You are here

Τα 305 ακίνητα που «χαρίζει» το κράτος στους δήμους

27/06/2019 06:52

Ένα δωμάτιο στον Άγιο Θεράποντα, ένα πρατήριο στην Αγία Νάπα και ένα οινοποιείο και γήπεδο ποδοσφαίρου στον Άγιο Κωνσταντίνο περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 305 ακίνητα της πρώην συνεργατικής που θα παραχωρήσουν «γενναιόδωρα» σε 14 δήμους και 153 κοινότητες οι φορολογούμενοι.

Τη λίστα έστειλε στη βουλή το υπουργείο οικονομικών εκ μέρους της ΚΕΔΙΠΕΣ, της εταιρείας που συστάθηκε να διαχειριστεί προς όφελος των φορολογουμένων τα περιουσιακά στοιχεία ύψους €8 δισ. του Συνεργατισμού.

Τα ακίνητα αξίζουν €56,7 εκ. και το κράτος θα τα παραχωρήσει ή μισθώσει στις τοπικές αρχές έναντι ετήσιου αντιτίμου περίπου €170 χιλ.

Σε επιστολή που συνοδεύεται από τον εν λόγω κατάλογο, το υπουργείο ενημερώνει τη βουλή για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε σχέση με την παραχώρηση των ακινήτων, καθώς και για τα επόμενα βήματα, σε σχέση με την παραχώρηση πρόσθετων ακινήτων ενώ, στον κατάλογο περιλαμβάνονται στοιχεία αναφορικά με τα ακίνητα και το δήμο ή την κοινότητα στην οποία βρίσκονται.

Με βάση τον κατάλογο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση ακινήτων που θα αποκτηθούν από το κράτος εντοπίζεται στο δήμο Δερύνειας (7), στην κοινότητα Πελενδρίου (8) καθώς και στις κοινότητες Πελένδρι και Αργάκα (6 ακίνητα στην κάθε μια).

Σε ότι αφορά τους δήμους, εντοπίζεται ένα ακίνητο στο δήμο Αγ. Νάπας, ένα στο δήμο Σωτήρας, από ένα σε δήμο Λάρνακας και δήμο Αραδίππου, δύο στο δήμο Λιβαδιών, ένα στο δήμο Λεμεσού, τρία στο δήμο Αγλαντζιάς, ένα στο δήμο Γερίου και από δύο ακίνητα στους δήμους Λακατάμιας, Λευκωσίας, Στροβόλου, Τσερίου. Ένα ακίνητο εντοπίζεται στο δήμο Πόλεως Χρυσοχούς.

Στα ακίνητα περιλαμβάνονται γραφεία, αποθήκες, καταστήματα, κτήρια, οικόπεδα, χωράφια, υποκαταστήματα, διαμερίσματα, κατοικίες, χώροι στάθμευσης, οινοποιεία, πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, υπεραγορές, κοινοτικά παντοπωλεία, κτήρια ΣΠΕ, διατηρητέα οικοδομή (δήμο Αγλαντζιάς), ακόμα και πρατήριο πετρελαιοειδών με γραφεία και αποθήκες (δήμο Αγ. Νάπας).

Στα 56,7 εκ. η εκτίμηση αξίας των 305 ακινήτων

Όπως σημειώνεται, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης απόκτησης ακινήτων από το κράτος αποφασίστηκε η απόκτηση 305 ακινήτων η προκαταρκτική αξία των οποίων με βάση την εκτίμηση της ΚΕΔΙΠΕΣ/Αλταμίρα, ανέρχεται στα €56,7 εκ. περίπου.

Η απόκτηση, όπως αναφέρεται, αποφασίστηκε προκειμένου να παραχωρηθούν για χρήση από 167 αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την επιστολή του υπουργείου οικονομικών, σε ότι αφορά τη Λευκωσία υποβλήθηκαν αιτήματα από 6 ενδιαφερόμενους δήμους και 44 ενδιαφερόμενες κοινότητες για σύνολο 93 ακινήτων.

