You are here

Τι λένε οι CEOs για προκλήσεις τραπεζών

14/12/2017 15:06
Οι δυσκολίες στην είσπραξη δανείων και οι αυξημένες και συνεχώς μεταβαλλόμενες εποπτικές απαιτήσεις ήταν για άλλη μια φορά στην ατζέντα του τραπεζικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

Οι CEOs των τραπεζών ανέδειξαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη, σημειώνοντας την ανάγκη γρήγορης προσαρμογής στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Ο αναπληρωτής CEO της Τρ. Κύπρου Χριστόδουλος Πατσαλίδης επεσήμανε την ανάγκη για συνέχιση της προσπάθειας των τραπεζών και του κράτους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημειώνοντας ότι τα επίπεδα των προβληματικών δανείων δεν είναι αποδεκτά.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο αυστηρές με τις στρατηγικές χρεοκοπίες καθώς η οικονομία ανακάμπτει. «Πρέπει να ενεργήσουμε τάχιστα», ανέφερε, προκειμένου να αναληφθούν σοβαρές δράσεις.

Ενόσω οι τράπεζες ασχολούνται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημείωσε, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να δώσει σημασία στη βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέροντας ότι υπάρχει ανταγωνισμός για την εισαγωγή νέων πρακτικών και αναβάθμιση της τεχνολογίας.

Ο CEO της Astro Bank Γιώργος Άππιος, σημείωσε ότι οι επενδυτές κοιτάζουν το return on equity και σταθερότητα των κανονισμών.

Σημείωσε ότι οι ευρωπαίοι επόπτες δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου επιβάλλοντας αυστηρή εποπτεία.

Όταν αποτύχει μία τράπεζα, αποτυχαίνει και ο επόπτης, είπε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι οι αυστηρές εποπτικές απαιτήσεις θα οδηγήσουν σε εκροές κεφαλαίων από την ΕΕ καθώς σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα οι εποπτικοί κανόνες δεν είναι τόσο αυστηροί.

Ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Eurobank Χάρης Χαμπάκης σημείωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η αυστηρή εποπτεία που είναι προκλήσεις μπορεί να δημιουργήσουν και ευκαιρίες.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ιη ταχύτητα με την οποία η βιομηχανία μας γίνεται ολοένα κα πιο ανταγωνιστική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα παραδοσιακά έσοδα επηρεάζονται και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να διαφοροποιήσουμε τις πηγές των εισοδημάτων.

RCB

Ο επικεφαλής εγχώριων εργασιών της RCB Bank Dmitry Chudakov, ανέφερε ότι η Κύπρος είναι πλέον σε τροχιά ανάπτυξης και μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

Στις προκλήσεις των τραπεζών, είπε, περιλαμβάνεται το εποπτικό περιβάλλον σημειώνοντας ότι το κόστος συμμόρφωσης και τα ψηλά επίπεδα των NPLs αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη του κλάδου.

«Οι τράπεζες πρέπει να συμμορφωθούν με αυστηρές εποπτικές απαιτήσεις για κεφάλαια και ρευστότητα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι αυτό ασκεί πιέσεις στην κερδοφορία και τη ανάπτυξη των τραπεζών.

Ανέφερε ότι οι προκλήσεις μπορεί να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τις τράπεζες.

Κληρονομιές κρίσης

Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ακόμη διαρθρωτικά θέματα. Πρέπει να επιταχυνθεί η αντιμετώπιση των κληρονομιών της κρίσης, είπε, κάνοντας επίσης αναφορά στο μεγάλο τραπεζικό σύστημα παρά το ότι έχει μειωθεί.

Αναφέρθηκε στις πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών από τα χαμηλά επιτόκια επισημαίνοντας ότι είναι πιθανή η δημιουργία νέων εσόδων από άλλες πηγές.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης αναφέρθηκε στις πέντε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες οι οποίες δημιουργούν και ευκαιρίες.

Πρώτη πρόκληση είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είπε, αναφέροντας ότι οι τράπεζες έχουν λάβει προβλέψεις για τα δάνεια και εξασφαλίσεις. Πρόκληση, σημείωσε, είναι η ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος που μπορεί να δημιουργήσει έσοδα για τις τράπεζες λαμβάνοντας μεγαλύτερο ποσό εξασφάλισης.

Τα χαμηλά επιτόκια είναι η τρίτη πρόκληση και τέταρτη το κόστος. Το κόστος προς έσοδα της Κύπρου είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ και ο τρόπος αντιμετώπισης του είναι η επένδυση στην τεχνολογία.

Οι εποπτικές απαιτήσεις είναι η τέταρτη πρόκληση, ανέφερε, σημειώνοντας ότι στο τέλος της ημέρας μπορεί να οδηγεί σε καλύτερη διακυβέρνηση.

Το μεγάλο μέγεθος των τραπεζών είναι η πέμπτη πρόκληση με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανισότητα.

Λύση για το μεγάλο μέγεθος των τραπεζών είναι η εξυγίανση, είπε.

Σχολιάζοντας το θέμα που συζητείται για κούρεμα δανείων, ανέφερε ότι οι επενδυτές χρειάζονται σταθερό νομοθετικό και πολιτικό πλαίσιο για να μπορούν να επενδύσουν στην Κύπρο.

Της Γεωργίας Χαννή