You are here

Στον αέρα η έρευνα για το λουκέτο Συνεργατισμού

20/09/2018 06:45

Στον αέρα βρίσκονται οι διεργασίες της ερευνητικής επιτροπής για το λουκέτο του Συνεργατισμού, μετά την άρνηση των ευρωπαίων εποπτών να μαρτυρήσουν, με τα μέλη της να καταβάλουν προσπάθειες να τους μεταπείσουν.

Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι καθοριστικό για το έργο της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής, καθώς θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της κατάθεσης ή όχι της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) Ντανιέλ Νουί.

Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στη StockWatch, η τριμελής επιτροπή συνεχίζει τις προσπάθειες δια μέσου της νομικής οδού προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος ώστε η κ. Νουί να παρουσιαστεί ενώπιον της επιτροπής, η μαρτυρία της οποίας θεωρείται ουσιαστική λόγω των ευθυνών που βαραίνουν τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές για τους λόγους και τις πιέσεις που ασκούσαν (όπως κατατέθηκε ενώπιον της επιτροπής) για το κλείσιμο του Συνεργατισμού.

Η κ. Νουί διαμήνυσε ήδη ότι δεν θα το πράξει επικαλούμενη το απόρρητο της ΕΚΤ.

«Απαραίτητη είναι και η κατάθεση διαβαθμισμένων εγγράφων από τη συνεχή αλληλογραφία που είχαν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές με την Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο οικονομικών», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Τα μέλη της επιτροπής «εξετάζουν την ευρωπαϊκή νομολογία και αν υπάρχουν παρόμοιες υποθέσεις ενώπιων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, στις οποίες ζητήθηκε από τον SSM να απαντήσει και λήφθηκε θετική απόφαση», σημείωσε η ίδια πηγή.

Στον αέρα το έργο της επιτροπής

«Σε αντίθετη περίπτωση είναι θολό το κατά πόσο η ερευνητική επιτροπή θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει το έργο της. Για να μπορέσεις να καταλήξεις σε μια μελέτη και ένα πόρισμα θα πρέπει να έχεις όλα τα στοιχεία και ολοκληρωμένη εικόνα για τα γεγονότα», επισημάνθηκε.

Εκτός όμως του SSM και η διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αναμένεται να αρνηθεί να απαντήσει σε βασικές πτυχές του θέματος επικαλούμενη τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθεί και η μαρτυρία ενώπιον της επιτροπής και του διευθυντή εποπτείας της ΚΤ Γιάγκου Δημητρίου.

Χωρίς τη μαρτυρία της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) Ντανιέλ Νουί, ούτε η κατάθεση του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη θα βγάλει από το αδιέξοδο τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής, διότι και οι ενέργειες του υπουργείου οικονομικών γίνονταν σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές.

Από την άλλη δεν είναι και απεριόριστα τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεση της η επιτροπή η οποία ήδη έχει εξαντλήσει το πρώτο τρίμηνο, ενώ μέχρι τις 7 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των ακροάσεων.

Η σχετική ρύθμιση της παρέχει ακόμη τρεις μήνες (σύνολο έξι μήνες) ώστε να έχει χρόνο να μελετήσει το ογκωδέστατο υλικό που έχει συλλέξει και να συντάξει τα συμπεράσματα της τα οποία θα θέσει ενώπιον της νομικής υπηρεσίας η οποία θα καταλήξει στο πόρισμα, το οποίο θα παρουσιάσει προς τα ΜΜΕ ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

«Διπλωματικό και όχι νομικό το πρόβλημα»

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης σε δηλώσεις στη StockWatch χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την υπόθεση με τον SSM υπογραμμίζοντας ότι κανένας δεν μπορεί να πείσει τους ευρωπαίους να καταθέσουν.

«Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο θέμα το οποίο κατά την άποψη μου είναι διπλωματικό και όχι νομικό», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Το θέμα της σημαντικότητας της κατάθεσης των ευρωπαίων εποπτών είχε αναδείξει τις τελευταίες βδομάδες η StockWatch.

Κατάθεση Διονυσίου σήμερα, ακολουθεί του Χλωρακιώτη

Στο μεταξύ η ερευνητική επιτροπή συνεχίζει σήμερα το έργο της με τρεις καταθέσεις οι οποίες δεν φαίνεται να επηρεάζονται από το θέμα που προέκυψε τις με ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Πρώτος θα καταθέσει ο προϊστάμενος της μονάδας διαχείρισης της συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή πιστωτικών ιδρυμάτων Διονύσης Διονυσίου.

Και θα ακολουθήσουν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών Axia Ventures Group Ltd Αντώνιος Αχιλλεούδης και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια Λτδ, Νίκος Μιχαηλάς.

Και την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής ο πρώην γενικός διευθυντής της ΣΚΤ Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης ο οποίος λόγω της δικαστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη εις βάρος του αναμένεται πως θα είναι φειδωλός στις απαντήσεις του.

Της Ηρώς Ευθυμίου