You are here

Τι είπε ο Ενρία με τους τραπεζίτες

12/07/2019 07:03

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις τράπεζες μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού, ο οδικός χάρτης για τη μείωση των ΜΕΔ, τα κεφάλαια των τραπεζών, η ανάγκη σύστασης της τραπεζικής ένωσης και οι προτεινόμενες αλλαγές για τροποποίηση του νόμου για τις εκποιήσεις, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στις χθεσινές επαφές του επικεφαλής του ΕΕΜ Αντρέα Ενρία.

Ο ιταλός επόπτης στην πρώτη του επίσκεψη στη Λευκωσία μετά που ανέλαβε τη σκυτάλη της ηγεσίας του ΕΕΜ, από την Ντανιέλ Νουί, είχε συναντήσεις με διευθύνοντες συμβούλους τραπεζών, με το προσωπικό της διεύθυνσης εποπτείας και του τμήματος παρακολούθησης και καταπολέμησης του παράνομου χρήματος της ΚΤ καθώς και με διευθυντικά στελέχη της εγχώριας εποπτικής αρχής.

Σήμερα, ο κ. Ενρία θα ολοκληρώσει τις επαφές του με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον διοικητή της ΚΤ Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Η συνάντηση που είχε ο επικεφαλής του ΕΕΜ με τους διευθύνοντες συμβούλους οκτώ εγχώριων τραπεζών ήταν μακρά και τέθηκαν στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, θέματα που απασχολούν έντονα το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Διάχυτη ήταν η άποψη των CEO των τραπεζών ότι θα πρέπει να υπάρξει ευθυγράμμιση των εποπτικών απαιτήσεων ώστε, να περιοριστεί το ψηλό κόστος που συνεπάγεται για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ. Ενρία κατέγραψε το αίτημα αφήνοντας να εννοηθεί ότι το εν λόγω ζήτημα θα εξεταστεί μέσα από τις διαδικασίες του εποπτικού μηχανισμού.

Επωφελήθηκε της ευκαιρίας να τονίσει ότι για να επανέλθουν οι τράπεζες σε μια σταθερή κερδοφορία και να γίνουν εύρωστες, θα πρέπει οι προσπάθειες για μείωση του λειτουργικού και εργατικού κόστους να είναι συνεχείς.

Επεσήμανε ότι σήμερα τα κεφάλαια των κυπριακών τραπεζών είναι ικανοποιητικά και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τα ανώτατα στελέχη των τραπεζών ζήτησαν να μάθουν το ρόλο που θα διαδραματίσει η τραπεζική ένωση όταν και εφόσον πάρει σάρκα και οστά, ειδικότερα σε ότι αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν σε περιπτώσεις διάσωσης των μελών της.

Ο ιταλός επόπτης, σημείωσε ότι ο ίδιος στηρίζει ανεπιφύλακτα τη σύσταση της τραπεζικής ένωσης και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παρεμβάλλονται για τη μη μέχρι σήμερα σύσταση της, επικαλούμενος τις πολιτικές αντιθέσεις που παρεμβάλλονται.

Ως γνωστό, η Γερμανία αντιτίθεται στη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης.

Ο κ. Ενρία εξέφρασε την άποψη ότι η σύσταση της τραπεζικής ένωσης είναι απαραίτητη διότι θα συμβάλλει σημαντικά στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη, ανεξάρτητα από το μέγεθος των τραπεζών, οι διαδικασίες εποπτείας θα γίνουν πιο αποτελεσματικές και η διαχείριση απρόβλεπτων κινδύνων θα καταστεί ως προς την προστασία και διάσωση των μελών της ένωσης.

Νέος οδικός χάρτης για κόκκινα δάνεια

Ο επικεφαλής του ΕΕΜ αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί από πλευράς των κυπριακών τραπεζών σε ότι αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

Υπέδειξε ότι η Κύπρος έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ΜΕΔ στην Ευρωζώνη (30%), όπου ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι μόλις 3,8%.

Τόνισε ότι η διαιώνιση της πρόκλησης των ΜΕΔ πλήττει την κερδοφορία των τραπεζών και προκαλεί προβλήματα στην πραγματική οικονομία, ανεξάρτητα, αν οι τράπεζες, όπως είπε, επιδίδονται στην πώληση μεγάλων πακέτων δανείων.

