You are here

Στο υπουργικό νέος νόμος για Κεντρική

26/03/2019 06:44

Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να οδηγηθεί στο προσεχές διάστημα νομοσχέδιο που αλλάζει τον υφιστάμενο τρόπο διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας.

Το νομοσχέδιο θα χρειαστεί τροποποίηση του Συντάγματος αφού προνοεί τη δημιουργία νέου οργάνου διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας.  Ο νέος νόμος για την Κεντρική βρίσκεται στα σκαριά εδώ και ένα περίπου χρόνο και η προώθηση του στο υπουργικό συμβούλιο γίνεται εν μέσω των διεργασιών για επιλογή νέου διοικητή της Τράπεζας.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch o διευθυντής διεύθυνσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του υπουργείου οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους σημειώνει ότι με το νομοσχέδιο για την ΚΤ επηρεάζονται πρόνοιες του συντάγματος που αφορούν τις εξουσίες του διοικητή λόγω του νέου οργάνου που προβλέπεται, του εκτελεστικού συμβουλίου.

«Είδαμε το νομοσχέδιο μαζί με την νομική υπηρεσία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναμένεται να πάει στο υπουργικό στα μέσα της εβδομάδας», σημείωσε.

Η ΕΚΤ είχε εκφράσει προβληματισμούς για προηγούμενο προσχέδιο του νομοσχεδίου, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προβεί σε περαιτέρω αλλαγές, που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Το νέο όργανο που δημιουργείται στην Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αλλάξει τον ρόλο του διοικητή και να ενισχύσει αυτόν των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών συμβούλων εντός της Τράπεζας.

Ο ρόλος των εκτελεστικών συμβούλων έμεινε ασαφής από τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν η βουλή ψήφισε εσπευσμένα πρόταση νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου για διορισμό δύο συμβούλων, στο πλαίσιο των προσπαθειών ελέγχου του τότε διοικητή.

Τόσο το Σύνταγμα, όσο και το οργανόγραμμα της Τράπεζας δεν καθορίζουν τον ρόλο τους, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ασκούν εκτελεστικά καθήκοντα, πλην της συμμετοχής τους στο ΔΣ και στην αρχή εξυγίανσης.

Της Γεωργίας Χαννή