You are here

Τράπεζα Κύπρου: Δεν γίνονται χαριστικοί διακανονισμοί

18/04/2019 10:03

Επιστολή στη βουλή απέστειλε η Τράπεζα Κύπρου με στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εξωδικαστική διευθέτηση για τα αξιόγραφα της θυγατέρας του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου καθώς και λίστα με άλλες υποθέσεις που διευθετήθηκαν με παρόμοιο τρόπο.

Η λίστα περιλαμβάνει 10 υποθέσεις από τις οποίες μόνο η θυγατέρα του κ. Νικολάτου χαρακτηρίζεται ως ΠΕΠ (Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο).

Επισημαίνεται επίσης ότι περισσότερες από 300 άλλες υποθέσεις αποσύρθηκαν από τα δικαστήρια, είτε επειδή αφορούσαν αξιόγραφα της Λαϊκής και όχι της Τράπεζας Κύπρου, είτε στα πλαίσια διευθέτησης των συνολικών υποχρεώσεων τους. Άλλες υποθέσεις διακόπηκαν από το δικαστήριο λόγω μη προώθησης τους από τους ενάγοντες.

 «Σε καμία περίπτωση δεν γίνονται χαριστικοί διακανονισμοί ή επηρεάζεται η έκβαση μιας υπόθεσης λόγω της ιδιότητας ΠΕΠ του ενάγοντος», αναφέρεται στην επιστολή την οποία υπογράφει ο διευθυντής της διεύθυνσης εταιρικών υποθέσεων Μιχάλης Περσιάνης.

Για τη θυγατέρα του κ. Νικολάτου, αναφέρεται ότι «αφορούσε ανήλικο πρόσωπο και δεν ζητήθηκε το απαραίτητο διάταγμα από το δικαστήριο που να εξουσιοδοτούσε τον κηδεμόνα για μετατροπή της κατάθεσης σε αξιόγραφα. Όπως σημειώνεται, θεωρήθηκε κατάθεση και κουρεύτηκε. «Η τράπεζα εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνουν υπόψη οτιδήποτε άλλο από τα οικονομικά και νομικά δεδομένα της κάθε περίπτωσης χωρίς να δελεάζεται ή να υποκύπτει σε απειλές από κανένα».

Η λίστα περιλαμβάνει ακόμη μία περίπτωση στην οποία έγινε διευθέτηση παρόμοια με τη θυγατέρα του κ. Νικολάτου, τέσσερις για ανθρωπιστικούς λόγους, δύο επειδή το ποσό ήταν χαμηλό συγκριτικά με ο κόστος των δικηγορικών εξόδων ενώ για δύο περιπτώσεις η τράπεζα αξιολόγησε τα γεγονότα και αποφάσισε την εξώδικη διευθέτηση τους.

Της Γεωργίας Χαννή