You are here

Συστάσεις ΕΚΤ για περιορισμούς στα μερίσματα

29/05/2023 09:28

Οι περιορισμοί στα μερίσματα μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό και αποδεδειγμένο εργαλείο αντικυκλικής εποπτικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της περιόδου κρίσης στον πραγματικό τομέα (όταν οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ελλείψεις ρευστότητας) – και ενδεχομένως σε οικονομική κρίση επίσης, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει σε σημείωμά της, τα μερίσματα μπορούν να διατηρήσουν την πιστωτική ανάπτυξη και να έχουν θετικά πραγματικά αποτελέσματα, αν και αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι βραχύβια.

Ο αντίκτυπος της σύστασης μερίσματος τείνει να είναι ισχυρότερος για τις ΜμΕ και πιο ευάλωτους τομείς της οικονομίας.

Επιπλέον, οι περιορισμοί στα μερίσματα μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα αντικυκλικών πολιτικών σε ύφεση, δείχνοντας ισχυρή συμπληρωματικότητα με τις κρατικές εγγυήσεις σαν ένα μέτρο δημοσιονομικής πολιτικής.

«Η εφαρμογή μιας πολιτικής περιορισμού των μερισμάτων μπορεί να ανακατευθύνει αποτελεσματικά τους πόρους από την αναποτελεσματικά υψηλή κατανάλωση των μετόχων στην προσφορά πιστώσεων», τονίζεται.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση των επενδυτών επηρεάζεται υπερβολικά από τις ημερομηνίες διανομής μερισμάτων.

Αναφέρεται ακόμη ότι τα αδιάθετα μερίσματα διοχετεύονται σε δάνεια, τα οποία πιθανώς έχουν υψηλότερο πολλαπλασιαστή ανάπτυξης σε σύγκριση με την κατανάλωση.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι περιορισμοί στα μερίσματα να είναι προσωρινού χαρακτήρα για να μετριαστούν οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις της πολιτικής, και θα πρέπει να συνοδεύονται από σαφείς εποπτικές οδηγίες», υπογραμμίζεται.

Αναφέρεται ακόμη ότι η διαφανής επικοινωνία σχετικά με τη διάρκεια και το σκεπτικό πίσω από την εφαρμογή τους, μπορούν να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιδράσεων που προκύπτουν από ένα αβέβαιο περιβάλλον πολιτικής. Η μη παροχή τέτοιας σαφήνειας μπορεί να υπονομεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι περιορισμοί μερισμάτων προσφέρουν επιπλέον βελτιώσεις πολιτικής. Μπορούν ταυτόχρονα να αυξήσουν τη φερεγγυότητα (κεφάλαιο) και ενίσχυση της ικανότητας απορρόφησης ζημιών (προβλέψεις για ζημιές δανείων). Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τις δυνατότητες για έξοδα που βαρύνουν τους οφειλέτες και τους φορολογούμενους σε περίπτωση bail-in. Επιπλέον, οι περιορισμοί στα μερίσματα μπορούν να αντιμετωπίσουν ανησυχίες που σχετίζονται με την απελευθέρωση και τη χρήση μακροπροληπτικών αποθεμάτων.

Η Τρ. Κύπρου ενέκρινε στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης, την παραχώρηση μερίσματος συνολικού ύψους €22 εκατ.

Την πρόθεσή της να αποταθεί στις εποπτικές αρχές για την έναρξη πληρωμής μερισμάτων από το 2023 και έπειτα, ανακοίνωσε και η Ελληνική Τράπεζα.

Της Γεωργίας Χαννή