You are here

ΣΥΚΑΛΑ: Επιχειρείται η ποδηγέτηση της δικαιοσύνης

27/10/2020 19:48

Επιχείρηση ποδηγέτης της δικαιοσύνης, χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ) το νομοσχέδιο με τίτλο o περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος, το οποίο θα δώσει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες στην Αρχή Εξυγίανσης, την οποία κατηγορεί για ανεπάρκεια.

Στην επιστολή του, που απευθύνεται προς όλους τους βουλευτές, με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο ΣΥΚΑΛΑ υπενθυμίζει ότι το 2013, «η Βουλή ψήφισε εν μιά νυκτί τον νόμο εξυγίανσης σύμφωνα με τον οποίο η Αρχή Εξυγίανσης διορίστηκε "αυτοκράτειρα", με απόλυτες εξουσίες και με καμία υποχρέωση λογοδοσίας σε κανένα».
 
Όπως σημειώνει, τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους. «Η ανεπάρκεια της Αρχής Εξυγίανσης οδήγησε σε μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια, σύμβουλοι, λογιστές και δικηγόροι πλούτισαν από τις πληρωμές από την Λαϊκή κατά την διαδικασία "εξυγίανσης", θυγατρικές της Λαϊκής "χάθηκαν" κ.λπ.», σημειώνει προσθέτοντας πως μετά από σχεδόν 8 χρόνια η Αρχή Εξυγίανσης ακόμα δεν κατάφερε να θέσει την Λαϊκή σε εκκαθάριση!
 
«Τώρα ευρισκόμεθα ενώπιον νομοσχεδίου το οποίο επιχειρεί να δώσει στην Αρχή Εξυγίανσης ακόμα μεγαλύτερες εξουσίες σε δικαστικές διαδικασίες στις οποίες η Αρχή Εξυγίανσης θέλει να έχει λόγο κατά την διάρκεια της περιόδου εξυγίανσης. Δηλαδή επιχειρείται και η ποδηγέτηση της δικαιοσύνης, μάλιστα από μια Αρχή η οποία έχει να επιδείξει μόνο ανεπάρκεια, σε ότι αφορά το ρόλο που της ανετέθη», αναφέρει ο ΣΥΚΑΛΑ.
 
Επικαλούμενος τους νομικούς του συμβούλους, ο Σύνδεσμος σημειώνει προς τους βουλευτές πως «το δικαίωμα που πάτε να δώσετε στην Αρχή Εξυγίανσης, να τερματίζει δηλαδή δικαστικές διαδικασίες ή να επεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης και μάλιστα αναδρομικά αναφορικά με εκκρεμούσες υποθέσεις που έχουν αρχίσει από το 2013 και έχουν καθυστερήσει λόγω της άρνησης των Αρχών να συνεργασθούν για να τεθεί ενώπιον των Δικαστηρίων όλο το αναγκαίο υλικό, συνιστά κατάφωρη παράβαση του Συντάγματος, της Σύμβασης για την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάθε αρχής δικαίου αλλά και ηθικής».
 
Λέγοντας πως «ο τρόπος δε με τον οποίο προσπαθούν να σας παραπλανήσουν ότι δήθεν αυτό αποτελεί Ευρωπαϊκή υποχρέωση δεν είναι αλήθεια», ο ΣΥΚΑΛΑ σημειώνει πως επιφυλάσσει το δικαίωμα να αποταθούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτή την επί πλέον κατάφωρη αδικία.
 
Ο Σύνδεσμος προτρέπει και παρακαλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως επίσης και ένα έκαστον των Βουλευτών όπως καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για να μη επιτρέψουν στην Αρχή Εξυγίανσης να κάνει και άλλα λάθη που, αυτή τη φορά, επηρεάζουν την δυνατότητα των πολιτών να καταφεύγουν στην δικαιοσύνη για να βρουν το δίκαιο τους.