You are here

Στο σκοτάδι η Κεφαλαιαγορά για αξιόγραφο Τρ. Κύπρου

17/12/2018 08:14

Στο σκοτάδι έχει μείνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε ότι αφορά την αμφιλεγόμενη έκδοση αξιογράφου ύψους €220 εκ. από την Τρ. Κύπρου, με την ασυνήθιστα ψηλή απόδοση του 12,5% - την ψηλότερη στην Ευρώπη.

Η ΕΚ είχε ζητήσει από τη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου με επιστολή της τον περασμένο Σεπτέμβριο στοιχεία σε σχέση με την έκδοση του αξιογράφου καθώς και πληροφόρηση για τις διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί, χωρίς η εποπτική αρχή να λάβει οποιαδήποτε απάντηση.

Το ζήτημα προέκυψε μετά από δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι τα αξιόγραφα εκδόθηκαν σε μεγαλομετόχους της Τράπεζας, αντισταθμίζοντας τις μεγάλες μετοχικές τους απώλειες.

Την περασμένη Παρασκευή η BOCH ανακοίνωσε ότι ή έκδοση των χρεογράφων κεφαλαίου αναμένεται τελικά να γίνει στις 19 Δεκεμβρίου κατόπιν σχετικής έγκρισης, όπως αναφέρει, από το δικαστήριο της Ιρλανδίας.

Η Τράπεζα είχε ζητήσει από το ιρλανδικό δικαστήριο την επαναταξινόμηση αποθεματικού από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο στα διανεμητέα αποθεματικά της, σύμφωνα με το άρθρο 85 (1) του περί εταιρειών νόμου 2014 της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, η έγκριση αυτή είναι η τελευταία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνταν για την έκδοση των χρεογράφων κεφαλαίου.

Η εποπτική αρχή της Κύπρου ενημερώθηκε επί της εξέλιξης αυτής από τον Τύπο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch, η ΕΚ συνεχίζει τη διερεύνηση του θέματος και αναζητεί μέσω άρθρων του περί εταιρειών νόμου παράθυρο να εξασφαλίσει όλα τα στοιχεία της έκδοσης.

Τα στοιχεία αυτά θα μπορεί η ΕΚ να τα ζητήσει επίσης από τις εποπτικές αρχές του Δουβλίνου και του Λονδίνου, αν η διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου επιμένει να μην ικανοποιεί το αίτημα της.

Μεταξύ άλλων η ΕΚ θα ήθελε να ενημερωθεί και για τη λίστα των μεγαλομετόχων που θα συμμετέχουν στην έκδοση. Η διεύθυνση της τράπεζας θέτει ζήτημα προσωπικών και εμπιστευτικών δεδομένων και δεν δημοσιοποιεί τη λίστα αλλά ούτε και τη θέτει ενώπιον της εποπτικής αρχής.

Η Τράπεζα διατείνεται ότι οι αρμόδιες εποπτικές αρχές προς την οποία επιβάλλεται να απευθυνθεί για να εγκριθεί η έκδοση του αξιογράφου είναι η αντίστοιχη ΕΚ της Ιρλανδίας και οι αρχές του χρηματιστηρίου του Λονδίνου στο οποίο η μετοχή της BOCH τυγχάνει διαπραγμάτευσης.

Εγχώριοι μικρομέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου οι οποίοι εκφράζουν διαφωνία με τις αδιαφανείς, όπως τις χαρακτηρίζουν διαδικασίες, που έχει ακολουθήσει η τράπεζα και ειδικότερα για το γεγονός ότι η έκδοση απευθύνεται σε κάποιους μεγαλομέτοχους, εντείνουν τις πιέσεις προς στην ΕΚ να παρέμβει πιο δυναμικά.

Μεταξύ των μετόχων που διαμαρτύρονται είναι και το ταμείο των υπαλλήλων της Τράπεζας, που με επιστολή του ζήτησε να συμμετέχει στην έκδοση του προσοδοφόρου αξιογράφου, χωρίς αποτέλεσμα.

Οι μικροί μέτοχοι της BOCH υποδεικνύουν στην ΕΚ να ζητήσει αντίγραφα των εγγράφων που έχει υποβάλει η τράπεζα στο ιρλανδικό δικαστήριο για την επαναταξινόμηση του αποθεματικού.

Κοινωνός των αντιδράσεων των μικρών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου έγινε και ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, προς τον οποίο, με αφορμή την έκδοση του αξιογράφου, τέθηκε και θέμα γενικότερης εταιρικής διακυβέρνησης στην BOCH.

Ο Ευδόκιμος Ξενοφώντος, πρώην ανώτατος διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου και νυν πρόεδρος του συνδέσμου διοικητικών συμβούλων, έθεσε ενώπιον του γενικού εισαγγελέα την εκτίμηση του ότι υπάρχει «διοικητική δικτατορία» (effective management dictatorship) στην Τράπεζα.

Του Λεύκου Χρίστου