You are here

Τρ. Κύπρου: Το σχέδιο εξόδου μόνο η αρχή

18/11/2019 06:43

Με γοργούς ρυθμούς κινείται, μετά το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, η διαδικασία αναδιάρθρωσης της οργανικής δομής της Τράπεζας Κύπρου, όπως επίσης και η στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού του συγκροτήματος, που έχουν ως βασικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η νέα διεύθυνση της BOCH, η αναδιάρθρωση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.

Το σχέδιο εθελούσιας εξόδου μέσω του οποίου αποχώρησαν τον περασμένο μήνα 470 άτομα, είναι μόνο η αρχή, διαμηνύουν από την Αγία Παρασκευή.

Το συγκρότημα, σημείωσε, βρίσκεται σε ρυθμούς αναδιάρθρωσης, μείωσης του λειτουργικού και εργατικού κόστους και εισαγωγής της ψηφιακής τεχνολογίας που αποσκοπεί, σε βάθος χρόνου, στην επίτευξη ενός νέου ορθολογιστικού μοντέλου λειτουργίας ολόκληρου του συγκροτήματος.

Η εθελούσια αποχώρηση των 470 υπαλλήλων, οι πλείστοι εκ των οποίων έλαβαν χαριστική αποζημίωση ύψους €200 χιλ. κόστισε στην τράπεζα περίπου €79 εκ., υπολογίζεται ότι θα έχει ετησίως μια εξοικονόμηση της τάξης των €28 εκ. που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού κόστους προσωπικού.

Από τα ανώτατα δώματα της Τράπεζας διαρρέει ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και το κλείσιμο περίπου 10 μέχρι 12 καταστημάτων τα οποία βρίσκονται κυρίως σε αστικές περιοχές.

Το κομμάτι αυτό της αναδιάρθρωσης, αναφέρουν, δεν στοχεύει στο να αποστερήσει την παρουσία καταστημάτων της τράπεζας από σημαντικά σημεία της περιφέρειας ή μεγάλων κοινοτήτων, αλλά να μειώσει τον αριθμό καταστημάτων σε μεγάλες αστικές περιοχές, χωρίς να επηρεάζεται, όπως τόνισε, η ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ήδη και η διαδικασία μετακίνησης μελών του προσωπικού από διάφορες υπηρεσίες και τμήματα, των οποίων τον ρόλο αναλαμβάνει σταδιακά ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Πριν το τέλος του έτους προγραμματίζεται να εγκατασταθεί στα καταστήματα ο νέος εξοπλισμός ταχείας διεκπεραίωσης τραπεζικών συναλλαγών μέρος του οποίου θα χρησιμοποιούν απευθείας και οι πελάτες.

Η αντίδραση της κοινής γνώμης που προκλήθηκε με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της διεύθυνσης να αυξήσει υφιστάμενες χρεώσεις αλλά και οι πολιτικές παρεμβάσεις που ακολούθησαν, υποχρέωσαν την διεύθυνση του συγκροτήματος να τις αναστείλει.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, η διεύθυνση της BOCH, εκτιμώντας ότι η στρατηγική της μείωσης του λειτουργικού κόστους και η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί μονόδρομο, αποφάσισε να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και επιμόρφωσης των πελατών της για να εξοικειωθούν με τη νέα τεχνολογία η οποία, όπως επισημαίνεται, θα προσφέρει μειωμένες αντί αυξημένες χρεώσεις.

Στο τραπέζι οριζόντιες αυξήσεις, προαγωγές

Στους βραχυπρόθεσμους στόχους της νέας διεύθυνσης είναι και η περαιτέρω μείωση του κόστους του προσωπικού της καθώς, η εισοδηματική της βάση συνεχίζει να πιέζεται, λόγω κυρίως των προβληματικών δανείων, των χαμηλών επιτοκίων και των πέναλτι που καταβάλλει στην ΕΚΤ εξαιτίας της πλεονάζουσας ρευστότητας που διαθέτει.

Με βάση τα αρνητικά αυτά δεδομένα και στην προσπάθεια της η τράπεζα να επανέλθει σε τροχιά κερδοφορίας, αναμένεται να μπει δυναμικά σε διάλογο με την ΕΤΥΚ με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αμοιβών, αλλά και προαγωγών.

Ενδεικτική των προθέσεων της τράπεζας είναι η πρόσφατη αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της Τρ. Κύπρου Πανίκου Νικολάου σε συνέδριο στη Λεμεσό, ότι «η αλλαγή του συστήματος αμοιβών των τραπεζικών υπαλλήλων είναι αναπόφευκτη και ότι πρέπει να υπάρξει επί του θέματος αυτού, διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για ένα σύστημα αμοιβών στη βάση της απόδοσης και της θέσης».

Του Λεύκου Χρίστου