Ανέφερε ότι οι εποπτικές αρχές θα επιδιώξουν επικαιροποίηση του οδικού χάρτη για μείωση των κόκκινων δανείων με τον καθορισμό συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων για κάθε εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Προς το παρόν, δεν φαίνεται να συγκεκριμενοποίησε χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί για την Κύπρο σε ότι αφορά τη μείωση των ΜΕΔ. 

Διατύπωσε την άποψη ότι οι προτεινόμενες από την κυπριακή βουλή τροποποιήσεις στο νόμο περί εκποιήσεων, θα αποτελέσει ένα σοβαρό πισωγύρισμα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τραπεζίτες υιοθέτησαν τις ανησυχίες του ιταλού επόπτη και με διακριτικό τρόπο ζήτησαν από τον ίδιο να ασκήσει την επιρροή του ώστε να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις από πλευράς νομοθετικής εξουσίας για να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις.

Πάντως, άτομα που είναι γνώστες των διαδικασιών των εποπτικών αρχών, ανέφεραν στη StockWatch ότι ο επικεφαλής του ΕΕΜ, δεν είθισται να κάνει παρεμβάσεις σε πολιτικά κόμματα και ούτε προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε γραπτή δήλωση ή ανακοίνωση πέραν των όσων έχουν αναφερθεί εντός των κεκλεισμένων των θυρών επαφών που είχε ή θα έχει με τους αρμόδιους φορείς.

Ο επικεφαλής του ΕΕΜ φαίνεται πως δεν θα έχει, τελικά, συνάντηση με τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, σε αντίθεση με τις πληροφορίες που δόθηκαν αρχικά από την ΚΤ.

Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Ενρία να ακολουθεί τη διαδικασία που επιβάλλουν οι αρχές των εποπτικών αρχών, δηλαδή, θα αναμένει να θεσπιστούν σε νομοθεσία οι ενδεχόμενες αλλαγές και θα ζητήσει από τον πρόεδρο της βουλής να του αποστείλει αυτούσιο το νόμο.

Πάντως, σε μία εκ των συναντήσεων που είχε χθες ο κ. Ενρία, διατύπωσε με κομψό τρόπο ότι θα ήταν χρήσιμο το κυπριακό κοινοβούλιο να ζητούσε και την άποψη των εποπτικών αρχών πριν προχωρήσει στις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Ο κ. Ενρία υπενθύμισε ότι οι νομοθεσίες που εγκρίθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποχρεώνουν πλέον τις τράπεζες να κάνουν προβλέψεις για το 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είναι σε θέση να ανακτήσουν τις εξασφαλίσεις. 

Οι νομοθεσίες αφορούν μόνο νέα δάνεια αλλά υπάρχει η εκτίμηση ότι σταδιακά θα επηρεάσουν και παλαιότερα δάνεια.

Κάποιοι εκ των CEO των τραπεζών ήγειραν θέμα σε σχέση με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και τα οποία έχουν αλλάξει τη μέθοδο υπολογισμού από τα πιστωτικά ιδρύματα πιθανών μελλοντικών ζημιών από τη απομείωση των χορηγήσεων.

Πρόκειται για το ΔΠΧΑ 9 το οποίο προνοεί, ότι ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές, σε σχέση με το προηγούμενο λογιστικό πρότυπο που εφαρμοζόταν αφού ο υπολογισμός γινόταν στη ζημιά που ήδη είχε πραγματοποιηθεί. 

Οι κύπριοι τραπεζίτες ισχυρίστηκαν ότι η αλλαγή αυτή αντί να επιφέρει βεβαιότητα στις τράπεζες προκάλεσε σύγχυση με αρνητικές συνέπειες.

Σε ότι αφορά τις νέες διαδικασίες που προωθούνται σε σχέση με τα stress tests ο επικεφαλής του ΕΕΜ, σημείωσε ότι αυτές δεν θα είναι τόσο χρονοβόρες για να αποφεύγεται η αβεβαιότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Δεν θα γίνουν, είπε, ριζικές αλλαγές επί της διαδικασίας, αλλά οι λίγες αλλαγές που θα υιοθετηθούν θα είναι ουσιαστικές και προς όφελος του τραπεζικού συστήματος.

Του Λεύκου Χρίστου