You are here

Τρ. Κύπρου: Επαναγορά ομολόγων €207 εκατ.

21/04/2021 13:34

Ανταπόκριση κατά 83% είχε η πρόσκληση της Τράπεζας Κύπρου προς κατόχους υφιστάμενου ομολόγου δευτεροβάθμιου κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου ανακοίνωσε πριν από λίγο «τα αποτελέσματα της πρόσκλησης της Τράπεζας στους κατόχους του υφιστάμενου Ομολόγου Δευτεροβάθμιου Κεφαλαίου Σταθερού Επανακαθοριζόμενου Επιτοκίου της ονομαστικής αξίας ύψους €250 εκατ. το οποίο λήγει τον Ιανουάριο 2027 (ISIN: XS1551761569), για να προσφέρουν τα Υφιστάμενα Ομόλογά τους για αγορά από την Τράπεζα σε τιμή ύψους 105.50%. Επιπρόσθετα, η Τράπεζα θα πληρώσει τον δεδουλευμένο τόκο στα Υφιστάμενα Ομόλογα μέχρι την ημερομηνία διακανονισμού».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Τράπεζα έλαβε έγκυρες προσφορές για συνολικό ονομαστικό ποσό ύψους €207 εκατ., ή 83%, των Υφιστάμενων Ομολόγων, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από την Τράπεζα. Ως αποτέλεσμα, η Τράπεζα θα αναγνωρίσει κόστος ύψους περίπου €11 εκατ. στα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου 2021, και συγχρόνως τερματίζεται η σχετική υποχρέωση για πληρωμή των μελλοντικών κουπονιών για τα αντίστοιχα ομόλογα».

Προστίθεται ότι ο διακανονισμός της Προσφοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου 2021, μετά τον οποίο η συνολική ονομαστική αξία των Υφιστάμενων Ομολόγων που θα μείνουν σε ισχύ θα είναι €43 εκατ. Η Goldman Sachs International και η HSBC ενήργησαν ως Dealer Managers.

Τέλος η Τράπεζα Κύπρου στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως, «η επιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς, σε συνδυασμό με την έκδοση Ομολόγου Δευτεροβάθμιου Κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €300 εκατ. αποτελούν ένδειξη της ενεργούς διαχείρισης της κεφαλαιακής βάσης του Συγκροτήματος, με την αναχρηματοδότηση του Υφιστάμενου Ομολόγου με σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο και τη διαχείριση του σχετικού κόστους διακράτησης (carry cost) των Υφιστάμενων Ομολόγων. Η έκδοση του Νέου Ομολόγου αυξάνει την κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος και αναμένεται να αυξήσει τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας του Συγκροτήματος κατά περίπου 100 μονάδες βάσης σε 19.7% αναπροσαρμοσμένο για το Helix 2», «με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, αναπροσαρμοσμένα για το Helix 2».