You are here

Τράπεζες: Καμία έκπτωση στους εποπτικούς κανονισμούς

07/09/2021 07:29

Οι τράπεζες δεν πρόκειται να κάνουν έκπτωση ή να αλλάξουν ένα γιώτα ή ένα κόμμα από τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανονισμούς που διέπουν το πλαίσιο και τα κριτήρια παροχής εταιρικών δανείων ή άλλων τραπεζικών εργασιών.

Την ξεκάθαρη αυτή θέση διατύπωσαν διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, στην ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες με πρωτοβουλία του διοικητή της ΚΤ Κωνσταντίνου Ηροδότου και στην οποία συμμετείχαν οι CEOs των εμπορικών τραπεζών, οργανώσεις των επιχειρηματιών καθώς και άλλων εμπλεκόμενων επαγγελματικών φορέων.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξεύρεση πρακτικών τρόπων, ώστε να επισπεύδονται, από πλευράς τραπεζών, οι διαδικασίες αντιμετώπισης τυχόν καθυστερήσεων σε σχέση με τη διεκπεραίωση αιτήσεων από επιχειρηματίες για σύναψη εταιρικών δανείων ή άλλων τραπεζικών εργασιών που διέπουν τη σχέση τραπεζών και επιχειρήσεων.

Η ΚΤ, έθεσε ενώπιον των εμπλεκομένων, δέσμη δέκα μέτρων, τα οποία, όπως ανέφερε στη StockWatch ο διοικητής της ΚΤ, συγκροτούν πρακτικούς τρόπους, για να καταστούν οι διαδικασίες πιο αποτελεσματικές, χωρίς, όπως τόνισε, να παραβιάζονται οι ευρωπαϊκοί εποπτικοί κανονισμοί.

Χαρακτήρισε ως σημαντικό μέτρο τη δημιουργία Working Group, στην οποία, όπως είπε, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΚΤ, των εμπορικών τραπεζών και των επαγγελματικών φορέων, ώστε να γίνεται ανταλλαγή απόψεων για βελτίωση των διαδικασιών των τραπεζών, με την ΚΤ να διασφαλίζει ότι οποιαδήποτε μέτρα συμφωνούνται, θα είναι εναρμονισμένα με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανονισμούς.

 Συμφωνήθηκε επίσης η διεξαγωγή σεμιναρίων της ΚΤ προς τους λειτουργούς χορηγήσεων και παρακολούθησης δανείων των τραπεζών, η συμμόρφωση των τραπεζών για επεξηγήσεις επί των κανονισμών που αφορούν στην καταπολέμηση διακίνησης παράνομων κεφαλαίων, προς διευκόλυνση των πελατών τους και η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν και εξηγούν στους πελάτες τους, τους λόγους απόρριψης των αιτημάτων τους. 

Ο κ. Ηροδότου, ανέφερε ότι στο πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν είναι και η λειτουργία της Υπηρεσίας Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην ΚΤΚ για διερεύνηση παραπόνων και ενημέρωση των Τραπεζών για τυχόν διορθωτικές ενέργειες.

Π. Νικολάου: Να ενισχυθεί το όνομα της Κύπρου

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, στη διάρκεια της σύσκεψης, ο Πανίκος Νικολάου, πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, κατέστησε σαφές ότι οι Τράπεζες λειτουργούν στη βάση των κανονισμών που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί εποπτικοί μηχανισμοί στην Φρανκφούρτη και δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό το πλαίσιο.

Εξήγησε ότι η παρουσία όλων των εγχώριων τραπεζών στη σύσκεψη δείχνει τις καλές προθέσεις που έχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να υπάρχει συνέργεια όλων των ενδιαφερομένων στην εξεύρεση πρακτικών μέτρων, ώστε να μην υπάρχουν αγκυλώσεις στις διαδικασίες τραπεζικών εργασιών που αφορούν στον επιχειρηματικό κόσμο.

Πάντως, μετά τη σύσκεψη, δεν έγιναν δηλώσεις από διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών.

Οι τράπεζες περιορίστηκαν να εκδώσουν αργότερα ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται περισσότερο η ανάγκη όπως «οι εμπλεκόμενοι φορείς ενισχύσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και το όνομα της Κύπρου στο εξωτερικό ως αξιόπιστου προορισμού για επιχειρηματικές δραστηριότητες».  

Αποφεύγουν επιμελώς να αναφερθούν στις διαδικασίες των τραπεζικών τους εργασιών και ειδικότερα σε σχέση με τα παράπονα που διατυπώνουν επαγγελματικοί οικονομικοί φορείς περί καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση εξέτασης εταιρικών δανείων ή άλλων τραπεζικών εργασιών.

«Με προσοχή οι τράπεζες άκουσαν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις φορέων της κυπριακής αγοράς, σε σχέση με περαιτέρω τρόπους και μεθόδους αύξησης της παραγωγικότητας της κυπριακής οικονομίας», τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Ως τραπεζικός τομέας επαναβεβαιώνουμε την πρόθεσή μας για περαιτέρω εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών και ουσιαστικών προτάσεων».

Οι τράπεζες φρόντισαν μέσω της ανακοίνωσης τους να επισημάνουν ότι «στη διάρκεια της πανδημίας, οι τράπεζες αποδεικνύουν έμπρακτα, τόσο τη διάθεσή, όσο και τη δυνατότητά τους, για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις προς την κοινωνία και την οικονομία της χώρας». 

«Οι κινήσεις από πλευράς τραπεζών έγιναν σε συνεννόηση και συνεργασία με αρμόδιες, ανεξάρτητες αρχές και την Πολιτεία στα πλαίσια των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και του κανονιστικού, εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, του ΣΕΛΚ, του Invest Cyprus, του CIFA, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της Επιτροπής Εταιρειών, Φορολογικού Σχεδιασμού & Χρηματιστηρίου, του Συνδέσμου Κυπριακών Τραπεζών, της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας, της RCB, της Eurobank, της Astro, της Alpha, της Ancoria, του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, της Societe General, της Εθνικής, της CDB, καθώς και υπηρεσιακοί της ΚΤΚ.

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης μιλώντας στη StockWatch εξήρε την πρωτοβουλία που πήρε η ΚΤ και σημείωσε ότι η σύσκεψη που προηγήθηκε έφερε για πρώτη φορά τόσο κοντά τους φορείς της οικονομίας με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών και την εποπτική αρχή. 

«Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα της σύσκεψης θα είναι προς όφελος όλων και ειδικότερα του επιχειρείν», κατά την έκφραση του, «ώστε να γίνει πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό για να καταστεί η Κύπρος, πιο ελκυστικός προορισμός».

«Αυτό θα πετύχει μέσα από τη συνεργασία που στήνεται τώρα μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων με την επιρροή του εγχώριου επόπτη», σημείωσε ο κ. Αγκαστινιώτης.  

Του Λεύκου Χρίστου