Επίσης υποβλήθηκαν αιτήματα από 1 δήμο και 52 κοινότητες στη Λεμεσό για σύνολο 106 ακινήτων, από 3 δήμους και 21 κοινότητες στη Λάρνακα για 31 ακίνητα, από 1 δήμο και 33 κοινότητες στην Πάφο για 58 ακίνητα και από 3 δήμους και 3 κοινότητες στην Αμμόχωστο για 17 ακίνητα.

Οι λεπτομέρειες της παραχώρησης

Το υπουργείο αναφέρει ότι η παραχώρηση θα πραγματοποιηθεί μέσω μίσθωσης για περίοδο 20 ετών με δικαίωμα ανανέωσης, έναντι συμβολικού αντιτίμου που θα ανέρχεται ετησίως στο 0,3% της τιμής του ακινήτου.

Σε περίπτωση παραχώρησής ακινήτων που ενοικιάζονται σε τρίτους, σημειώνεται ότι τα έσοδα θα λαμβάνουν οι δήμοι/κοινότητες ενώ, σε περίπτωση που μετά την παραχώρησή τους ενοικιασθούν σε οντότητες που ασκούν οικονομικές δραστηριότητες, η ενοικίαση θα πρέπει να γίνει στη βάση του αγοραίου ενοικίου.

Οι δήμοι και οι κοινότητες θα είναι υπεύθυνοι για την επιδιόρθωση και συντήρηση των ακινήτων που θα τους παραχωρηθούν.

Το υπουργείο αναφέρεται και στα τέσσερα ακίνητα που αποφάσισε να αγοράσει/ενοικιάσει για σκοπούς στέγασης κρατικών υπηρεσιών σημειώνοντας ότι θα διενεργηθούν εκτιμήσεις για τον καθορισμό της αξίας των ακινήτων που θα αποκτηθούν.

Η διαδικασία απόκτησης των ακινήτων αναμένεται να αποπερατωθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2019 ενώ, όπως σημειώνεται, θα ακολουθήσει νέα πρόταση για δεύτερη φάση απόκτησης ακινήτων της πρώην ΣΚΤ προς το τέλος του 2019.

Εξαιρέσεις στην αναστολή πωλήσεων ακινήτων ΣΚΤ

Σύμφωνα με την επιστολή, το υπουργικό στη βάση της σχετικής του απόφασης ζήτησε από την ΚΕΔΙΠΕΣ να αναστείλει τις πωλήσεις ακινήτων μέχρι την έγκριση της δεύτερης φάσης απόκτησης ακινήτων.

Ωστόσο, από το αίτημα αναστολής των πωλήσεων ακινήτων της πρώην ΣΚΤ, εξαιρούνται όπως αναφέρεται, ακίνητα που συγκαταλέγονται στις κατηγορίες οικόπεδα και χωράφια, καθώς επίσης τα ακίνητα που αποκτήθηκαν έναντι χρέους και τα κτήρια για τα οποία θα λαμβάνεται εκ των προτέρων επιβεβαίωση από την τεχνική επιτροπή που ορίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο, ότι δεν είναι αναγκαία για τις στεγαστικές ανάγκες του κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που παραχωρήθηκαν παλαιότερα στη βουλή τα δύο τρίτα των ακινήτων ανήκαν στην κατηγορία οικοπέδων/χωραφιών ενώ, όπως αναφέρθηκε και την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή ελέγχου 2.100 ακίνητα από σύνολο περίπου 3.000 τίτλων ακινήτων, έχουν αποκτηθεί έναντι χρέους δανειοληπτών.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται να παραμένει περιορισμένος αριθμός ακινήτων της πρώην ΣΚΤ για τα οποία ισχύει η αναστολή πωλήσεων.

Επισυνάπτεται ο κατάλογος.

Της Μαρίας Χαμπή