You are here

Στοπ τραπεζών σε στρατηγικές χρεοκοπίες

11/11/2013 05:59
Πλάνο για αποφυγή στρατηγικών χρεοκοπιών δανειοληπτών καταρτίζουν οι εγχώριες τράπεζες και οι διεθνείς πιστωτές, ευελπιστώντας σε ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη διαχείριση των διογκούμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η επόμενη μέρα της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης δημιουργεί προϋποθέσεις για ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη σταδιακή σταθεροποίηση της κατάστασης με τα NPLs.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα NPLs έφθασαν τα €15,6 δισ. στο τέλος του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση πέραν του €1 δισ. ανά τρίμηνο. Με το ρυθμό αυτό, που φαίνεται να επιταχύνθηκε το 2013, ενδεχομένως να ξεπεράσουν φέτος τα €20 δισ.

Στα ανώτερα δώματα των τραπεζών υπάρχει η προσδοκία για σταδιακό εξορθολογισμό των στρεβλώσεων που δημιούργησαν οι αποφάσεις για το τραπεζικό σύστημα και για εξάλειψη περιπτώσεων που οι δανειολήπτες δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους, παρά το ότι μπορούν.

Οι περιπτώσεις αυτές έχουν αυξηθεί απότομα μετά το Μάρτιο του 2013. Σχετίζονται κυρίως με δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και ιδιωτών, όπου το ύψος της εξασφάλισης έχει υποχωρήσει σε επίπεδα κατώτερα της αξίας του δανείου.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο Σεπτεμβρίου περιλάμβανε πρόνοιες για «μεγιστοποίηση της ανάκτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, και ελαχιστοποίησης των κινήτρων για στρατηγικές χρεοκοπίες των χρεωστών».

Έδινε όμως χρονικό περιθώριο μέχρι τα μέσα του 2014 για ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για επιτάχυνση των εκποιήσεων και περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους για εφαρμογή του πλαισίου.

Έδινε επίσης επιπρόσθετη «περίοδο χάριτος» 1,5 έτους από την εκκίνηση νομικών διαδικασιών για εκποίηση περιουσίας. Για την πρώτη κατοικία, η περίοδος μπορεί να φθάσει και τα 2,5 έτη, δηλαδή μέχρι τα μέσα του 2016.

Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές η τρόικα έσπρωξε τις κυπριακές αρχές για επιτάχυνση της ψήφισης του απαραίτητου πλαισίου, ώστε να αρθούν τα διοικητικά και νομικά εμπόδια για εκποιήσεις.

Επέμειναν όπως οι διοικητικές και νομοθετικές ρυθμίσεις να ψηφιστούν μέχρι το τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Οι πιστωτές αξίωσαν επίσης όπως οι κυπριακές αρχές αποφύγουν την εισαγωγή νέων εμποδίων στην ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων που είναι δεσμευμένα ως εξασφαλίσεις δανείων.

Οι τράπεζες ευελπιστούν όπως οι αλλαγές που θα γίνουν τους επόμενους μήνες θα τους λύσουν τα χέρια για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων που κρίνουν ότι δεν είναι βιώσιμες.

Την νέα, πιο αυστηρή προσέγγιση των τραπεζών σηματοδότησε ο νέος CEO της Τρ. Κύπρου John Hourican, δηλώνοντας ότι κάποιοι επέλεξαν να μην εξυπηρετούν τα δάνεια τους και προειδοποιώντας ότι η Τράπεζα δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε εκποιήσεις.

Το θέμα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων που κοιτάζει η εποπτική αρχή. Ο διοικητής της ΚΤ φρόντισε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να κάνει ειδική αναφορά στα NPLs, συνδέοντας τη μείωση των επιτοκίων με την εφαρμογή των χρηματοοικονομικών μεταρρυθμίσεων, «περιλαμβανομένου του κατάλληλου χειρισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων», με τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων.