You are here

Τα νέα φιλέτα που θα πάρει η κυβέρνηση

16/10/2019 07:20

Τρέχει η κυβέρνηση τη διαδικασία για τη δεύτερη φάση απόκτησης ακινήτων της πρώην Συνεργατικής τα οποία διαχειρίζεται η ΚΕΔΙΠΕΣ, ύψους περίπου €35 εκ.

Ο κατάλογος ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, εκτιμάται εντούτοις ότι η συνολική αξία ενδεχομένως να ξεπεράσει τα €35 εκ.

Η πρώτη φάση περιλάμβανε 309 ακίνητα αξίας €85 εκ. της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας.

Τα ακίνητα της δεύτερης φάσης προορίζονται επίσης στη στέγαση κρατικών υπηρεσιών αλλά και την παραχώρηση κτηρίων προς τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch μέχρι στιγμής έχουν κλειδώσει τρία κτήρια, δύο σε Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό, για στέγαση κρατικών υπηρεσιών.

Πρόκειται για το κτήριο του πρώην υπουργείου υγείας στη λεωφόρο Παλλουριώτισσας. Γίνεται σκέψη για στέγαση υπηρεσιών του ΓεΣΥ.

Το δεύτερο κτήριο που καλοβλέπει η κυβέρνηση είναι τα πρώην κεντρικά γραφεία της ΣΠΕ Καϊμακλίου στη λεωφόρο Αγίου Ιλαρίωνα, στα οποία ήδη στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες οι οποίες θα παραμείνουν.

Στη Λεμεσό το λεγόμενο επταώροφο κτήριο στην περιοχή Αγίου Νικολάου Λεμεσού στην οδό Γρίβα Διγενή. Κατά πάσα πιθανότητα στο μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου κτηρίου θα στεγαστεί το εμπορικό δικαστήριο. Το κτήριο βρίσκεται πλησίον του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού.

Στο μεταξύ όμως ναυάγησε η αγορά του κτηρίου του πρώην Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, στην οδό Γλάδστωνος το οποίο θεωρείτο ιδανικό για να στεγάσει το υφυπουργείο ναυτιλίας, επειδή βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.

Το κτήριο, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε €3,2 εκ., θα παραμείνει στα χέρια της Ελληνικής Τράπεζας.

Το υφυπουργείο ναυτιλίας ενδεχομένως να στεγαστεί σε κάποιο από τα κτήρια που θα αγοράσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης που απεύθυνε για εκδήλωση ενδιαφέροντος από νομικά ή φυσικά πρόσωπα με σκοπό την αγορά κτηρίων για κάλυψη στεγαστικών αναγκών διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών του κράτους.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε χθες στην επιτροπή οικονομικών της βουλής η διευθύντρια του γραφείου του προϋπολογισμού του υπουργείου οικονομικών Μελίνα Κατσουνωτού, τα συμβόλαια ενοικίασης της κυβέρνησης ανέρχονται στα 602.

Σημείωσε ότι έχει συσταθεί επιτροπή από τρεις γενικούς διευθυντές (υπουργείο οικονομικών, μεταφορών και εσωτερικών) για να αξιολογεί τις δηλώσεις ενδιαφέροντος που υποβάλλονται από ιδιοκτήτες κτηρίων για την αγορά τους από το κράτος.

Της Ηρώς Ευθυμίου