You are here

Stress test στις τράπεζες με βροχή αιτήσεων για αναστολή δόσεων

31/03/2020 07:06

Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκεται από χθες το απόγευμα ολόκληρο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα για να ανταπεξέλθει σε ένα stress test που είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Οι τράπεζες καλούνται να ανταπεξέλθουν με λειτουργική αποτελεσματικότητα και παρά την υποστελέχωση που προκαλεί η υγειονομική κρίση, όλες τις διαδικασίες υποβολής και έγκρισης των αιτήσεων που αναμένεται να συμπληρώσουν δεκάδες χιλιάδες πελάτες των τραπεζών για αναστολή των δόσεων τους.

Οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι εντός της εβδομάδας θα είναι έτοιμες να δέχονται αιτήσεις και προς τον σκοπό αυτό ενθαρρύνουν τους πελάτες τους, κατόπιν και υπόδειξης των υγειονομικών αρχών, να αποστέλλουν με ηλεκτρονική μορφή την αίτηση, που επισυνάπτει στο διάταγμα του το υπουργείο οικονομικών (επισυνάπτεται).

Η αίτηση, όπως πληροφορούμαστε, θα αναρτηθεί και στις ιστοσελίδες των τραπεζών.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος πελάτης θα μπορεί με τη συμπλήρωση του σχετικού ηλεκτρονικού εντύπου και εφόσον τα στοιχεία που θα παρατίθενται είναι ακριβή, θα μπορεί να την αποστείλει και με συνοπτικές διαδικασίες θα εγκρίνεται.

Το διάταγμα, ωστόσο, παρέχει επιπρόσθετα την ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους δανειολήπτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, να αποστείλουν την αίτηση τους ταχυδρομικώς ή μέσω τηλεομοιοτύπου (fax).

Όπως ανέφεραν στη StockWatch στελέχη τραπεζών που έχουν γνώση των τεκταινομένων, οι τράπεζες θέλουν πάση θυσία, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, να αποφύγουν συμφόρηση εντός των καταστημάτων, τα πλείστα εκ των οποίων είναι ήδη υποστελεχωμένα.

Αναγνωρίζουν ότι ο όγκος υποβολής αιτήσεων θα είναι πρωτόγνωρος και η διεκπεραίωση χρονοβόρα.

Εκτιμούν ότι παρά το φόρτο εργασίας που θα προκύψει, τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει σήμερα το τραπεζικό σύστημα, θα συμβάλουν, όπως επισημαίνουν, στην έγκαιρη διεκπεραίωση των αιτήσεων.

Οι αιτήσεις των δανειοληπτών θα έχουν αναδρομική ισχύ αλλά το κάθε τραπεζικό ίδρυμα θα ενημερώσει σχετικά τους πελάτες του.

Επιπρόσθετα, οι επηρεαζόμενοι δανειολήπτες θα μπορούν, κατά τη χρονική περίοδο που θα ισχύει η αναστολή αποπληρωμής δόσεων, να καταβάλλουν εθελοντικά (voluntarily), αν το επιθυμούν, οποιοδήποτε ποσό έναντι της δόσης.

Σημειώνεται ότι βάσει του διατάγματος, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να απορρίψουν οποιοδήποτε πελάτη τους ο οποίος θα αιτηθεί αναστολή της αποπληρωμής των δόσεων του, φτάνει ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης, να πληροί τα απαιτούμενα από το νόμο κριτήρια. Δηλαδή να μην έχει καθυστερήσεις στην καταβολή της δόσης του πέραν των 30 ημερών.

Σε συναγερμό τα επιτελεία των τραπεζών

Με την έκδοση χθες το απόγευμα του διατάγματος του υπουργείου οικονομικών που καθορίζει τις διατάξεις του νόμου για την αναστολή της αποπληρωμής των δόσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, τα επιτελεία όλων των τραπεζών τέθηκαν σε συναγερμό.

Το διάταγμα τέθηκε σε ισχύ από την ώρα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, ωστόσο, όπως πληροφορείται η StockWatch, κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πρόλαβαν λίγες ώρες προηγουμένως να αποκόψουν ηλεκτρονικά τις δόσεις δανείων πελατών τους, προκαλώντας τη δυσανασχέτηση τους.

Οι τράπεζες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να επανορθώσουν αν οι επηρεαζόμενοι πελάτες το επιθυμούν, αλλά κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει και με τη σύμφωνο γνώμη των νομικών συμβούλων των τραπεζών.

Δόθηκαν πάντως οδηγίες όπως οι υπεύθυνοι των τμημάτων υπολογιστικών συστημάτων παραγωγής και συστημάτων διαχείρισης να κάνουν τις ανάλογες αλλαγές καθώς έχουν αναλάβει το βάρος της διεκπεραίωσης των ηλεκτρονικών εντύπων τα οποία θα συμπληρώνουν και θα υποβάλλουν οι χιλιάδες των πελατών

Με το εν λόγω διάταγμα καλύπτονται και κοινοπρακτικά δάνεια τα οποία έχουν παραχωρηθεί από κοινού από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και τρίτους.

Οι όροι της δανειακής σύμβασης θα συνεχίσουν να ισχύουν, τόσο στη διάρκεια της αναστολής, όσο και μέχρι τη λήξη της.

Με το πέρας της αναστολής, οι δόσεις και οι τόκοι θα συνεχίσουν να καταβάλλονται ως και προηγουμένως με επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων κατά εννέα μήνες, όσο είναι και ο χρόνος της αναστολής αποπληρωμής τους.

Του Λεύκου Χρίστου