You are here

Τρ. Κύπρου: Τα καλύτερα έπονται

01/09/2021 13:16

Το μήνυμα ότι τα καλύτερα για την τράπεζα έπονται στέλνει η διοίκησή της, παρά τις δυσκολίες των καιρών.

Με αιχμή του δόρατος τα οργανικά της αποτελέσματα, που παρουσιάζουν μεγάλη βελτίωση σε σχέση με πέρσι, ο CEO της Πανίκος Νικολάου, τονίζει ότι η στρατηγική της τράπεζας αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα καθαρά κέρδη €1 εκ. έναντι μεγάλων ζημιών €126 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η διοίκηση της δίνει έμφαση στα οργανικά κέρδη €33 εκ. έναντι ζημιών €19 εκ. το 2020. Η οργανική κερδοφορία δείχνει τις προοπτικές της τράπεζας, καθώς δεν περιλαμβάνει δαπάνες που προκύπτουν από τις πωλήσεις δανείων και την αποπληρωμή ομολόγου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι προβλέψεις από πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων για σκοπούς ΕΑΤ, μετρούν φέτος ως ζημιές αλλά τα επόμενα χρόνια θα μετατραπούν σε καθαρά έσοδα από τόκους.

Επίσης, μεγάλο κομμάτι της πίττας των κερδών της BOCH, μεταφέρθηκε για κάλυψη των τόκων προηγούμενου ομολόγου που θα έληγε τον Ιανουάριο του 2022.

Πηγές της Τράπεζας Κύπρου που μίλησαν στην StockWatch εξήγησαν ότι τον περασμένο Απρίλιο διαπιστώθηκε κατόπιν σχετικών μελετών ότι θα ήταν προς όφελος του συγκροτήματος να εκδοθεί νέο ομόλογο με πιο χαμηλό κόστος, πράγμα που έγινε.

Με αυτόν τον τρόπο, η Τράπεζα παραχώρησε πρώιμα ένα premium στους επενδυτές κατόχους του πρώτου ομολόγου, το οποίο κάλυψε τους τόκους  που θα έχαναν αν το ομόλογο τους έληγε τον Ιανουάριο του 2022.

Σημείωσαν ότι η πράξη αυτή, που σταθμίστηκε και αποφασίστηκε βάσει των συνθηκών της αγοράς, μπορεί μεν να  έχει επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, ωστόσο το τελικό όφελος για την Τράπεζα, θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η BOCH με αυτήν την πράξη, προβλέπεται να εξοικονομήσει, για τα επόμενα πέντε χρόνια €40 εκ.

Η Τράπεζα θα πλήρωνε σε τόκους για το ομόλογο που θα έληγε τον Ιανουάριο €12 εκ. 

Η διαχείριση της πανδημικής κρίσης

Παρά τις δυσκολίες της πανδημικής κρίσης, η Τρ. Κύπρου τονίζει ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις ανάγκες  που έχουν οι πελάτες της και έλαβε από τον περασμένο φθινόπωρο έγκαιρα μέτρα στήριξης και διεξοδικής ενημέρωσης σε δανειολήπτες, που είχε ως αποτέλεσμα να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι περί «μαζικού κύματος νέων ΜΕΔ».

Στελέχη της Τράπεζας σημειώνουν ότι το  96% των εξυπηρετούμενων δανείων, υπό καθεστώς αναστολής καταβολής πληρωμών κεφαλαίου και τόκων, που έληξε τον περασμένο Ιούνιο και με καταβολή δόσης μέχρι τις 12 Αυγούστου 2021, δεν παρουσίασε καθυστερήσεις.

Η οικονομία, λένε, παράγει καταθέσεις, η Τράπεζα έχει  αρκετή ρευστότητα η οποία σε κάποια ώρα θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία.

Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, αναφέρουν.  Η καλή επίδοση του μορατόριουμ γεμίζει τα ανώτατα της στελέχη αισιοδοξία και  ειδικότερα για την προοπτική περαιτέρω μείωσης των ΜΕΔ.

Εκτιμούν ότι στα επόμενα τρίμηνα δεν θα υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο νέος δανεισμός για στήριξη της εξόδου από την προσωρινή ύφεση του 2020.  

Σημαντικοί είναι και οι αριθμοί της οργανικής μείωσης, κυρίως μέσω αναδιαρθρώσεων, καθώς μεταφράζονται σε €171 εκ. το πρώτο εξάμηνο.

Εμφανής η ποιοτική βελτίωση 

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα φαίνεται να υπάρχει μείωση του ποσοστού των ΜΕΔ προς δάνεια στο 14.6% (6.4% net).

H τράπεζα εξακολουθεί να κινείται εντός του στόχου που έχει θέσει για μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων τα επόμενα χρόνια.

Κερδίζει έδαφος η ψηφιακή μεταμόρφωση   

Η Τράπεζα συνεχίζει δυναμικά την  ψηφιακή μεταμόρφωση και την υιοθέτηση  ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών από τους πελάτες.

Στα τέλη Ιουλίου 2021, το 87% του αριθμού των συναλλαγών που αφορούν καταθέσεις, αναλήψεις μετρητών και μεταφορές εντός και εκτός Τράπεζας, έγιναν μέσω ψηφιακών καναλιών.

Συγκεκριμένα καταγράφηκε μίας αύξηση κατά περίπου 22 ε.μ. από 65% τον Σεπτέμβριο 2017, όταν είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα ψηφιακής μεταμόρφωσης. 

Το 77% των ιδιωτών πελατών φαίνεται να  επιλέγουν ψηφιακά κανάλια για την εκτέλεση των συναλλαγών τους.  

Στα τέλη Ιουλίου 2021, οι ενεργοί χρήστες της τραπεζικής εφαρμογής για κινητά και οι ενεργοί χρήστες QuickPay αυξήθηκαν κατά 18% και 53% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. 

Ο υψηλότερος αριθμός χρηστών QuickPay μέχρι στιγμής καταγράφηκε τον Ιούλιο 2021 με 112 χιλιάδες ενεργούς χρήστες.

Αντίστοιχα, ο υψηλότερος αριθμός πληρωμών QuickPay μέχρι στιγμής καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2021 με 321 χιλιάδες συναλλαγές. 

Η BOCH, καταγράφει για το πρώτο εξάμηνο φρέσκο δανεισμό ύψους €894 εκ. ο οποίος μεταφράζεται σε άμεση στήριξη της πραγματικής οικονομίας και προσδιορίζει ως ικανοποιητικά  τα αποτελέσματα του προγράμματος RestartCy της τράπεζας.

Τα νέα δάνεια καταγράφουν αύξηση κατά 30% σε ετήσια βάση, θέτοντας την Τρ. Κύπρου, εντός των φιλόδοξων στόχων. 

Τα δάνεια προς νοικοκυριά καταγράφουν αύξηση 37% σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο πέρσι.  

Στα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα καταγράφεται και η ισχυρή ρευστότητα της Τράπεζας  με πλεόνασμα €5,7 δισ. και με συνολικές καταθέσεις  ύψους €16.8 δισ.  με δείκτη κάλυψης ρευστότητας  στο 303%.

Όπως επισημαίνουν οι πηγές της Τρ. Κύπρου, με την υψηλή ρευστότητα, σε συνδυασμό με την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη της πραγματικής οικονομίας.   

Του Λεύκου Χρίστου