You are here

Τράπεζες: Η πανδημία επιτάχυνε τα λουκέτα καταστημάτων

16/02/2022 07:07

Σε επιτάχυνση του πλάνου τους για μείωση καταστημάτων, οδηγεί τις τράπεζες η πανδημία, με σκοπό τον εξορθολογισμό του δικτύου τους και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Εντός των επόμενων μηνών, οι τράπεζες θα προβούν σε μείωση του αριθμού καταστημάτων τους μέσω κλεισίματος καταστημάτων, ή συγχώνευσης τους, στη βάση των όσων προαναγγέλθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Εκπρόσωπος της Ελληνικής Τράπεζας, κληθείς να αναφερθεί σε πληροφορίες ότι η τράπεζα κλείνει σημαντικό αριθμό καταστημάτων μέχρι τον Απρίλιο, σημείωσε ότι μέσα στο πλαίσιο εξορθολογισμού του δικτύου καταστημάτων και αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας, η τράπεζα προχωρά στη συγχώνευση αριθμού καταστημάτων σε όλες τις επαρχίες.

«Το μοντέλο καταστημάτων αλλάζει με τις απλές συναλλαγές να μεταφέρονται σε εναλλακτικά κανάλια (ΑΤΜ, web/mobile), με στόχο την καλύτερη και πιο ευχάριστη εξυπηρέτηση σε πιο σημαντικά θέματα (δανειοδοτήσεις/ασφάλειες), όπως ήδη γίνεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού», τόνισε.

Επεσήμανε ότι λόγω της πανδημίας η όλη προσπάθεια έχει επισπευσθεί και μεγάλος αριθμός συναλλαγών έχει ήδη μεταφερθεί σε εναλλακτικά κανάλια.

«Παρατηρούμε ότι οι πελάτες μας έχουν εξοικειωθεί αρκετά με τα εναλλακτικά μας κανάλια. Χαρακτηριστικά οι περισσότερες συναλλαγές αναλήψεις/καταθέσεις γίνονται πλέον από τις ΑΤΜ ενώ παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση στη χρήση του Mobile app», υπογράμμισε.

Για το πλάνο μετασχηματισμού της Ελληνικής Τράπεζας το οποίο περιλαμβάνει κλείσιμο καταστημάτων και μείωση του προσωπικού, ενημέρωσε πρόσφατα το προσωπικό ο CEO της τράπεζας Oliver Gatzke.

Ένα από τα βασικά στοιχεία του πλάνου μετασχηματισμού είναι η μείωση του κόστους, η αναδιάρθρωση και η βελτίωση του μεγέθους της τράπεζας.

«Αυτό θα γίνει στη βάση ενός νέου μακροπρόθεσμου βιώσιμου λειτουργικού μοντέλου που περιλαμβάνει κλείσιμο καταστημάτων, αυτοματοποιήσεις λειτουργικών διαδικασιών, πιο λιτή δομή και ενίσχυση των ανθρώπων μας με νέες δεξιότητες, νέους τρόπους εργασίας και αλλαγές στην κουλτούρα και στον τρόπο που σκεφτόμαστε», τόνισε.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννιαμήνου, ο Επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Επικοινωνίας και Ταυτότητας της Ελληνικής Τράπεζας Γιώργος Σκλάβος, είχε επισημάνει ότι ο κόσμος ήδη μετακινείται προς τις ψηφιακές υπηρεσίες, σημειώνοντας ότι λόγω και της πανδημίας, παρατηρήθηκε ότι κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών αγκαλιάστηκαν από τους πελάτες.

Το κλείσιμο υποκαταστημάτων της Ελληνικής στη Λακατάμια, στον Άγιο Αθανάσιο και άλλες περιοχές προκάλεσε ήδη αντιδράσεις, με το θέμα να εγγράφεται προς συζήτηση και στη Βουλή.

Σε μείωση του αριθμού των καταστημάτων αναμένεται να προχωρήσει και η Τρ. Κύπρου, όπως ανέφερε στη StockWatch υψηλόβαθμο στέλεχός της.

Όπως τονίστηκε το Νοέμβριο του 2021 από τον τότε επικεφαλής της διεύθυνσης εταιρικών υποθέσεων της τράπεζας, Μιχάλη Περσιάνη, «συνεχίζεται το μεγάλο στοίχημα της ψηφιοποίησης και της ανάπτυξης του νέου επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας», κάτι που όπως ανέφερε έχει να κάνει με το «future proofing» της τράπεζας σε βάθος δεκαετίας.

Τον Ιανουάριο του 2019, η τράπεζα ανακοίνωσε το κλείσιμο 15 καταστημάτων με εγκύκλιό του Διευθυντή Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής και ΜμΕ, Χάρη Πουαγκαρέ, προς το προσωπικό.

«Με σκοπό τη συνέχιση αυτής της πορείας, προχωρούμε με την αναδιοργάνωση του δικτύου μας με τη σύμπτυξη των εργασιών μεταξύ καταστημάτων. Συνολικά, από τη σύμπτυξη, επηρεάζονται 15 καταστήματα. Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει την πορεία εξορθολογισμού του Δικτύου, ενίσχυσης των καταστημάτων που βολεύουν τους πελάτες αλλά και μείωσης των πιο βαρετών στοιχείων της δικής μας καθημερινότητας», είχε αναφέρει.

Κατακόρυφη μείωση μετά το 2013

Τη μείωση που καταγράφεται στον αριθμό των καταστημάτων των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, αποτυπώνουν και στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών μειώθηκε σε 282 το 2020 από 328 το 2019 και 386 το 2018.

Το 2013, ο αριθμός των υποκαταστημάτων έφθανε τα 682.

Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έκλεισαν πέραν των μισών τους καταστημάτων.

Η μείωση των καταστημάτων στην Κύπρο ήταν ιδιαίτερα έντονη μετά το 2013 και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που οδήγησε στο κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά και μετά το 2018 με το λουκέτο του Συνεργατισμού.

Της Γεωργίας Χαννή