You are here

Θολό το τοπίο στο Συνεργατισμό

21/05/2018 06:50

Δέκα μέρες πριν να εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο αξιολόγησης και επιλογής μίας εκ των δύο δεσμευτικών προτάσεων που υπέβαλαν η Ελληνική Τράπεζα και το επενδυτικό ταμείο Apollo για εξαγορά του καλού Συνεργατισμού, το τοπίο γενικά παραμένει θολό.

Η πληροφόρηση σε σχέση με το περιεχόμενο των προτάσεων των δύο ιδιωτών επενδυτών είναι μηδαμινή κάτι το οποίο απαιτούν, οι εποπτικές αρχές, ο διεθνής σύμβουλος της τράπεζας City Group Global Markets, και το υπουργείο οικονομικών που εκπροσωπεί τον μεγαλομέτοχο του Συνεργατισμού που είναι το κράτος.

Άγνωστη παραμένει επίσης και η σημαντική πτυχή που αφορά στο ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι δύο υποψήφιοι επενδυτές σε περίπτωση κατά την οποία αποκτήσουν το καλό χαρτοφυλάκιο της ΣΚΤ.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Τράπεζας και του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου, σε διαφορετικές ημερομηνίες, προέβησαν σε διεξοδική παρουσίαση των προτάσεων τους, απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις, και έδωσαν ποικίλες εξηγήσεις και διευκρινίσεις προς τον διεθνή σύμβουλο, την ανώτατη διεύθυνση της ΣΚΤ και το υπουργείο οικονομικών.

Την όλη διαδικασία παρακολουθούν οι εποπτικές αρχές εντός και εκτός Κύπρου αναμένοντας την τελική απόφαση και επιλογή του ιδιοκτήτη του Συνεργατισμού, η οποία σε τελευταία ανάλυση θα τεθεί ενώπιον τους για να ανάψουν το πράσινο φως.

Μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται να διεξαχθεί «σκληρό παζάρι» μεταξύ του υπουργείου, της ΣΚΤ και του διεθνούς της συμβούλου από τη μία και των υποψήφιων επενδυτών από την άλλη, σε ξεχωριστά όμως τραπέζια διαπραγμάτευσης.

Αγκάθι στην όλη διαδικασία αποτελεί το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν από τις εποπτικές αρχές σε περίπτωση εξαγοράς του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες με βάση τα στοιχεία των εποπτικών αρχών ανέρχονται μεταξύ €450 και €550 εκ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι σήμερα, το μεν αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Apollo, φαίνεται να μην αμφισβητεί το εν λόγω ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, ωστόσο, στην πρόταση της Ελληνικής φαίνεται να υπάρχουν παράμετροι βάσει των οποίων τα απαιτούμενα κεφάλαια αποκλίνουν από τις εποπτικές υποδείξεις.

Η Ελληνική Τράπεζα που είχε επιβεβαιώσει με ανακοίνωση της προς το ΧΑΚ, την υποβολή δεσμευτικής πρότασης, παρέλειψε να δώσει λεπτομέρειες σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα πρέπει να καλυφτούν για απόκτηση των δανείων της ΣΚΤ αξίας περίπου €4,3 δισ. που θεωρούνται εξυπηρετούμενα.

Τα μελανά σημεία στην όλη διαδικασία που ακολουθεί η Τράπεζα την έχουν οδηγήσει εκτός του χρηματιστηρίου, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, ήταν και ενδεχομένως να παραμένει, το κεντρικό σημείο τριβής των δύο υφιστάμενων μεγαλομετόχων της ΗΒ, Third Point και Wargaming, ανεξάρτητα από την υποβολή δεσμευτικής πρότασης.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) έχει ήδη δώσει το μήνυμα ότι δεν θα αποδεχθεί δεσπόζουσα θέση οποιουδήποτε υφιστάμενου ή νέου επενδυτή εντός της διοίκησης του νέου σχήματος που θα προκύψει από την απορρόφηση του καλού μέρους του Συνεργατισμού.

Ωστόσο, την ίδια ώρα θέλει πάση θυσία το νέο σχήμα που θα προκύψει να έχει ισχυρά κεφάλαια.

Του Λεύκου Χρίστου