You are here

Τράπεζες: Αύξηση 20% στα budgets για κυβερνοασφάλεια

22/12/2021 11:00

Σημαντική αύξηση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στα budgets των τραπεζών που αφορά θέματα κυβερνοασφάλειας εν μέσω των αυξημένων κινδύνων στον κυβερνοχώρο.

Τραπεζικά στελέχη επεσήμαναν στη StockWatch ότι τα budgets των τραπεζών τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πέραν του 20% για θέματα κυβερνοασφάλειας με σημαντικό μέρος του budget να πηγαίνει στο infrastructure security και cloud security.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τρ. Κύπρου Πανίκος Νικολάου κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου ανέφερε ότι η τράπεζα επενδύει €50 εκατ. ετησίως σε τεχνολογία.

Σημαντικό μέρος των επενδύσεων στην τεχνολογία αφορά και την κυβερνοασφάλεια.

Ένα παρεμφερές παράδειγμα είναι και οι νέες ανέπαφες ΑΤΜ, οι οποίες εξαλείφουν το πρόβλημα της αντιγραφής των καρτών που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Την αύξηση των επενδύσεων των τραπεζών σε κυβερνοασφάλεια υπογράμμισε και ο οίκος Moody’s σε πρόσφατό του σημείωμα.

Σύμφωνα με τον οίκο, η έρευνα σε 88 τράπεζες παγκοσμίως επιβεβαιώνει ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες πραγματοποιούν μεγαλύτερες επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια.

Τονίζει ότι οι τράπεζες που διαχειρίζονται εκτεταμένα δεδομένα πελατών, που είναι θεματοφύλακες του πλούτου των πελατών και διευκολύνουν τις συναλλαγές στα δίκτυα πληρωμών είναι κρίσιμης σημασίας υποδομές και ώριμοι στόχοι για κυβερνοεπιθέσεις.

«Οι επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια αυξάνονται στις περισσότερες τράπεζες που ερευνήσαμε και είναι ανεξάρτητες από τη συγκριτική πιστωτική ισχύ και το ιστορικό της τράπεζας στη διαχείριση του κινδύνου περιουσιακών στοιχείων», τόνισε ο οίκος.

Οι τράπεζες αναφέρουν ορθές πρακτικές διακυβέρνησης στον κυβερνοχώρο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν μια γραμμή άμεσης αναφοράς σε ανώτερα στελέχη, κάτι που είναι πιστωτικά θετικό.

Το ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού που διατίθεται για την κυβερνοασφάλεια αυξάνεται στις περισσότερες δικαιοδοσίες. Οι απαντήσεις της έρευνας καταδεικνύουν τη δέσμευση των τραπεζών για επενδύσεις ανεξαρτήτως κλίμακας και περιοχής, κάτι που είναι θετικό.

Της Γεωργίας Χαννή