Του Λεύκου Χρίστου