You are here

Ελληνική: Εγκρίθηκαν 8 από τις 9 αλλαγές καταστατικού

26/06/2019 11:51

Οι μέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας ενέκριναν σήμερα τα οκτώ από τα εννέα ειδικά ψηφίσματα, που τέθηκαν ενώπιον έκτακτης γενικής συνέλευσης για τροποποιήσεις κανονισμών του καταστατικού της εταιρείας.

Η έκτακτη ΓΣ έλαβε χώρα στις 11 το πρωί και σε αυτήν παρέστησαν μέτοχοι ή εκπρόσωποι τους αντιπροσωπεύοντας το 78,45% του συνόλου των μετοχών.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας που στάλθηκε στο χρηματιστήριο, το μόνο ειδικό ψήφισμα που δεν εγκρίθηκε είναι το «5» που αφορά στην τροποποίηση του κανονισμού 110 του καταστατικού της εταιρείας.

Το εν λόγω ψήφισμα, έλαβε θετική ψήφο από το 70% αντί το 75% των παρευρισκομένων μετόχων που χρειαζόταν για να εγκριθεί, σύμφωνα με τον περί εταιρειών νόμο.

Το ψήφισμα «5» προέβλεπε όπως ο κανονισμός 110 του καταστατικού της εταιρείας τροποποιηθεί με τη διαγραφή ολόκληρου του κανονισμού 110 και την αντικατάσταση του με την ακόλουθη νέα διάταξη:

(A) Για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται η έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και/ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (κάθε μία ‘Εποπτική Αρχή’) για πρόσωπο να κατέχει το αξίωμα συμβούλου της εταιρείας, πρόσωπο, άλλο από σύμβουλο που αποχωρεί, που εκλέγεται στο αξίωμα συμβούλου (ο ‘Νέος Σύμβουλος’), δεν θα κατέχει το αξίωμα του συμβούλου ή δεν θα συμμετέχει, με οποιονδήποτε τρόπο, σε οποιανδήποτε συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας (ή οποιασδήποτε επιτροπής τούτου) χωρίς την προηγούμενη έγκριση της σχετικής Εποπτικής Αρχής και συνεπώς ο διορισμός του Νέου Συμβούλου στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία που δίδεται τέτοια έγκριση.

Όπως είχε γράψει η StockWatch, ήταν αναμενόμενη η έγκριση της συντριπτικής πλειονότητας των καταστατικών αλλαγών από τους πέντε τουλάχιστον μεγάλους μετόχους, με βάση και τις ενδείξεις που είχαν δώσει άτυπα στη διοίκηση.

Οι μόνοι ενδοιασμοί, που είχαν τεθεί αρχικά, από συγκεκριμένο μεγαλομέτοχο, αφορούσαν στη διαδικασία διορισμού προσωρινών συμβούλων.

Οι πέντε μεγαλομέτοχοι που έχουν προκύψει από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής τον περασμένο Μάρτιο είναι η Δήμητρα Επενδυτική, η Wargaming, η Poppy Sarl της Pimco, το Third Point και το κυπριακό επενδυτικό ταμείο 7Q Financial Services.

Η συνοπτική η διαδικασία των εργασιών της συνέλευσης

Η διαδικασία κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, αντικείμενο της οποίας ήταν οι εννέα τροποποιήσεις στο καταστατικό της εταιρείας που εισηγήθηκε το ΔΣ  ήταν συνοπτική καθώς, δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε ενστάσεις, είτε προτάσεις είτε ακόμη και απορίες επί των προτεινόμενων αλλαγών του καταστατικού, πλην μιας διευκρίνισης, η οποία αφορούσε στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της HB Youssef Nasr ενημέρωσε τους μετόχους ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε ότι αφορά την έγκριση των τροποποιήσεων θα ανακοινωθεί μετά το πέρας της σημερινής χρηματιστηριακής συνάντησης.

Τα ειδικά ψηφίσματα για να εγκριθούν χρειάζονταν ενισχυμένη πλειοψηφία 75% των παρευρισκομένων μετόχων.

Του Λεύκου Χρίστου