You are here

Στον ελεγκτή στοιχεία για «πολιτικά» δάνεια €200 εκ.

21/08/2019 07:22

Στον γενικό ελεγκτή αναμένεται να τεθεί σήμερα η συμπληρωματική γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη σε σχέση με κόκκινα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) της πρώην ΣΚΤ, που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα. 

Όπως έχει διαρρεύσει, η συμπληρωματική γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα δεν φαίνεται να διαφοροποιείται ως προς την ουσία της αρχικής του γνωμάτευσης με την οποία είχε ανάψει το πράσινο φως για την παραχώρηση όλων των στοιχείων προς την ελεγκτική υπηρεσία ακόμη και των κόκκινων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, τα οποία έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα ως εξυπηρετούμενα.

Με βάση την έκθεση της ερευνητικής επιτροπής για κατάρρευση του Συνεργατισμού, τα 2124 δάνεια σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα στο τέλος Ιουλίου 2017 ανέρχονταν σε €191 εκ.  Στο σύνολο των δανείων αυτών υπήρχαν καθυστερήσεις €127 εκ. σε 984 δάνεια.

Στα στοιχεία που παραθέτει η έκθεση, περιλαμβάνονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπουργού, βουλευτών, ανώτατων πολιτειακών αξιωματούχων και κομμάτων.

Η διεύθυνση της ΚΕΔΙΠΕΣ που ανέλαβε τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που έμειναν μετά την κατάρρευση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι «τα στοιχεία που αφορούν τους λογαριασμούς ΠΕΠ, τα οποία παρέμειναν στην περίμετρό της, δηλαδή για τους λογαριασμούς ΠΕΠ που συνεχίζουν να είναι πελάτες της, έχουν ήδη αποσταλεί στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας».

Για την παραχώρηση των στοιχείων είχε δώσει σχετική γνωμάτευση η γενική εισαγγελία, αφού πρόκειται για προσωπικά δεδομένα.

Η ουσία όμως είναι τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα.

Με σχετική απόφαση της διοίκησης της και σχετικής συμβουλής των νομικών της, η ΚΕΔΙΠΕΣ αρνήθηκε να δώσει στην ελεγκτική υπηρεσία πλήρη στοιχεία σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ΠΕΠ, αφού δεν τα διαχειρίζεται η ίδια πλέον αλλά η Ελληνική.

Σε επιστολή της προς τον γενικό ελεγκτή η ΚΕΔΙΠΕΣ επικαλέστηκε νομική συμβουλή των δικηγόρων της σύμφωνα με την οποία, τα εν λόγω στοιχεία δεν μπορούν να παραχωρηθούν στην ελεγκτική υπηρεσία, διότι, στην αρχική του γνωμάτευση ο γενικός εισαγγελέας δεν σχολίασε συγκεκριμένα άρθρα της σχετικής νομοθεσίας μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων στην Ελληνική.

«Μελετήσαμε τις επιφυλάξεις της ΚΕΔΙΠΕΣ και τα συγκεκριμένα άρθρα τα οποία επικαλείται και έχουμε ετοιμάσει συμπληρωματική γνωμάτευση την οποία αναμένεται να θέσουμε σήμερα υπόψη του γενικού ελεγκτή», περιορίστηκε να δηλώσει στη StockWatch ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Σημειώνεται ότι στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το ύψος των διαγραφών δανείων ΠΕΠ είχε ανέλθει στα €10 εκ.

Στη νομική αλλά και στην ελεγκτική υπηρεσία επικρατεί έντονα η άποψη ότι αν από τη διενέργεια του ελέγχου σε σχέση με κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ, διαπιστωθεί ότι πράγματι έγιναν χαριστικές διαγραφές, ή κάποια δάνεια παραμένουν μη εξυπηρετούμενα, τότε εγείρεται σοβαρό θέμα τάξης.

Η έκθεση για τον Συνεργατισμό κάνει λόγο για «σοβαρότατες ενδείξεις ευνοϊκής μεταχείρισης των ΠΕΠ διαχρονικά (τόσο πριν όσο και μετά το 2013)». 

Και θέτει το ερώτημα «πως και με ποια κίνητρα μέλη του κοινοβουλίου εκτεθειμένα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκτελούσαν τα νομοθετικά τους καθήκοντα όσον αφορά στις σχετιζόμενες με ΜΕΧ νομοθετικές ρυθμίσεις».

 

Του Λεύκου Χρίστου