You are here

Στο μικροσκόπιο καταθέσεις πέραν των €10 χιλ.

15/12/2014 07:04
Τους κανονισμούς για «ύποπτες» καταθέσεις πέραν των €10 χιλ. ξεσκονίζει η Κεντρική Τράπεζα, με αφορμή των σκάνδαλο με το αποχετευτικό της Πάφου.

Η εποπτική αρχή επαναφέρει επιτακτικά την ανάγκη για πιστή εφαρμογή σχετικού κανονισμού ότι οποιαδήποτε κατάθεση ή μεταφορά χρημάτων πέραν των €10 χιλ. θα πρέπει να συνοδεύεται με πειστικά δικαιολογητικά.

Η υπόθεση σκανδάλου στο ΣΑΠΑ και οι καταγγελίες οι οποίες διατυπώνονται κατά του τέως δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα και άλλων υπόπτων για την ίδια υπόθεση, κατέστησαν αναγκαία τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας σε σχέση με τη διαδρομή χρημάτων σε προσωπικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με δηλώσεις στη StockWatch του διευθυντή του τμήματος εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκο Δημητρίου, η ΚΤ έχει θέσει ήδη στο μικροσκόπιο της εδώ και μία βδομάδα και διερευνά τις καταγγελίες σε σχέση με τις καταθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς διαφόρων αξιωματούχων.

Τα αρχικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΚΤ δικαιολογούν περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών και δεν αποκλείεται να επιβληθούν κυρώσεις, τόσο στο επηρεαζόμενο τραπεζικό ίδρυμα, όσο και από στους υπαλλήλους που διαχειρίζονταν τους λογαριασμούς και άλλων οι οποίοι ενδεχομένως να εμπλέκονται.

Η Κεντρική Τράπεζα σφίγγει τα ζωνάρια και καλεί τις τράπεζες να εφαρμόζουν πιστά και χωρίς εκπτώσεις τους μηχανισμούς και κανονισμούς για καταθέσεις και μεταφορές χρημάτων πέραν των €10 χιλ.

Ο διευθυντής του τμήματος εποπτείας της ΚΤ, εξηγεί ότι ο κανονισμός της ΚΤ είναι σαφής.

«Οποιαδήποτε κατάθεση ή μεταφορά χρημάτων πέραν των €10 χιλ. οι τράπεζες θα πρέπει να ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία, με βάση τους κανονισμούς», παρατήρησε.

Επεσήμανε ότι ειδικότερα, οποιαδήποτε κατάθεση δεν συνάδει με τη δραστηριότητα του πελάτη θα πρέπει να ζητούνται από τις τράπεζες πειστικά δικαιολογητικά και μάλιστα εγγράφως.

Εξήγησε ότι σε περίπτωση που ο πελάτης της τράπεζας αρνηθεί να προσκομίσει αυτά τα στοιχεία, τότε η τράπεζα έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί και στην μονάδα καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος.

Ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε στη StockWatch ότι στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι ανακριτές αρχές σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία, ο έλεγχος της ΚΤ σε ότι αφορά τη διερεύνηση της διαδρομής χρημάτων υπόπτων σε προσωπικούς τους λογαριασμούς είναι απόλυτα αναγκαίος.

Εξέφρασε την άποψη ότι πιστή εφαρμογή του σχετικού κανονισμού της ΚΤ για τις καταθέσεις και διακινήσεις χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τη διαφθορά.