You are here

ΣΥΚΕΣΥ: Απάντησαν οι Moody’s στην προσπάθεια υπόσκαψης ΣΚΤ

11/01/2018 16:17

Την πρόσφατη αξιολόγηση των Moody’s ημερομηνίας 04.01.2018 για το συνεργατισμό, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Συνεργατική Κεντρική Εταιρεία Συμμετοχών (ΣΥΚΕΣΥ).

Στην έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο οίκος δίνει σταθερό ορίζοντα στην αξιολόγηση του Συνεργατισμού.

«Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται η σταθερή πορεία που διαγράφει ο Συνεργατισμός, κάτι που απορρίπτει την άδικη, υπόγεια και παρασκηνιακή υπόσκαψη των τελευταίων εβδομάδων», τονίζεται.

«Καλούμε τα μέλη – πελάτες του συνεργατισμού να μελετήσουν την πρόσφατη αξιολόγηση και να μην βασίζονται σε υστερόβουλες φήμες που κυκλοφορούν», προστίθεται.

«Είναι ευθύνη και καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τον Συνεργατισμό, ο οποίος για δεκαετίες ταυτίστηκε με την ιστορία, παράδοση και ευημερία της κοινωνίας και της πατρίδας», επισημαίνεται.

Την ίδια ώρα κάνει έκκληση στα μέλη – πελάτες του Συνεργατισμού τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην υλοποίηση των υποχρεώσεων τους, όπως συνεργαστούν με τους λειτουργούς, οι οποίοι έχουν ξεκάθαρες οδηγίες να βοηθήσουν εκεί και όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη, ώστε να βρεθεί ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των υποχρεώσεων τους.

«Παραμένουμε όμως κάθετα αντίθετοι με όσους συνεργατιστές δανειολήπτες  επιλέγουν να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους αδικαιολόγητα και ανεύθυνα και να μην συνεργάζονται για εξεύρεση λειτουργικής, δίκαιης και μόνιμης  λύσης των υποχρεώσεων τους».

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's στην έκθεσή του αναφέρει ότι η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση του Συνεργατισμού στο Caa2 αντανακλά την χαμηλή ποιότητα ενεργητικού που αντισταθμίζεται από τα σχετικά ψηλά επίπεδα κεφαλαιακών αποθεμάτων.

Ο οίκος σημειώνει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) βρίσκεται ψηλά στο 15,2% το Σεπτέμβριο του 2017 διαβλέποντας  μέτρια πιθανότητα στήριξης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας σε περίπτωση που κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο.

H Συνεργατική  Κεντρική Εταιρεία Συµµετοχών στην οποία συμμετέχουν παλιά στελέχη του συνεργατισμού κατέχει το 0,78% των μετοχών της ΣΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΣΥΚΕΣΥ Ανδρέας Μουσκάλλης σε δηλώσεις του στη StockWatch ανέφερε ότι οι ψιθυρολογίες για το συνεργατισμό δεν βλάπτουν μόνο τη ΣΚΤ αλλά και το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία ευρύτερα.

«Με τους ψίθυρους αυτούς, εμείς σαν μέτοχοι μειοψηφίας έχουμε μείωση της αξίας της επένδυσης μας. Αυτοί που τα λένε όλα αυτά θα πρέπει να τα αποδείξουν με στοιχεία», τόνισε.