You are here

Στο μικροσκόπιο η «αλμυρή» έκδοση κεφαλαίου Τρ. Κύπρου

07/09/2018 06:37

Στο μικροσκόπιο διεθνών αναλυτών και του διεθνούς Τύπου βρίσκεται η πρόσφατη έκδοση ομολόγων από την Τρ. Κύπρου, καθώς το επιτόκιο που θα πληρώσει η Τράπεζα ξεπέρασε κάθε προηγούμενη φετινή έκδοση co-co bonds στην Ευρώπη, ευνοώντας όσους συμμετείχαν στην ιδιωτική τοποθέτηση, που φαίνεται να είναι οι μεγαλομέτοχοι της.

Η έκδοση ανακοινώθηκε στο τέλος Αυγούστου και αφορά €220 εκ. που δόθηκαν σε επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, αφού η Τράπεζα προχωρήσει σε λογιστική αναταξινόμηση που θα της επιτρέψει να διανέμει μέρος του αποθεματικού της,

Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα για το θέμα δεν αναφέρει λεπτομέρειες για τους όρους της έκδοσης, και αρκείται σε μια γενική αναφορά «πως έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την τιμολόγηση έκδοσης χρεογράφων πρόσθετου κεφαλαίου κατηγοριας 1 ύψους €220 εκ. μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε μικρό αριθμό θεσμικών επενδυτών».

Σύμφωνα με τους Financial Times που ασχολούνται εκτενώς με το θέμα, η Τρ. Κύπρου θα πληρώνει επιτόκιο 12,5% για τα co-co bonds που εξέδωσε στους ιδιώτες επενδυτές. 

Το επιτόκιο ξεπερνά ακόμα και αυτό της Banco Popular που προ πενταετίας είχε προσφέρει επιτόκιο 11,5% σε έκδοση δικών της ομολόγων, πριν κλείσει, αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους FT, η Τράπεζα Κύπρο με την έκδοση του εν λόγω ομολόγου πήγε ενάντια στο σκηνικό που διαμορφώνεται φέτος, καθώς, η ζήτηση για τέτοιου είδους ομόλογα με μεγάλες αποδόσεις, έχει μειωθεί σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια.

Οι Financial Times επικαλούνται πληροφορίες από άτομα που βρίσκονται κοντά στο θέμα, ότι οι επενδυτές που συμμετείχαν στην έκδοση των «αλμυρών» ομολόγων της Τράπεζας δεν είναι άλλοι από τους μεγαλομέτοχους της.

Οι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας συμμετείχαν σε έκδοση κεφαλαίου της Τράπεζας το 2014 αγοράζοντας τη μετοχή της στην αναπροσαρμοσμένη τιμή των €4.80.  Σήμερα η μετοχή βρίσκεται στο €2.35 με αποτέλεσμα να χάνουν πέραν της μισής από την αρχική τους επένδυση.

«Η Τράπεζα δεν επιτρέπεται να δώσει μέρισμα στους μετόχους της, που έχουν επίσης λάβει μέρος στην προηγούμενη έκδοση €250 εκ. δευτεροβάθμιου κεφαλαίου πέρσι», αναφέρει η εφημερίδα.

Τα ομόλογα που εξέδωσε πέρσι η Τράπεζα είχαν κουπόνι 9,25%.

Η Τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει ποιοι συμμετείχαν στην έκδοση.  Εγχώριοι μέτοχοι της Τράπεζας δήλωσαν στη StockWatch άγνοια για τα πεπραγμένα της ιδιωτικής τοποθέτησης και δυσφορία για την προσφορά τόσο προσοδοφόρων ομολόγων μόνο σε μερίδα των μεγαλομετόχων.

Οι Financial Times υποστηρίζουν ότι η εξάρτηση της Τράπεζας σε νέα κεφάλαια που προσφέρουν οι μέτοχοι έναντι σταθερού εισοδήματος που προσομοιάζει με μέρισμα, έχει φέρει την Τράπεζα αντιμέτωπη με δυσκολίες.

Η εφημερίδα συνδέει την όλη πράξη και με τον μεγαλομέτοχο της Τράπεζας, Victor Veskelberg, η οικογένεια του οποίου φέρεται να συμμετείχε σε έκδοση δευτεροβάθμιου δανείου από την Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου, ύψους £30 εκ.  Η έκδοση έγινε πριν ο κ. Vekselberg τεθεί στη λίστα των κυρώσεων κατά ρώσων ολιγαρχών και, σύμφωνα με την εφημερίδα, πιθανόν η Τράπεζα Κύπρου να αντιμετώπισε δυσκολία στην πληρωμή του τόκου τον Ιούνιο (μετά τις κυρώσεις).

Ανώνυμη πηγή που επικαλείται η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η πληρωμή πρέπει να έγινε μέσω escrow account.  Πρόσφατα η θυγατρική της Τρ. Κύπρου στο Λονδίνο πωλήθηκε, ως μέρος των μέτρων που λαμβάνει η Τράπεζα για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης.

Η StockWatch επικοινώνησε την Τετάρτη με εκπρόσωπο της Τράπεζας Κύπρου από τον οποίο ζήτησε τα σχόλια του σε σχέση με το δημοσίευμα των Financial Times, χωρίς μέχρι στιγμής να λάβει οποιαδήποτε απάντηση.

Δήλωσε στη Financial Times ότι η Τράπεζα «συμμορφώνεται απόλυτα» με τις αμερικανικές κυρώσεις.

Λ. Χρ.