You are here

Θα πάρει και μετρητά η Ελληνική για εξαγορά ΣΚΤ

13/06/2018 06:47

Με μόνη εκκρεμότητα την υπογραφή επί του εγγράφου συμφωνίας των νυν και νέων επενδυτών που θα αποτελούν τη νέα μετοχική δομή της Ελληνικής Τράπεζας που θα είναι απότοκο της απορρόφησης του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ και όχι μόνο, έληξαν σήμερα στη 01.30 το πρωί οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για εξαγορά του Συνεργατισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch, που παρακολουθούσε τις εξελίξεις μέχρι εκείνη την ώρα, οι εκπρόσωποι του υπουργείου οικονομικών, της ΣΚΤ και του διεθνή συμβούλου του Συνεργατισμού από τη μία και της τεχνοκρατικής ομάδας της Ελληνικής Τράπεζας από την άλλη, βρήκαν τελικά τη χρυσή τομή της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που ήταν και το πλέον επίμαχο ζήτημα για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα κοινά αποδεκτό deal.

Σε ότι αφορά την εξίσωση για κάλυψη του χρηματοδοτικού ελλείμματος (funding gap) που ήταν το κορυφαίο ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτή λύθηκε με ένα τρίπτυχο που περιλαμβάνει ομόλογα, μετρητά και επιπρόσθετα, από το καλό χαρτοφυλάκιο, δάνεια με ρίσκο, για τα οποία το κράτος θα δώσει εγγυήσεις μέσω του μηχανισμού asset protection scheme.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση δια του υπουργείου οικονομικών κατέβαλε στο πλαίσιο των εντατικών διαπραγματεύσεων με την Ελληνική Τράπεζα, δραματικές προσπάθειες για να μετριάσει τον λογαριασμό που θα κληθούν εκ νέου να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες.

Ο αγωνιώδης στόχος της κυβέρνησης ήταν από τη μία να καταστεί δυνατή η εξαγορά του Συνεργατισμού με το λιγότερο κόστος (οικονομικό και πολιτικό) και ταυτόχρονα να διασωθούν οι καταθέσεις, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Η χρηματοδοτική «τρύπα» ύψους €5,5 δισ. προκύπτει από τη διαφορά των καταθέσεων (υποχρεώσεων) που διατηρεί σήμερα ο Συνεργατισμός ύψους περίπου €10 δισ. και των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (στοιχείων ενεργητικού) ύψους €4,5 δισ.

Για να κλείσει η τρύπα, η Ελληνική Τράπεζα αποδέχτηκε και θα λάβει κρατικά ομόλογα αξίας €4 δισ., που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης του Συνεργατισμού το 2014 και τον Μάρτιο του 2018.

Επιπρόσθετα αποδέχτηκε και την προτεινόμενη από το ΥΠΟΙΚ σύσταση του asset protection scheme, ενός μηχανισμού παροχής κρατικής εγγύησης που θα παρεμβαίνει για να καλύπτει τυχόν απώλειες της Ελληνικής Τράπεζας από επιπρόσθετα δάνεια ή άλλα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού, τα οποία θα περιέλθουν στην κατοχή της, χωρίς η ίδια να τα έχει ζητήσει.

Το υπόλοιπο  μέρος του χρηματοδοτικού κενού θα καλυφθεί με την παραχώρηση μετρητών που διατηρεί η ΣΚΤ.

Φαίνεται ότι για τη συγκεκριμένη μορφή κρατικής ενίσχυσης έδωσαν πράσινο φως και οι εποπτικές αρχές καθώς, όπως τόνισαν χθες στη StockWatch στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας, οι δύο εμπλεκόμενες στις διαπραγματεύσεις πλευρές, δηλαδή το υπουργείο και η Ελληνική Τράπεζα, είχαν ανοικτή γραμμή με την ΕΚΤ και τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού.

Σημείωναν ότι η τελική συμφωνία έτσι και αλλιώς θα τεθεί ενώπιον τους για να την εγκρίνουν.

Παρά το γεγονός ότι το περίγραμμα της συμφωνίας για εξαγορά του Συνεργατισμού είναι καταρχήν αποδεκτό από τις δύο πλευρές, εντούτοις, δεν κατέστη δυνατόν να πέσουν υπογραφές από τους νυν ή τους νέους επενδυτές που θα διαμορφώσουν τη νέα μετοχική δομή της τράπεζας.

Σε επικοινωνία της StockWatch με εκπροσώπους από τους δύο εκ των τριών μεγαλομετόχων της ΗΒ, της Wargaming και της επενδυτικής εταιρείας Δήμητρα, οι εν λόγω υφιστάμενοι μέτοχοι δήλωσαν συμμετοχή σε επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, με βάση το ποσοστό που κατέχουν σήμερα στην Ελληνική.

Η Wargaming κατέχει 24,9% και η επενδυτική εταιρεία Δήμητρα 10%.

Το επενδυτικό ταμείο Third Point που κατέχει το 26,2% προσανατολίζεται σε πώληση του μεριδίου του, αν και ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Επικρατέστερος αγοραστής των μετοχών του Third Point προβάλει η εταιρεία Worldview Capital Management LLP, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της.

Στη νέα μετοχική δομή της Ελληνικής είναι πιθανόν να συμμετέχουν τα επενδυτικά ταμεία Atlas, J.C. Flowers και Pimco, χωρίς όμως να έχουν ξεκαθαρίσει τα ποσοστά.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Συνεργατικής Τράπεζας απέστειλε χθες και την τυπική ειδοποίηση προς τους μετόχους (το κράτος και τους παλιούς συνεργατιστές) για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο τη λήψη οριστικών αποφάσεων επί της επικείμενης συμφωνίας.

Του Λεύκου Χρίστου