You are here

Συνωστισμός για μία θέση στο ΔΣ της Ελληνικής

06/05/2019 07:32

Εντείνονται οι διεργασίες και οι ζυμώσεις, τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο για τον καταρτισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας, μετά τη διαφοροποίηση στο μετοχολόγιο του ομίλου από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας.

Οι πέντε μεγάλοι μέτοχοι, υφιστάμενοι και νέοι, φαίνεται ότι θα διεκδικήσουν συμμετοχή στο ΔΣ της ΗΒ, αλλά, οι διαθέσιμες θέσεις εντός της διοίκησης δεν επιτρέπουν συμμετοχή όλων των μεγάλων μετόχων, εκτός και αν συνεχίσει να τηρείται με χαλαρότητα, από την Τράπεζα και τους επόπτες της, ο ορισμός της ανεξαρτησίας συμβούλων.

Δύο επιστολές

Δύο μεγαλομέτοχοι, με πρόσφατη επιστολή τους προς τη διοίκηση της ΗΒ, αξιώνουν συμμετοχή στα διοικητικά της τράπεζας επικαλούμενοι σχετική πρόνοια του κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει όπως το εκάστοτε ΔΣ θα πρέπει να επιδιώκει δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση όλων των μετόχων.

Σημειώνουν ότι επιπρόσθετα της πρόνοιας αυτής, θα πρέπει στο ΔΣ ενός οργανισμού να υπάρχει αναλογική συμμετοχή όλων των μεγάλων μετόχων, οι οποίοι, όπως τόνισαν, έχουν εμπιστευτεί τον οργανισμό και έχουν επενδύσει για την ανάπτυξη και την κεφαλαιακή του επάρκεια.

Εκφράζουν επίσης την άποψη ότι, μετά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τα υφιστάμενα μέλη του ΔΣ, ανεξάρτητα αν λήγει ή όχι η θητεία τους, θα πρέπει να θέσουν τις παραίτησεις τους και να διεκδικήσουν, αν το επιθυμούν, επανεκλογή στο ΔΣ της τράπεζας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων που θα συνέλθει στις 26 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η θητεία τριών μη εκτελεστικών συμβούλων και ενός εκτελεστικού έχει λήξει και θα διεκδικήσουν επανεκλογή.

Πρόκειται για τη Μαριάννα Παντελίδου, τον Ευριπίδη Πολυκάρπου και τον Stephen Albutt επίσης ανεξάρτητο σύμβουλο.

Με βάση τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, οι τρείς μη εκτελεστικοί σύμβουλοι θα διεκδικήσουν επανεκλογή στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 26 ερχόμενου Ιουνίου.

Επίσης έχει λήξει η θητεία στο ΔΣ και του ανώτατου εκτελεστικού συμβούλου του ομίλου Γιάννη Μάτση ο οποίος δεν επανεκλέγεται αυτόματα.

Η επανεκλογή ή όχι του κ. Μάτση θα γίνει από το νέο ΔΣ της τράπεζας.

Υπάλληλοι και «ανεξάρτητοι»

Με βάση τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης το 50% των συμβούλων της Ελληνικής πρέπει να είναι ανεξάρτητοι.  . Σύμφωνα με την έκθεση εταιρικής διακυβέρνησης που δημοσίευσε πρόσφατα, η Τράπεζα υποστηρίζει ότι σήμερα έχει 10 ανεξάρτητους διοικητικούς συμβούλους.

Οι ανεξάρτητοι μη εκτελεστικοί διοικητικοί σύμβουλοι κατά το έτος 2018 ήταν ο Youssef A. Nasr, πρόεδρος, ο Δρ Ευριπίδης Α. Πολυκάρπου, ανώτερος ανεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος, η Ειρένα Α. Γεωργιάδου, η Μαριάννα Παντελίδου Νεοφύτου, ο David Whalen Bonanno, ο Χριστόδουλος A. Χατζησταυρής, ο Ανδρέας Χριστοφίδης, ο Andrew Charles Wynn, ο Stephen John Albutt και ο Δημήτριος Ευσταθίου.

Τρεις σύμβουλοι είναι ανεξάρτητοι με βάση τoν κώδικα, παρά το ότι εργάζονται σε μεγαλομετόχους της Τράπεζας.  Οι Παντελίδου και Χατζησταυρής είναι υπάλληλοι της Wargaming και ο Bonanno της Third Point.

Η κ. Παντελίδου  διατελεί Chief of Staff του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Οι τρεις δεν πληρούν το κριτήριο ανεξαρτησίας όπως το ορίζει για σκοπούς ικανότητας και καταλληλότητας η ΚΤ.

«Σύμφωνα με τα κριτήρια ανεξαρτησίας της περί της αξιολόγησης της ικανότητας και καταλληλότητας μελών διοικητικού οργάνου και διευθυντών των αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων οδηγίας του 2014 της ΚΤ της Κύπρου, τα οποία διαφέρουν από αυτά του κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, η κ. Μαριάννα Παντελίδου και οι κ.κ. Χριστόδουλος A. Χατζησταυρής και David Bonanno δεν είναι ανεξάρτητοι», αναφέρει σε μια υποσημείωση της έκθεσης της η Ελληνική.

Σήμερα στο μετοχολόγιο της Ελληνικής υπάρχουν πέντε μεγαλομέτοχοι: Wargaming Group Ltd 20,61%, η Δήμητρα Επενδυτική (18,42%), η Poppy Sarl (17,30%), Third Point Hellenic Recovery Fund LP (12,59%) και το κυπριακό επενδυτικό ταμείο 7Q Financial Services Ltd (9,99%).

Από τους πέντε υφιστάμενους μετόχους , εκπροσώπηση στο ΔΣ της τράπεζας έχουν μόνο η Wargaming και το Third Point.

Η Δήμητρα επενδυτική αν και παλαιό μέλος και το οποίο είχε ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου 10% δεν εκπροσωπείτο στο ΔΣ της ΗΒ.

Οι πληροφορίες φέρουν την Δήμητρα Επενδυτική να αξιώνει συμμετοχή της στο ΔΣ καθώς σήμερα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος ενώ συμμετοχή φαίνεται να διεκδικεί και η Poppy Sarl της Pimco, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι δεν θα ήθελε στο παρόν στάδιο, ρόλο στα διοικητικά της τράπεζας. 

Του Λεύκου Χρίστου