You are here

Τρ. Κύπρου: 333 εξώδικες διευθετήσεις για αξιόγραφα

17/01/2019 17:32

Συνολικά 333 αγωγές έχει διευθετήσει εξωδίκως η Τράπεζα Κύπρου, πέρα από την επίμαχη περίπτωση που αφορά στον πρόεδρο του Ανωτάτου δικαστηρίου.

Η τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις εξώδικες διευθετήσεις σημειώνοντας ότι οι διευθετήσεις αποτελούν το 20% του συνόλου των αγωγών.

Οι αγωγές αυτές αντιστοιχούν σε μία στις πέντε αγωγές που σχετίζονται με το κούρεμα, τις καταθέσεις, τις μετοχές και τα αξιόγραφα. 

Συγκεκριμένα στα αξιόγραφα, η Τράπεζα Κύπρου έχει διευθετήσει εξώδικα 241 υποθέσεις, που επίσης αφορούν συνολικά στο 22% των συνολικών αγωγών.

Από τις 333 διευθετήσεις, 241 αφορούν αμιγώς αξιόγραφα και διευθετήθηκε το 22% του συνόλου αξιογράφων.

Για τη Λαϊκή, οι διευθετήσεις είναι 195 (80%).

Πέρα από τις 333 υποθέσεις, μία εκ των οποίων είναι και εκείνη της αδερφής του κ. Νικολάτου, έχουν επίσης διευθετηθεί άλλες 1145 επιπλέον υποθέσεις αξιογράφων που αφορούν σε συμψηφισμό δανείων, περιλαμβανομένης και διαγραφής μέχρι 50%. 

Οι 1145 περιπτώσεις αφορούν στο 68% των περίπου 1700 υποθέσεων που είναι επιλέξιμες για διευθέτηση δανείων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αξιόγραφα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Αυτές οι υποθέσεις συνεπάγονται και κούρεμα δανείων.

Η τράπεζα αναφέρει ότι είναι συνήθης η διαδικασία  υπό προϋποθέσεις διευθέτησης υποθέσεων του 2013, όπως εκείνη του Νικολάτου.

Οι εξώδικες διευθετήσεις γίνονται με βάση «τα συγκεκριμένα δεδομένα της κάθε περίπτωσης». Εξετάζεται δηλαδή, κατά πόσον ο παραπονούμενος έχει πιθανότητες επιτυχίας στο δικαστήριο, το κόστος διευθέτησης και το κόστος εκδίκασης, της υπόθεσης, για να ληφθεί απόφαση κατά πόσον θα διευθετηθεί εξώδικα επίλυση του ζητήματος. 

Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνεται και ένας μικρός αριθμός διευθετήσεων που έγιναν για αμιγώς ανθρωπιστικούς λόγους. 

«Μαζική επίλυση δεν μπορεί να γίνει, αφού κάτι τέτοιο συνεπάγεται πως οι σημερινοί καταθέτες θα αποζημιώσουν παλαιούς επενδυτές. Ωστόσο, κάτω από προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα μια ισχυρή νομική βάση του αιτήματος, ανθρωπιστική η κοινωνική διάσταση, αποδοχή υφιστάμενων σχεδίων διευθέτησης ή χαμηλό κόστος διευθέτησης, μια συμφωνία είναι δυνατή», αναφέρουν πηγές της τράπεζας.