You are here

Συμμαχία καταθετών και κατόχων αξιογράφων

23/09/2022 12:41

Κοινή πορεία σε τρεις πυλώνες ανακοίνωσαν σήμερα, οι πρόεδροι του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ), Άδωνις Παπακωνσταντίνου και Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων (ΣΥΚΑΤΑ), Σταύρος Γιαλλουρίδης.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ, Άδωνις Παπακωνσταντίνου, εξήγησε ότι οι δύο σύνδεσμοι αποφάσισαν τη δημιουργία μίας στρατηγικής συμμαχίας, σε τρεις άξονες με κοινά στοιχεία και κοινές προκλήσεις για τους δύο συνδέσμους, οι οποίοι αφορούν σε:

- Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο εδώ και 4,5 χρόνια λειτουργίας, δεν έχει προχωρήσει σε καμία εκταμίευση,

- Δικαστικές Αποφάσεις για τις οποίες έχουν καταχωρηθεί δικαστικές αγωγές, οι οποίες έχουν καθυστερήσει υπέρμετρα να εκδικαστούν, ενώ σύμφωνα με τους συνδέσμους δεν απονέμεται δικαιοσύνη και τα δικαστήρια επιδικάζουν πληρωτέα έξοδα από τους ενάγοντες, και

- Προεδρικές Εκλογές για τις οποίες ανακοίνωσαν ότι θα γίνουν από κοινού επαφές με υποψηφίους για την προεδρία, για μία από κοινού απόφαση στήριξης.

Οι δύο σύνδεσμοι δεν πρόκειται να διαλυθούν, υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς ο κάθε σύνδεσμος έχει διαφορετικά αντικείμενα και ειδίκευση, εξηγώντας ότι οι δύο σύνδεσμοι θα διατηρήσουν την αυτοτέλεια και την αυτονομία τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΤΑ, Σταύρος Γιαλλουρίδης, ανέφερε ότι σκοπός της συμμαχίας είναι ο εμβολιασμός με προτάσεις, θέσεις και αρχές που θα εξυπηρετήσουν τους πολίτες, οι οποίοι έχουν «κατάφορα αδικηθεί και όχι τους τραπεζίτες και την πλουτοκρατία».

«Η πολιτειακή αδιαφορία, των τελευταίων 10 και πλέον ετών πρέπει να τερματιστεί», ξεκαθάρισε.

Οι δύο σύνδεσμοι συνολικά, εκπροσωπούν περίπου 35 χιλ. νοικοκυριά, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε για το θέμα των προεδρικών ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές υποσχέσεις και δεσμεύσεις από κανέναν, παρά μόνο γραπτώς και εν υπογράφως.

«Ο επόμενος πρόεδρος της δημοκρατίας, θα περάσει από κοντά μας», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις δύο τελευταίες υποθέσεις, έναντι της Τράπεζας Κύπρου για τις οποίες η τράπεζα σε 42 ημέρες πρέπει να αποδώσει στους ενάγοντες αξιογράφων, ποσά αξίας €1 εκατ. και €400 χιλ., ο κ. Γιαλλουρίδης ανέφερε ότι είναι μία θετική εξέλιξη, καθώς η διαδικασία γίνεται πιο ομαλά σε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου.

Αναφορικά με τις δικαστικές αποφάσεις για την Λαϊκή Τράπεζα, ο κ. Γιαλλουρίδης, είπε ότι, μετά από δέκα χρόνια η τράπεζα δεν έχει περιουσιακά στοιχεία για να αποζημιώσει τους ενάγοντες, με 8 στους 10 ενάγοντες να δικαιώνονται.

«Θα καδρώσουμε τις δικαστικές αποφάσεις στους τοίχους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «για να τις βλέπουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Στη διάσκεψη, παρών ήταν και ο διάσημος καλλιτέχνης Μιχάλης Χατζηγιάννης, δίνοντας τη στήριξή του στους συνδέσμους, αφού ήταν ένας από τους πολλούς του κουρέματος.

Πρόκειται για ένα στυγνό και αποτρόπαιο έγκλημα, πρόσθεσε, για όσους βρέθηκαν με την θηλιά στο λαιμό.

Της Μαρίας Κυριακίδου