You are here

Τα €6 δισ. του Συνεργατισμού αλλάζουν το τραπεζικό πεδίο

13/04/2018 07:09

Τα €5-6 δισ. εξυπηρετούμενα δάνεια που θα πωληθούν σε ιδιώτες προμηνύουν μεγάλες ανατροπές στο τραπεζικό σύστημα, αλλάζοντας ριζικά τις ισορροπίες που δημιουργήθηκαν την τελευταία πενταετία μεταξύ των τραπεζών.

Η πώληση του «καλού Συνεργατισμού» θα αποτελέσει αφετηρία νέας συγκέντρωσης στον κλάδο, περιορίζοντας τον αριθμό των παικτών και δίνοντας σήμα για εισδοχή μιας τρίτης φουρνιάς επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΣΚΤ, στην οποία το κράτος κατέχει το 99% του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω της οικονομικής στήριξης με €1,7 δισ. το 2013 και το 2015, είναι σε εξέλιξη και η ολοκλήρωση τους αναμένεται μέχρι τέλος Απριλίου.

Η διαδικασία πώλησης της ΣΚΤ παρέχει την ευκαιρία στις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες να διεκδικήσουν, κατά βάση, το καλό ενεργητικό της Συνεργατικής Τράπεζας.

Οι ξένοι παίκτες που διαρρέει ότι ενδιαφέρονται για τον Συνεργατισμό, και κυρίως τα ταμεία που δεν έχουν τραπεζική άδεια, θα πρέπει να επενδύσουν τα κεφάλαια τους μέσω υφιστάμενων τραπεζών, αλλάζοντας για άλλη μια φορά τα δεδομένα στον τραπεζικό κλάδο.

Για τα €5-6 δισ. που φέρεται να είναι έτοιμη να πουλήσει η κυβέρνηση, θα χρειαστούν «κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια κεφάλαια», είπε χθες ο υπουργός οικονομικών στη βουλή. 

Αν και το ποσό είναι χαμηλότερο από το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που χρειάζεται στο σύνολο της η ΣΚΤ, είναι αρκετά μεγάλο για να συνεπάγεται μεγάλες μετοχικές ανακατατάξεις στις τράπεζες που θα ενδιαφερθούν να αποκτήσουν το καλό ενεργητικό του Συνεργατισμού.

Οι μόνες τράπεζες που θα είχαν δυνητικά τα κεφάλαια για να προχωρήσουν σε αγορά μέρους του καλού Συνεργατισμού χωρίς κεφαλαιακή ένεση είναι η Eurobank και η RCB.  Αμφότερες όμως δεν έχουν λιανική τραπεζική και η απόκτηση των στεγαστικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων του Συνεργατισμού θα συνεπαγόταν μεγάλη αλλαγή του επιχειρηματικού τους μοντέλου.

«Η RCB δεν ενδιαφέρεται», ανέφεραν στη StockWatch πηγές της τράπεζας.

Ενδιαφέρον προκαλεί όμως και το κακό μέρος του Συνεργατισμού, λόγω της πρόθεσης της κυβέρνησης – όπως εκφράστηκε χθες από τον υπουργό οικονομικών – να μην τεθεί υπό κρατική διαχείριση.

Ο φορέας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται ότι θα αναλάβει €6,2 δισ  μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, έναντι μέρους της μεγάλης κατάθεσης €2,5 δισ. που έκανε το κράτος στον Συνεργατισμό.

Η τυχόν δημιουργία ενός τέτοιου φορέα διαχείρισης ΜΕΔ, είναι φανερό ότι θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλες συστημικές τράπεζες, όπως την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα, να απαλλαγούν μεγάλου μέρους των δικών τους ΜΕΔ, με αποτέλεσμα να ελαφρύνουν σημαντικά τους ισολογισμούς τους από κόκκινα δάνεια, ώστε να μην χρειάζονται πλέον περαιτέρω προβλέψεις και σταδιακά να μπουν σε κερδοφόρο πορεία. 

Αν ακολουθηθεί η φόρμουλα που ανακοινώθηκε κατά την πρόσφατη νέα στήριξη του Συνεργατισμού με €2,5 δισ., ο φορέας θα λαμβάνει τα ΜΕΔ με έκπτωση γύρω στο 70%, που συνεπάγεται σημαντική αύξηση των προβλέψεων για τις τράπεζες που θα επιθυμήσουν να μεταφέρουν τα δάνεια τους στον φορέα.

Σήμερα η έκπτωση που έχουν οι τράπεζες στα βιβλία τους για τα ΜΕΔ (δηλαδή ο βαθμός κάλυψης ΜΕΔ με προβλέψεις), κυμαίνεται από 45% για τον Συνεργατισμό, σε 50% για την Τρ. Κύπρου και φτάνει το 60% στην περίπτωση της Ελληνικής.  Σε όλες τις περιπτώσεις η παραχώρηση δανείων στον φορέα με έκπτωση 70%, σημαίνει πρόσθετες προβλέψεις και ενδεχομένως, ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων.

Με βάση στοιχεία του 2016 και 2017 που αφορούν στα μερίδια καταθέσεων η Τράπεζα Κύπρου κατέχει ένα ποσοστό 36,1%, η ΣΚΤ 24,2%, η Ελληνική Τράπεζα 11,8%, η Eurobank 7%, ηRCB 5,6, η Αlpha 4,5% και η AstroBank 2,2%

Σε ότι αφορά την πίτα των δανείων η Τράπεζα Κύπρου έχει ένα ποσοστό 36,5%, η ΣΚΤ 21,6%, η RCB 14%, η Ελληνική 7,9%, η Eurobank 3,7%, η Αlpha 3,4%, η Εθνική Κύπρου 1,3% και η ΑstroBank 2,2%.

Λ.Χ.