You are here

Τρ. Κύπρου: Έγκριση από ΕΚΤ για «Project Helix»

19/03/2019 19:53

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έλαβε η Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company αναφορικά με το όφελος από τη Μεταφορά Σημαντικού Κινδύνου (Significant Risk Transfer, «SRT») που προκύπτει από την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, γνωστό ως «Project Helix».

Σε σημερινή της ανακοίνωση μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, η οποία αποτελεί συνέχεια της ανακοίνωσης με ημερομηνία 28 Αυγούστου 20181 αναφορικά με το «Project Helix», το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει ότι «η έγκριση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία παραμένει υπό την αίρεση ικανοποίησης αριθμού προϋπάρχουσων προϋποθέσεων», σημειώνοντας ότι η Συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του β’ τριμήνου 2019.
 
Όπως αναφέρει το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου στην ανακοίνωση της, η συναλλαγή μειώνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) του Συγκροτήματος κατά €2,7 δισ. και βελτιώνει το ποσοστό ΜΕΔ επί του συνόλου των δανείων από 47% σε 36%3. Το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΔ με προβλέψεις, αναπροσαρμοσμένο για τη Συναλλαγή, ανέρχεται σε 47%3.

Προσθέτει ότι με την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, η αποαναγνώριση του χαρτοφυλακίου του Project Helix αναμένεται να έχει θετική επίδραση στους κεφαλαιακούς δείκτες κατά περίπου 160 μονάδες βάσης, λόγω της μείωσης των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων.  

Τέλος, αναφέρει ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2018, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) (με μεταβατικές διατάξεις) και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας, αναπροσαρμοσμένοι για τις ΑΦΠ4 και το Helix, ανέρχονται σε 15.4% και 18.3% αντίστοιχα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.