You are here

Στο κράτος 309 ακίνητα €82 εκ. της πρώην Συνεργατικής

06/05/2019 12:36

Την απόκτηση 309 ακινήτων αξίας €82 εκ. της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας, τα οποία διαχειρίζεται η ΚΕΔΙΠΕΣ αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Τα ακίνητα αυτά θα παραχωρηθούν για χρήση σε 153 κοινότητες και 14 δήμους είπε ο κ. Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι η συνολική αξία αυτών των ακινήτων ανέρχεται στα  €57 εκ.

«Άλλα τρία ακίνητα, δύο στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό, αξίας €22 εκ. θα χρησιμοποιηθούν για στέγαση κυβερνητικών υπηρεσιών».

Πρόσθεσε ότι στη Λεμεσό θα αποκτηθεί και το θέατρο Ριάλτο αξίας €3,2 εκ για το οποίο πρόθεση είναι να συνεχίσει ως θεατρικός χώρος.

«Το ποσό απόκτησης δεν θα καταβληθεί με χρηματική μορφή αλλά θα υπάρξει ισόποση μείωση της οφειλής της ΚΕΔΙΠΕΣ προς το κράτος. Στην πράξη αποτελεί το πρώτο μέρισμα που λαμβάνει όχι σε χρηματική μορφή άλλα στην μορφή ακινήτων που υπήρχε έντονη ανάγκη τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από τις υπηρεσίες του κράτους», σημείωσε.

Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε επίσης ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται ότι θα υπάρξει και η πρώτη είσπραξη σε μορφή μετρητών η οποία θα επαναλαμβάνεται στη συνέχεια ανά τρίμηνο».

Το ύψος του ποσού εξήγησε «θα είναι ανάλογο από το ύψος της είσπραξης των δανείων και τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην  ΣΚΤ ενώ το φθινόπωρο θα ακολουθήσει και μια δεύτερη φάση απόκτησης ακινήτων διότι δεν έχουν αξιοποιηθεί όλα τα αιτήματα».

Διευκρίνισε ότι «υπάρχει ακόμη ένας κατάλογος ακίνητων ο οποίος αξιολογείται και περιλαμβάνει επίσης κρατικές υπηρεσίες, δήμους και κοινότητες των κατεχόμενων περιοχών που δεν έχουν αξιοποιηθεί τα αιτήματα τους, στην πρώτη φάση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «όσον αφορά τις κοινότητες και δήμους τα ακίνητα στο σύνολο τους θα χρησιμοποιηθούν για τοπικές ανάγκες όπως κοινοτικά συμβούλια και πολιτιστικές ανάγκες».

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση είπε ότι «η απόκτηση του ακινήτου στη Λεμεσό αφορά τη στέγαση του υφυπουργείου ναυτιλίας ενώ τα άλλα δύο στη Λευκωσία το ένα στη λεωφόρο Προδρόμου ήδη στεγάζει κυβερνητικές υπηρεσίες με ενοίκιο και το δεύτερο στο κέντρο του δήμου Λευκωσίας θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντική στέγαση των εξωτερικών ιατρείων και του δικαστηρίου της διοικητικής προστασίας».

Της Ηρώς Ευθυμίου