You are here

Στρέφονται σε επενδύσεις χαμηλού κινδύνου οι καταθέτες

28/01/2020 07:03

Σε επενδύσεις χαμηλού κινδύνου όπως κρατικά ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια προσπαθούν να κατευθύνουν τους μεγάλους καταθέτες οι τράπεζες, μετά την απόφαση τους να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια.

Στα τμήματα wealth management των τραπεζών άρχισε να υπάρχει κινητικότητα από τους επηρεαζόμενους πελάτες, που από τον Μάρτιο θα πληρώνουν για τις καταθέσεις τους.

Η πολιτική αφορά κυρίως τους επιχειρηματικούς πελάτες αλλά το θέμα απασχολεί και ιδιώτες μεγαλοκαταθέτες, καθώς οι αποδόσεις των καταθέσεων τους είναι, πλέον, μηδενικές.

Οι εγχώριες τράπεζες έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα €14 δισ., με αποτέλεσμα να επωμίζονται σημαντικό κόστος για τις καταθέσεις τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  Το τελευταίο εξάμηνο προσπαθούν να μεταφέρουν το κόστος στους πελάτες τους συμβουλεύοντας τους παράλληλα για εναλλακτικές επενδύσεις.

Ο γενικός διευθυντής της BOC Asset Management, Χρίστος Καλογέρης, αναφέρει στη StockWatch ότι «σήμερα μιλάμε για αρνητικά επιτόκια αλλά αυτά αφορούν μεγάλους θεσμικούς επενδυτές και ημικρατικούς οργανισμούς. Δεν αφορά τα νοικοκυριά».

«Στις περιπτώσεις αυτές», τονίζει, «δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για να αντικαταστήσουμε τα αρνητικά επιτόκια και η επιλογή είναι οι επηρεαζόμενοι να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση και είναι η προσέγγιση επενδύσεων χαμηλού ρίσκου».

Ο κ. Καλογέρης επισημαίνει ότι τα αρνητικά επιτόκια πρόσφατα εφαρμόζονται στην Κύπρο σε αντίθεση με την ΕΕ που υπάρχουν εδώ και καιρό.

«Πρέπει να δούμε τι κάνουν στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των αρνητικών επιτοκίων. Εκεί τα τελευταία χρόνια, οι επηρεαζόμενοι από καταθέσεις γύρισαν σε επενδύσεις χαμηλού κινδύνου όπως βραχυπρόθεσμα ομόλογα, εταιρικά και κυβερνητικά ομόλογα καθώς και κάποιες άλλες στρατηγικές οι οποίες είναι άμεσα ρευστοποιήσιμες».

«Έχουμε ήδη ετοιμάσει επιλογές αυτού του είδους για τους πελάτες μας οι οποίοι επηρεάζονται. Από τις επαφές με τους πελάτες, φαίνεται ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον», αναφέρει.

Παρόμοιες κινήσεις γίνονται και από άλλες τράπεζες.

Ο επικεφαλής θεσμικών πελατών στο wealth management της Eurobank Cyprus, Παναγιώτης Χρυσοστόμου, σημειώνει ότι τα επιτόκια της Eurobank βρίσκονται αυτή την στιγμή στο 0% αλλά η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία καθορισμού αρνητικών επιτοκίων λόγω του ευρύτερου περιβάλλοντος επιτοκίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και την πολύ καλή ποιότητα ισολογισμού της τράπεζας.

«Ο πελάτης ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και το προφίλ κινδύνου θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο τοποθέτησης κάποιων λεφτών σε επενδυτικά προϊόντα χαμηλού κινδύνου», αναφέρει.

«Είναι σημαντικό», προσθέτει, «ο πελάτης να αντιλαμβάνεται τον χαρακτήρα και τον κίνδυνο κάθε προϊόντος πριν να προβεί σε κάποια κίνηση και να συμβουλεύεται τους ειδικούς. Υπάρχουν επιλογές επενδύσεων που είναι σχετικά χαμηλότερου επενδυτικού κινδύνου όπως βραχυπρόθεσμα ομόλογα ή αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα ή ακόμη και σε καταθετικούς λογαριασμούς», επισημαίνει.

Της Γεωργίας Χαννή