You are here

ΣΥΚΑΛΑ: Τι συζήτησε με τον πρόεδρο

09/10/2014 16:35
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο αναζήτησης λύσης αποκατάστασης της ζημιάς που υπέστησαν οι καταθέτες, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Μαρτίου 2013 είχε στις 6 Οκτωβρίου ο σύνδεσμος καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ).

Σύμφωνα με επιστολή του ΔΣ του συνδέσμου προς τα μέλη του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, «στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις και ο σύνδεσμος επανέφερε την οικονομική πρόταση που είχε υποβάλει στο παρελθόν και ο πρόεδρος έδειξε ενδιαφέρον να τη μελετήσει προσωπικά».

Ο πρόεδρος προστίθεται, «ζήτησε πίστωση χρόνου να διαβουλευθεί με τους συνεργάτες του για να έχει στη διάθεση του επίσημα αριθμητικά στοιχεία για να διαμορφώσει προσωπική άποψη. Διαβεβαίωσε επίσης το Σύνδεσμο ότι οποιοδήποτε σχήμα αποκατάστασης εκπονηθεί θα περιλαμβάνει και τους καταθέτες της Λαϊκής».

«Συμφωνήσαμε», σημειώνεται, «ότι θα επανέλθουμε στο εγγύς μέλλον (περίπου 15 μέρες) για συνέχιση της διαβούλευσης».

Όπως αναφέρεται, «σε αντίθεση με ορισμένα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, στη συνάντηση δεν συζητήθηκε θέμα Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου. Η φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου στις δηλώσεις του οποιοδήποτε σχήμα θα περιλαμβάνει και τους καταθέτες της Λαϊκής` αφορούσε `σχήμα αποκατάστασης».

«Ταυτόχρονα όμως, θεωρούμε αυτονόητο ότι οι πιστωτές της Λαϊκής, κατά κύριο λόγο καταθέτες της, δικαιούνται παρουσίας και λόγου στο ΔΣ της ΤΚ αφού η Λαϊκή συνεχίζει να διατηρεί ποσοστό 9.6% στην Τράπεζα Κύπρου.
Αυτό θα ήταν ευθυγραμμισμένο και με τη θέση της Κεντρικής Τράπεζας που έθεσε θέμα εκπροσώπησης όλων των ομάδων μετόχων στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. Για τούτο το θέμα εκδόθηκε ανακοίνωση από το ΣΥΚΑΛΑ χθες», προστίθεται.

«Επαναλαμβάνουμε την επίσημη θέση του Συνδέσμου ότι παρουσία μας στο ΔΣ της ΤΚ ή οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες (συμπεριλαμβανομένων και νομικών ενεργειών) δεν είναι αυτοσκοπός. Επανειλημμένα τονίσαμε σε όλους τους θεσμούς με τους οποίους είχαμε επαφές (και αυτό περιλαμβάνει όλους τους αρμόδιους πολιτικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους και πολιτικά κόμματα) ότι αιτούμεθα την αποκατάσταση των ζημιών μας που μας επέβαλαν για να σωθεί αυτό το κράτος», αναφέρει περαιτέρω η επιστολή.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει, επίσης στην επιστολή του ότι «το μόνο σφάλμα που δεχόμαστε ότι εμείς διαπράξαμε είναι ότι εμπιστευτήκαμε τους κρατικούς και ανεξάρτητους αξιωματούχους της πολιτείας και τη μόνη κρατική τράπεζα του τόπου μας. Δεν κάναμε λάθος επένδυση των χρημάτων μας και απλά δεν μας “βγήκε”. Εμπιστευτήκαμε τις αποταμιεύσεις μας, σε πλείστες περιπτώσεις μιας ολόκληρης ζωής, ουσιαστικά στη πολιτεία για να τις διαφυλάξει».

«Θα σταματήσουμε να ενοχλούμε μόνο όταν αποκατασταθεί το έγκλημα σε βάρος μας με έμπρακτο τρόπο. Στο μεταξύ θα συνεχίσουμε να απαιτούμε παρουσία εκεί και όπου δικαιούμαστε και ευελπιστούμε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ανάληψη πρωτοβουλιών που μέχρι σήμερα είναι ευρέως αποδεκτό ότι δεν μας χαρακτηρίζουν», καταλήγει.