You are here

Στοχευμένο εθελούσιο σχέδιο εξόδου στην BOCH

29/11/2021 13:57

Νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου για περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων κυκλοφόρησε σήμερα στο προσωπικό της η Τράπεζα Κύπρου, όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη Παρασκευή η StockWatch

Tο σχέδιο εμπίπτει στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των εργασιών της Τράπεζας Κύπρου, της πώλησης του μεγαλύτερου μέρους των ΜΕΔ, της ψηφιοποίησης των εργασιών και της αυτοματοποίησης διαδικασιών και έχει εθελοντικό χαρακτήρα 

Εμπίπτει επίσης στις γενικότερες ενέργειες της Τράπεζας για μείωση των λειτουργικών της εξόδων. 

Πηγή της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε ότι το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, που απευθύνεται σε στοχευμένο αριθμό υπαλλήλων, έρχεται σε  συνδυασμό με τις προαγωγές που παραχωρήθηκαν πρόσφατα  και ενισχύει την προσπάθεια της Τράπεζας για υιοθέτηση κουλτούρας υψηλών επιδόσεων και αξιοκρατίας. 

Είναι το  έβδομο διαδοχικό σχέδιο αποχώρησης υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου, από τότε που είχε ξεσπάσει η τραπεζική κρίση τον Μάρτιο του 2013.

 Πηγή της Τράπεζας είχε δηλώσει στη StockWatch ότι η απόφαση για τις προαγωγές ήταν μία απαραίτητη υποχρέωση της Τράπεζας να επιβραβεύσει υπαλλήλους των οποίων η θέση που κατέχουν απαιτεί υψηλά καθήκοντα και μεγάλες ευθύνες.

Τι προβλέπει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου

Το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης προβλέπει μέγιστη χαριστική αποζημίωση €200 χιλ.

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο της αποζημίωσης λήφθηκε σχετική έγκριση από τον Έφορο Φορολογίας.

Το εφάπαξ θα υπολογιστεί με βάση τα έτη υπηρεσίας, επί του ετήσιου μισθού, επί του συντελεστή ηλικίας και των ετών υπηρεσίας.

Το μέγιστο ποσό χαριστικής αποζημίωσης δεν θα ξεπερνά το 70% των υπολοιπόμενων μισθών μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση και το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τις €200 χιλ.

Η Τράπεζα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μέσω του ταμείου υγείας της ΕΤΥΚ για δύο χρόνια από την ημερομηνία αποχώρησης των υπαλλήλων.

Η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα παύσει να ισχύει σε περίπτωση που ο επηρεαζόμενος υπάλληλος παραλείψει να καταβάλει το ποσοστό της εισφοράς που του αναλογεί ή αναλάβει άλλη εργασία, είτε ως υπάλληλος, ή ως αυτοεργοδοτούμενος, ή εάν το ταμείο υγείας αποφασίσει ότι δεν επιθυμεί τη συνέχισης της συμμετοχής του ή η ημερομηνία αφυπηρέτησης του θα επέλθει πριν από τη συμπλήρωση των δύο χρόνων.

Η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα καλύπτει και τα υφιστάμενα εξαρτώμενα άτομα των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν και τα οποία είναι ήδη εγγεγραμμένα στο ταμείο.

Η ασφαλιστική κάλυψη θα συνεχίσει να ισχύει από την ημερομηνία αποχώρησης των υπαλλήλων για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το εφάπαξ ποσό της χαριστικής αποζημίωσης θα κατατεθεί στον τρεχούμενο λογαριασμό των υπαλλήλων που θα δηλώσουν συμμετοχή στο σχέδιο.

Θα καταβληθεί το υπόλοιπο της ετήσιας άδειας σε όσους αποχωρήσουν όπως επίσης και η μεταφερούμενη ετήσια άδεια από προηγούμενα χρόνια.

Σε ότι αφορά τα δάνεια που έχουν συνάψει  επηρεαζόμενοι υπάλληλοι που προτίθενται να αποχωρήσουν θα πρέπει να γίνει διακανονισμός τους με την Τράπεζα.

Του Λεύκου Χρίστου