You are here

Τ. Ταουσιάνης: Οι επόπτες έχασαν και την εμπιστοσύνη και την υπομονή τους

12/12/2018 13:23

Λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων στο Συνεργατισμό οι επόπτες έχασαν πρώτα την εμπιστοσύνη τους και μετά την υπομονή τους, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της επιτροπείας της ΣΚΤ Τάκης Ταουσιάνης ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Σε ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Αρέστη τί οδήγησε στην καταστροφή της ΣΚΤ ο κ. Ταουσιάνης, ο οποίος κατέθεσε για δεύτερη φορά, απάντησε ότι για την περίοδο από το 1981 – 2013 ήταν οι ατασθαλίες, η διαφθορά, η κομματοκρατία, η ευνοιοκρατία, η αδράνεια, η σκόπιμη έλλειψη ικανοποιητικής επόπτευσης και η ακαταλληλότητα στελεχών.

Μετά το 2013

Μετά το 2013 αυτό που οδήγησε το Συνεργατισμό στην καταστροφή, είπε ο κ. Ταουσίανης, ήταν τα τεράστια συσσωρευμένα προβλήματα, με ιδιαίτερη αναφορά στα ΜΕΔ τα οποία ούτε οι απλές αυξήσεις κεφαλαίων (έγιναν δυο) δεν μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα, η αλλαγή του εποπτικού πλαισίου το οποίο ανέδειξε τις συσσωρευμένες αδυναμίες και τα προβλήματα που συνέτειναν σε ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες κεφαλαίων, η οργάνωση και η μη συμμόρφωση. Επίσης, σημείωσε, η μη επιλογή των καταλλήλων προσώπων και τέλος το χαμηλό επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης και εν γένει συμπεριφορές που είχαν ως αποτέλεσμα οι επόπτες να χάσουν την εμπιστοσύνη τους και μετά την υπομονή τους.

Τ. Ταουσιάνης: Λάθος μου που δεν παραιτήθηκα νωρίτερα

Νωρίτερα, ο κ. Ταουσιάνης σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της διαφωνίας που τον οδήγησε στην παραίτηση ήταν η απευθείας ανάθεση της διαχείρισης των ΜΕΔ στην Altamira.

Ο κ. Ταουσιάνης που παραιτήθηκε τον Οκτώβρη του 2017, τόνισε ότι «θεωρώ ότι ένα από τα λάθη μου είναι ότι δεν παραιτήθηκα τέλος του 2016 αρχές του 2017 όταν διαφώνησα έντονα και με τον ιδιοκτήτη που ήταν ο υπουργός οικονομικών αλλά και με μέλη της επιτροπείας στην απευθείας ανάθεση στην Altamira».

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι είχε επισκεφθεί τον υπουργό οικονομικών και του ανέφερε τη διαφωνία του, ο οποίος του είπε ότι θα του απαντήσει.

«Σε 2-3 εβδομάδες ο υπουργός οικονομικών μας είπε να θέσουμε το θέμα σε έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία βέβαια ενέκρινε την απόφαση. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη στήριξη του υπουργού οικονομικών στην απευθείας ανάθεση της διαχείρισης των ΜΕΔ στην Altamira», ανέφερε.

«Τέλος του 2016 επισκέφθηκα και την ΚΤ, συναντήθηκα και με τη διοικήτρια της οποίας ανέφερα το συμβάν. Η θέση της είναι ότι δεν ήταν στην αρμοδιότητα της, αν και έβλεπε θέμα εταιρικής διακυβέρνησης, γι’ αυτό την επομένη εξέδωσε ανακοίνωση για τη δημιουργία πλατφόρμας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι την ουσιαστική διαπραγμάτευση με την Altamira την είχε η εκτελεστική διεύθυνση, ο γενικός διευθυντής με την ομάδα που τον πλαισίωνε, και ήταν οι κ. Φιλιππίδης και Κουρουνάς.

Επιβεβαίωση υπόσκαψης Μάριου Κληρίδη

Ο κ. Ταουσιάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση επιβεβαίωσε ότι γινόταν υπόσκαψη εις βάρος του Μάριου  Κληρίδη.

«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ένα από τα τρία παραδείγματα υπόσκαψης που παρέθεσε ο κ. Κληρίδης», είπε και πρόσθεσε ότι «μου μεταφέρθηκε από τον κ. Πούρο».

Της Ηρώς Ευθυμίου