You are here

Τρ. Κύπρου: Στοίχημα η διατήρηση της δυναμικής

15/05/2019 06:40

Τη δυναμική των υψηλών στόχων και των φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων επιθυμεί να διατηρήσει η νέα ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου, με έμφαση στη συνέχιση της λειτουργικής αναμόρφωσης και της εξυγίανσης του ισολογισμού.

Η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της BOCH, σήμανε μεν το τέλος εποχής για το δίδυμο της ηγεσίας του συγκροτήματος Τζόν Χούρικαν και Τζόζεφ Άκκερμαν, αλλά την ίδια ώρα όμως, δόθηκε η εκκίνηση της νέας εποχής για την τράπεζα το πηδάλιο της οποίας αναλαμβάνει η νέα ηγεσία υπό τους Πανίκο Νικολάου και Τάκη Αράπογλου.

«Κάναμε και πετύχαμε πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια για την Τράπεζα Κύπρου» τόνισαν διαδοχικά στις παρεμβάσεις και τις επισημάνσεις τους οι κύριοι Άκκερμαν και Χούρικαν.

Μιλώντας για τελευταία φορά από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων, τους διαβεβαίωσαν ότι η αλλαγή στην ανώτατη διευθυντική πυραμίδα και στη διοίκηση της τράπεζας δεν θα διαταράξουν τη δυναμική των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων της τράπεζας.

Λίγο αργότερα, ο νέος CEO της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις, ενίσχυσε τις αναφορές Άκκερμαν και Χουρικαν.

Διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι «όπως και στο παρελθόν η διευθυντική ομάδα και το προσωπικό έθεταν πάντα υψηλούς εξωπραγματικούς στόχους και τους πετύχαιναν, έτσι θα συνεχίσουν να κάνουν και στον μέλλον».

«Η Τρ. Κύπρου διαθέτει την κατάλληλη στρατηγική. Διαθέτει έμπειρη ανώτερη διευθυντική ομάδα, έμπειρο και καλά δοκιμασμένο συμβούλιο και αποτελεσματικές εταιρικές δομές διαχείρισης και διακυβέρνησης για να πάει μπροστά», επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Άκκερμαν».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος CEO τόνισε ότι η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στο συγκρότημα τα τελευταία χρόνια δεν πρόκειται να χαθεί.

«Η στρατηγική που έχει χαραχθεί και θα συνεχιστεί πέτυχε να μειώσει σημαντικά το επίπεδο των ΜΕΔ, να δημιουργήσει πλεονάζουσα ρευστότητα και ικανοποιητικά κεφάλαια», σημείωσε.

Ενώπιον της γενικής συνέλευσης που ακολούθησε τέθηκαν αρκετά ερωτήματα που άπτονταν του εργατικού και λειτουργικού κόστους, της εφαρμογής του Project Helix, των μέτρων καταπολέμησης του παράνομου χρήματος και των νέων προκλήσεων που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα διεύθυνση.

Τριπλασιάστηκαν εργατικό και λειτουργικό κόστος

Τη γενική συνέλευση απασχόλησε έντονα το ύψος του εργατικού και λειτουργικού κόστους.

Μέτοχοι επικαλούμενοι τους οικονομικούς λογαριασμούς της τράπεζας, σημείωσαν ότι το ύψος των δαπανών για το προσωπικό ανέρχεται στα €216 εκ. και για τις λειτουργικές στα €234 εκ.

Ο κ. Άκκερμαν παραδέχθηκε ότι το κόστος αυτό αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία, αλλά όπως υπέδειξε, η τράπεζα δεν μπορεί να κάνει πολλά λόγω των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η βάση του εργατικού κόστους θα πρέπει να αλλάξει.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο εγχείρημα η μείωση του εργατικού κόστους και για να γίνει κάτι τέτοιο, είπε, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους εργαζόμενους μας και το συνδικαλιστικό τους όργανο.

Εντός τριμήνου σε εφαρμογή το Helix

Σε ερώτηση πότε θα εφαρμοστεί το Project Helix, ο κ. Άκκερμαν είπε ότι είναι πολλά τα θέματα και οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

«Ένα είναι το σίγουρο», σημείωσε.  «Το Helix θα τεθεί σε λειτουργία και μάλιστα εντός του τρέχοντος τριμήνου», τόνισε.

Ερωτήματα τέθηκαν και για το κλείσιμο πολλών τραπεζικών λογαριασμών ξένων καταθετών εξαιτίας των αυστηρών εποπτικών κανονισμών .

Ο κ. Άκκερμαν επεσήμανε ότι το κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να εφαρμόζει αυστηρά πρότυπα, ειδικότερα όταν οι πελάτες της τράπεζας δεν παρέχουν τα απαραίτητα στοιχεία.

«Ο νόμος και οι κανονισμοί θα πρέπει να εφαρμόζονται πιστά για να διατηρήσουμε την καλή φήμη που άρχισε να αποκτά η Κύπρος», παρατήρησε.

Η συμμόρφωση των εποπτικών κανονισμών σε ζητήματα καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος είναι προς το συμφέρον της χώρας, των τραπεζών και των πελατών και αυτό πράττει η Τρ.Κύπρου, τόνισε από πλευράς του ο κ. Χούρικαν.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε ένα υγιές σύστημα και εμείς καταφέραμε την εφαρμογή των πιο αυστηρών προτύπων συμμόρφωσης και ηθικής συμπεριφοράς».

Στο σημείο αυτό Άκκερμαν και Χούρικαν έδωσαν τα εύσημα στον Μάριο Σκανδάλη, διευθυντή της διεύθυνσης συμμόρφωσης της Τρ. Κύπρου.

Ύστατη έκκληση από κουρεμένους

Για άλλη μία φορά, δεν έλειψαν οι εκκλήσεις από κουρεμένους καταθέτες, κατόχων αξιογράφων και κατόχων μετοχών. 

Επηρεαζόμενοι «κουρεμένοι», κυρίως επιχειρηματίες, αναφέρθηκαν στους πολύχρονους κόπους που έκαναν για να δημιουργήσουν ένα απόθεμα, το οποίο χάθηκε, όπως τόνισαν σε μία νύκτα.

Ενδεικτική ήταν αναφορά συγκεκριμένου μετόχου ο οποίος με δάκρυα στα μάτια ανέφερε ότι ο ίδιος τον Μάρτιο του 2013 είδε να εξανεμίζονται κόποι και μόχθοι δεκαετιών.

«Έχασα μετοχές αξίας €850 χιλ., αξιόγραφα €800 χιλ. και καταθέσεις €400 χιλ.», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Άκκερμαν

«Καταλαβαίνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος» απάντησε με δυσκολία ο κ. Άκκερμαν.

«Δεν μπορώ να πω περισσότερα από ότι σας είχα πει σε προηγούμενες συνελεύσεις», παρατήρησε ο απερχόμενος πρόεδρος.

«Τα προβλήματα των κουρεμένων είναι πολύπλοκα και οι υποθέσεις σας είναι ενώπιον των δικαστηρίων», ανέφερε ο κ. Άκκερμαν και πρόσθεσε:

«Η Τράπεζα δυστυχώς δεν έχει χρήματα για να ανταποκριθεί αλλά δεν υπάρχει ούτε και νομική βάση για να σας βοηθήσουμε».

«Ελπίζω ότι ο χρόνος θα θεραπεύσει τις πληγές και ο διάλογος μαζί σας θα συνεχιστεί. Όταν ήρθα εδώ τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα για πολλούς ανθρώπους και προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να βοηθήσουμε».

Του Λεύκου Χρίστου